Наводненията в Кентъки убиха най-малко 16, губернаторът предупреждава, че жертвите „може да са много повече“

Екипи за търсене и спасяване, подкрепени от Националната гвардия, издирваха в петък хора, изчезнали при рекордните наводнения, които унищожиха цели общности в някои от най-бедните части на Съединените щати. КентъкиНай-малко 16 души са загинали, каза губернаторът и очаква броят им да нарасне, тъй като дъждовете продължават.

Губернаторът Анди Бешер каза, че най-малко шест от жертвите са били деца.

„Трудно е“, каза губернаторът пред репортери по време на брифинг в петък следобед. „Все още е трудно за тези семейства и тези общности, така че продължавайте да се молите. Има много повече, много повече неизвестни. Ще направим всичко възможно, за да ги намерим всички.“

Бешер каза, че броят на смъртните случаи по-рано в петък „ще бъде много по-висок“. Той каза, че властите може да актуализират броя на загиналите „за следващите няколко седмици“ по-късно.

Мощни наводнения погълнаха градове, преградиха реки и потоци в долините и клисурите на Апалачите, заляха домове и предприятия, оставиха превозни средства на безполезни купчини и смачкаха оборудване и отломки в мостове. Калта остави хора по стръмни склонове и най-малко 33 000 клиенти без ток.

„Имаме още много да търсим“, каза Джери Стейси, мениджър за спешни случаи на най-тежко засегнатия окръг Пери в Кентъки. „Все още имаме изчезнали хора.“

Наводнения в Източен Кентъки
Наводнени домове по кръстовището на KY-15 от северното разклонение на река Кентъки на 28 юли 2022 г.

Арден С. Barnes/The Washington Post чрез Getty Images


Придошлите води нахлуха в района толкова бурно и бързо, че жителите, които все още се възстановяваха от последното наводнение, нямаха време да се евакуират.

„Загубих всичко – два пъти“, каза Денис Крос пред филиала на CBS WKYT-TV. „Това прави двойно по-очевидно, че съм загубил всичко и не съм единственият.“

Аварийните екипи извършиха 50 въздушни спасявания и стотици водни спасявания в четвъртък и много други все още се нуждаят от помощ, каза губернаторът. „Това не е просто продължаващо бедствие, това е продължаващо търсене и спасяване. Някои райони няма да имат вода до утре.“

Определянето на броя на хората в неизвестност от клетъчната услуга и електричеството в зоната на бедствието е трудно, каза той: „Това е толкова широко разпространено, че дори за местните власти е предизвикателство да съберат числата заедно“.

Повече от 290 души са намерили подслон, каза Бешер. Той изпрати войски на Националната гвардия в най-тежко засегнатите райони. Три парка поставиха заслони, а материалните щети са големи, каза губернаторът при откриването Онлайн портал за дарения За жертви. Президентът Байдън се обади, за да изрази подкрепата си за продължителни усилия за възстановяване, за което Бешер каза, че ще отнеме повече от година, за да се възстанови напълно.

Фрайли каза пред WKYT-TV: „Отново е в целия окръг. Все още има много места, до които спасителните екипи не могат да достигнат“, каза Фрили пред WKYT-TV.

Диспечерите на окръг Пери казаха на WKYT-TV, че наводненията са отнесли пътища и мостове и са съборили къщи от основите им. Град Хазард съобщи, че спасителните екипи са били навън през цялата нощ, призовавайки хората във Facebook да стоят далеч от пътищата и да се „молят за почивка в дъжда“.

Г-н. Но също Беше обявено федерално бедствие Федералната агенция за управление на извънредни ситуации възложи на длъжностно лице да координира усилията за възстановяване и да изпрати пари за помощ на повече от дузина окръзи в Кентъки.

Бешер планираше да обиколи зоната на бедствието в петък, но го отложи поради небезопасни условия на летището, където планираха да кацнат, каза неговият офис.

След непрекъснатите валежи през последните няколко дни, в петък паднаха още. Бурята накара водата да се стича по склоновете на хълмовете и да бликне от потоци, наводнявайки пътища и принуждавайки спасителите да използват хеликоптери и лодки, за да стигнат до хванати в капан хора. Наводненията нанесоха щети и на части от Западна Вирджиния и Южна Западна Вирджиния, район, където бедността остава висока.

„Има стотици семейства, които са загубили всичко“, каза Бешер. „И много от тези семейства нямат много за начало. Така че все още боли. Но ние ще бъдем там за тях.“

съпротива.САЩ Повече от 33 000 клиенти бяха без електричество в източен Кентъки, Западна Вирджиния и Вирджиния в петък, като повечето от Кентъки бяха прекъсвания.

Ван Джаксън проверява кучето си Джак, което беше блокирано в църква от наводнения след ден на проливен дъжд в Гарет, Кентъки, на 28 юли 2022 г.
Ван Джаксън проверява кучето си Джак, което беше блокирано в църква от наводнения след ден на проливен дъжд в Гарет, Кентъки, на 28 юли 2022 г.

Pat McDonough/USA TODAY Network чрез Reuters


Спасителните екипи работиха, за да достигнат до хора във Вирджиния и Западна Вирджиния, където пътищата бяха непроходими. Наводнения повалени дървета, прекъснато електричество и затворени пътища в шест окръга в Западна Вирджиния. Губернаторът Глен Йънг също обяви извънредно положение, за да помогне на Вирджиния да мобилизира ресурси в наводнените райони на Югозападна Вирджиния.

„Тъй като се очакват повече валежи през следващите няколко дни, ние искаме да продължим да предоставяме повече ресурси, за да помогнем на засегнатите“, каза Юнгин в изявление.

В допълнение към мизерията на жертвите на наводненията в Сейнт Луис, Мисури в петък, друга буря може да донесе повече гръмотевични бури в Апалачите, каза Националната метеорологична служба.

Брандън Бондс, метеоролог от метеорологичната служба в Джаксън, Кентъки, каза, че на някои места може да има повече дъжд в петък следобед и да изсъхне в събота, „преди нещата да се вдигнат отново в неделя и следващата седмица“.

Силно засегнатите райони на източен Кентъки са получили между 8 и 10 1/2 инча през 48-часовия период, приключващ в четвъртък, каза Бондс. Проливен дъжд падна през нощта в някои райони, включително окръг Мартин, което предизвика ново предупреждение за внезапни наводнения за още около 3 инча в петък.

Северното разклонение на река Кентъки се повиши, за да счупи рекорди на поне две места. Речен габарит в Уайтсбърг беше записан на 20,9 фута, повече от 6 фута над предишния рекорд, а реката постави рекорд в Джаксън на 43,47 фута, каза Бондс.

На Кристъл Холбрук й беше достатъчно в четвъртък, тъй като семейството й тичаше през нощта, за да премести превозни средства, кемпери, ремаркета и оборудване, докато бързо нарастващите наводнения застрашаваха Джаксън. „По-високото място става малко по-трудно“, каза тя.

В Уайтсбърг, Кентъки, наводненията навлязоха в Appleshop, център за изкуства и образование, известен с популяризирането и запазването на историята и културата на региона.

„Всъщност не знаем пълния размер на щетите, защото не можахме да влезем безопасно в сградата или наистина да се доближим до нея“, каза Мередит Скалос, директор по комуникациите. „Знаем, че някои от нашите архивни материали са наводнили улиците на Уайтсбърг от сградата.“

READ  Путин изрази съмнения относно украинската сделка за зърно и доставките на газ за Европа

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.