Най-голямата открита бактерия в света е с размерите на човешкия клепач

Новооткритата бактерия е достатъчно голяма, за да бъде видима с просто око и наподобява форма И размер на клепачите, открит в Гваделупа в Малките Антили, според проучване, публикувано в четвъртък. Научно списание.

Theomargarita magnifica – препратка към изключителния й размер – има средна дължина на клетката над 9 000 микрометра, което е приблизително 1 сантиметър (0,4 инча). Клетките на повечето бактериални видове са дълги 2 микрометра, въпреки че по-големите достигат 750 микрометра.

T. Magnifica може да нарасне до 2 сантиметра на дължина, казва съавторът Жан-Мари Воланд, морски биолог и учен от Лабораторията за сложни системи в Калифорния и член на Американския енергиен съвместен геномен институт.

„Да разбереш колко огромна е бактерията е като да намериш най-високия човек на връх Еверест“, каза той пред CNN в сряда.

Повече от 625 000 бактерии E. coli могат да присъстват на повърхността на D. magnifica. Въпреки това, въпреки размера си, бактерията има „особено красива“ повърхност, която е лишена от бактериите, които живеят на повърхността на растенията и организмите, според проучването.

Как поддържа размера си?

По-рано се смяташе, че бактериите не могат да растат с просто око поради начина, по който взаимодействат с околната среда и произвеждат енергия.

Но г. Magnifica има разширена мрежа от мембрани, които могат да произвеждат енергия, която не почива само на повърхността на бактерията. Да абсорбира хранителните вещества през клетката си. С помощта на сърдечна рентгенова томография, конфокална лазерна сканираща микроскопия и трансмисионна електронна микроскопия, Воланд успя да визуализира и наблюдава гигантски клетки в 3D. Съобщение за новини.

За разлика от повечето бактерии, генетичният материал плува свободно в рамките на тяхната единствена клетка, а клетката на D. magnifica съдържа своята ДНК в малки джобове от мембрана, наречени пепини.

READ  Докато вирусът се разпространява в Китай, правителството на Пекин засилва блокадите

„Това е много интересно откритие, което отваря много нови въпроси, защото не е нещо, което традиционно се наблюдава при бактериите. — каза Воланд. „Искаме да разберем какво представляват тези пиперове и какво точно правят, например ако играят роля в еволюцията на Вселената за тези бактерии.“

Д.  Открит в Magnifica Guadeloupe.

Д. За първи път е открито, че расте като тънки бели влакна върху повърхността на гниещи блатни листа в плитките тропически морски блата в Magnifica Guadeloupe.

Тези гигантски бактерии растат в седиментите на дъното на сярната вода, където използват химическата енергия на сярата и произвеждат захари, използвайки кислорода от заобикалящата вода, казва Воланд. D. Magnifica може да приготвя храна и от въглероден диоксид.

Според Воланд, тъй като те са много по-големи от средната бактерия, се препоръчва T. magnifica клетка да има по-добър достъп до кислород и сяра едновременно в тяхната среда.

Няма нужда да се притеснявате, че ще бъдат изядени от хищници, тъй като те имат голям брой T. magnifica клетки в сравнение с други микроорганизми в бактериалната популация.

Подводен изглед на едно от блатата в Гваделупа, взети от изследователи от април до май 2022 г.

Микробна „черна кутия“

Таня Войк, старши учен в Националната лаборатория Лорънс Бъркли в Калифорния, предполага, че гигантски бактерии или сродни видове могат да бъдат открити в други влажни зони по света.

„Винаги ми прави впечатление колко малко знаем за света на микробите и колко далеч е извън него“, каза той пред CNN в сряда, добавяйки, че микробният свят е „все още черна кутия“. Войк ръководи проекта за микробна геномика в Американския енергиен съвместен геномен институт и е един от главните автори на изследването.

Проучването заключава, че „зависимостта на потвърждението от размера на вируса е предотвратила откриването на гигантски вируси за повече от век“. „Откритието на Ca. T. magnifica предполага, че по-големи и по-сложни бактерии могат да бъдат скрити с просто око.“

READ  Nestl спира производството на няколко продукта в Русия, включително KitKat

„Само защото все още не сме го виждали, не означава, че не съществува“, добави Войг.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.