Нанси Пелоси обяви, че няма да се кандидатира за президент, отбелязвайки края на една ера за Демократическата партия и Вашингтон.CNN

След две десетилетия начело на демократите в Камарата на представителите и изграждане на наследство като една от най-влиятелните и поляризиращи фигури в американската политика, председателят на Камарата на представителите Нанси Пелоси обяви оставката си като лидер в четвъртък.

Пелоси, първата и единствена жена, която заема поста говорител, каза, че ще продължи да служи в Камарата, давайки шанс на следващото поколение да ръководи демократите в Камарата, които, въпреки че се справят по-добре от очакваното, ще бъдат в малцинството през следващата година. Представяне на междинните избори.

„Няма да бъда преизбрана да ръководя Демократическата партия в следващия Конгрес“, каза Пелоси в залата на Камарата на представителите. „За мен е дошло времето ново поколение демократи да ръководят партия, която дълбоко уважавам и съм благодарен, че толкова много хора са готови да поемат тази невероятна отговорност.

82-годишната Пелоси се издигна до върха на демократическата група в Камарата на представителите през 2002 г., след като накара мнозина в нейната партия да се противопоставят на резолюция, разрешаваща използването на сила в Ирак. Той ръководеше демократите, докато яхнаха вълната на общественото мнение, като ги видяха да нараснат до мнозинство от 257 места след изборите през 2008 г., в крайна сметка да паднат до малцинство от 188 места и след това да отскочат.

Неговата политическа кариера беше белязана от изключителна способност да разбира и да се справя с тези политически промени, обединявайки конфликтни фракции на неговата партия при приемането на важно законодателство. Той спечели два пъти поста председател след изборите през 2006 и 2018 г. и го загуби след изборите през 2010 г.

Напоследък той направи крачки в една от най-тънките партийни граници в историята, приемайки пакет от помощ за пандемия от 1,9 трилиона долара миналата година и законопроект за здравеопазване, енергия и климат от 750 милиарда долара през август.

Неговите законодателни победи по време на ерата на Байдън затвърдиха репутацията му на един от най-успешните партийни лидери в Конгреса. По време на администрацията на Обама Пелоси допринесе за приемането на масивен законопроект за икономически стимули и Закона за достъпни грижи от 2010 г., който осигури здравни грижи на повече от 35 милиона американци.

Дългогодишният лидер на демократите каза пред Дана Баш на CNN в неделното предаване „Състоянието на Съюза“. Беше я помолил да обмисли бягането На изборите за партийно ръководство в края на месеца, „Но пак да минем през изборите.“

Всяко решение да се кандидатира отново, каза Пелоси, „се отнася до семейството и това, което моите колеги и аз искаме да направим, е да продължим напред по много единен начин, че сме готови за Конгреса“.

„Но тъй като ще участваме в президентски избори, има голям риск. Така че решението ми отново се корени във волята на моето семейство и волята на моята група“, продължи той. „Но нищо от това няма да бъде взето на сериозно, докато не видим какъв е ефектът от всичко това. А има всякакви начини за влияние.

Пелоси каза в интервю за Андерсън Купър от CNN по-рано този месец Насилствена атака На съпруга си в края на октомври Влияйте върху нейното вземане на решения За неговото политическо бъдеще.

Пол Пелоси е бил нападнат с чук от мъжки нападател в дома на двойката в Сан Франциско, съобщиха властите. Според съдебните документи нападателят е търсил говорителя.

Пелоси е извисяваща се фигура в американската политика, с наследство от чупене на стъклени тавани и създаване на история. Първа и засега единствена женска Да бъде председател на Камарата на представителите на САЩ.

Тя е За първи път е избран за председател през 2007 г Той изпълнява тази роля до 2011 г., когато демократите губят контрол над Камарата на представителите. През 2019 г. тя е Той беше преизбран за председател След като демократите си върнаха камарата от републиканците.

Малка, но гласовита фракция от демократи първоначално работи, за да провали опитите на Пелоси да стане следващият оратор след междинните избори през 2018 г., но в крайна сметка тя спечели гласовете, които й бяха необходими, за да си върне титлата. Преди финалното гласуване Пелоси използва уменията си за сключване на сделки Той договори споразумението С някои демократи, които се опитват да го блокират от поста на председателя. Като част от сделката Пелоси подкрепи план за въвеждане на ограничения на мандата на тримата лидери на партията. The споразумение от 2018 г Въпреки това, неофициално споразумение и правилата на групата никога не са били променяни, за да наложат някакви времеви ограничения върху неговия мандат.

Пелоси беше избрана за първи път в Камарата на представителите през 1987 г., като спечели специални избори, за да заеме място, представляващо 5-ия конгресен окръг на Калифорния. През годините той си спечели репутацията на могъщ и силен лидер на демократите в Камарата на представителите, притежавайки значително влияние и здраво контролирайки членовете на своята фракция.

Той беше яростен противник на републиканците в Конгреса и Белия дом и републиканците го превърнаха в основна цел на критика от собствената си партия.

Когато за първи път беше избрана за говорител, Пелоси размишляваше върху значението на събитието и какво означаваше то за жените в Америка.

„Това е исторически момент“, каза тя каза в реч След като прие подаръка на Говорителя. „Това е исторически момент за Конгреса. Това е исторически момент за американските жени.

Тази история беше актуализирана в четвъртък с допълнителни актуализации.

READ  Адам Шифтър се извинява за „безчувствителния“ туит на Твен Хоскинс

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.