Мъск танцува за първите шофьори на Teslas от новата немска гигафабрика

  • Kasturi доставя първите 30 автомобила в немския завод
  • Нови поръчки от завода ще се доставят от април
  • В обекта ще работят 3500 работници, спрямо 12 000
  • Протестиращите блокираха входа на централата и магистралата

Кронхайд, Германия, 22 март (Ройтерс) – Илон Мъск наблюдава предаването на Tesla. (TSLA.O) Първите автомобили, произведени в Германия в завода в Грюнхайде във вторник, отбелязват откриването на първия европейски център на американския автомобилен производител две години след като беше обявено за първи път.

30 клиенти и техните семейства получават първи поглед към новите си превозни средства през лъскавото метро с марка Tesla с неонова светлина.

„Това е страхотен ден за индустрията“, каза Мъск, описвайки го като „поредната стъпка в посоката на устойчиво бъдеще“.

Регистрирайте се сега за неограничен безплатен достъп до Reuters.com

Германският канцлер Олаф Скоулс, който присъства на събитието, приветства Gigafactory като бъдещето на автомобилната индустрия, но тя срещна опозиция и някои екологични активисти показаха банери, отбелязващи използването на вода, когато блокираха входа на фабриката. Прочетете още

Двама протестиращи се отдръпнаха от знак на магистрала близо до завода и блокираха движението часове след инцидента.

Мъск се надяваше да започне производството от фабриката преди осем месеца, но забавянето на лицензирането и местните опасения около въздействието на завода върху околната среда спряха процеса.

Tesla беше принудена да обслужва европейски поръчки от Шанхай, докато чакаше германския си лиценз, което увеличи логистичните разходи, докато се бореше с недостига на чипове в цялата индустрия и други прекъсвания на веригата за доставки.

Той получи окончателно одобрение от местните власти на 4 март да започне производство в Германия, което отговаряше на условията, вариращи от използването на водата до контрола на замърсяването на въздуха.

READ  Украинският президент Владимир Желенски говори в Конгреса на САЩ в сряда - На живо | Американски новини

Откриването на завода дойде в същия ден, когато висшият регулатор на ценните книжа в САЩ призова федерален съдия да не подкрепя Мъск да се съгласи да наблюдава използването на Twitter, което Tesla смята за част от кампанията за тормоз на главния изпълнителен директор. Прочетете още

Състезание с VW

Новите собственици получиха конфигурация за производителност Model Y на цена от 63 990 евро (70 491 долара) с пробег от 514 км (320 мили) и нови поръчки могат да бъдат направени от завода от април, каза Tesla.

Tesla казва, че около 3500 от очакваните 12 000 работници в завода са били наети досега.

При пълен капацитет заводът ще произвежда 500 000 автомобила годишно, като Volkswagen ще се конкурира с Германия над 450 000 акумулаторни електрически превозни средства. (VOWG_p.DE) Продаден в световен мащаб през 2021 г.

Той ще произвежда 50 гигаватчаса (GWh) мощност на батерията, надминавайки всички други централи в Германия.

В момента Volkswagen все още има вътрешна писта в надпреварата за електрифициране на европейския флот, като Tesla има 13% до 25% пазарен дял. Мъск каза, че ще отнеме повече време за увеличаване на производството от двете години, необходими за изграждането на завода. Прочетете още

JP Morgan прогнозира, че Gruenheide ще произведе около 54 000 автомобила до 2022 г., което ще се увеличи до 280 000 до 2023 г. и 500 000 до 2025 г.

Volkswagen, който получи 95 000 поръчки за електромобили в Европа тази година, планира да построи нов завод за електромобили на стойност 2 милиарда евро със съществуващото си съоръжение във Волфсбург и 6 завода за акумулатори в цяла Европа.

READ  Ga. Свидетелски показания на старши пред голямото жури. Линдзи Греъм предложи временно отлагане

Но неговата времева линия изостава от тази на Tesla, като заводът за електромобили ще бъде отворен през 2026 г., а първият завод за батерии през 2023 г.

(1 $ = 0,9086 евро)

Регистрирайте се сега за неограничен безплатен достъп до Reuters.com

Доклад от Виктория Валтерси, Надин Шимросик; Редактиране от Джон Харви, Едмънд Блеър, Алекс Ричардсън, Александър Смит и Джон Харви

Нашите стандарти: Принципи на доверието на Thomson Reuters.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.