Мъск стана първият акционер, който взе 9% дял в Twitter, стартирайки анкета на бутона Edit

  • Акциите са на стойност около 3 милиарда долара
  • Акциите на Twitter нараснаха с 27% до $49,97
  • Силен отговор на анкетата на Kasturi в бутона Редактиране

4 април (Ройтерс) – Tesla Inc. (TSLA.O) Шефът Илон Мъск пусна 9,2% дял в Twitter Inc. в понеделник (TWTR.N)На стойност близо 3 милиарда долара, което го прави най-големият акционер в сайта за микроблогове и стимулира повече от 27% от акциите на компанията.

Ходът на Мъск, разкрит от регулаторна документация, той туитира, че обмисля „сериозно“ създаването на нова платформа за социални медии, като в същото време поставя под въпрос ангажимента на Twitter към свободата на словото.

Той също започна анкета Twitter пита потребителите дали искат бутона за редактиране, дългоочаквана функция на платформата за социални медии. След това главният изпълнителен директор Барак Агарвал призова потребителите да „гласуват внимателно“.

Регистрирайте се сега за неограничен безплатен достъп до Reuters.com

В рамките на три часа след началото на анкетата гласуваха повече от 1,2 милиона потребители, като повече от 75% от тях подкрепят опцията за редактиране.

Миналата седмица, в друга анкета, Мъск попита дали алгоритъмът на Twitter трябва да бъде с отворен код. Повече от 82% от потребителите казаха „да“, докато бившият главен изпълнителен директор Джак Дорси каза: „Кой алгоритъм да се използва (или не) трябва да бъде отворен за всички“.

Мъск, водещ потребител на Twitter, има повече от 80 милиона последователи, откакто се присъедини към сайта през 2009 г., и е използвал сайта, за да направи множество съобщения, включително подигравка на частния договор на Tesla, който го хвърли в гореща вода с регулаторите.

READ  Пътуване в Близкия изток: Байдън е изправен пред критичен ден от внимателно наблюдавани срещи на Западния бряг и Саудитска Арабия.

Напоследък обаче най-богатият човек в света критикува сайта на социалните медии и неговите политики и наскоро проведе анкета в Twitter, питайки дали потребителите вярват, че сайтът следва политика за свобода на словото, като повече от 70% гласуваха „не“. .“ Прочетете още

През декември Мъск пусна паметник, сравняващ главния изпълнителен директор Агарвал със съветския диктатор Йосиф Сталин, изобразявайки Джак Дорси като близък съюзник и след това обесен.

Неотдавнашните тримесечни резултати на Twitter и по-ниските от очакваното потребителски добавки поставят под съмнение перспективите му за растеж, тъй като той преследва по-големи проекти като аудио чат стаи и бюлетини, за да сложи край на дългосрочната стагнация.

„Това изпраща съобщение до Twitter… наличието на значим дял в компанията ще ги държи на крака, защото този пасивен дял ще стане активен много бързо“, каза Томас Хейс, изпълнителен член на Great Hill Capital LLC.

Мъск, който според Forbes има нетна стойност от около 300 милиарда долара, намалява дела си в Tesla от ноември, когато каза, че притежава 10% от производството на електрически автомобили. Оттогава той вече е продал акции на стойност 16,4 милиарда долара.

Регулаторна документация в понеделник показа, че Мъск притежава 73,5 милиона акции в Twitter, които се управляват от Elon Musk Return Trust, чийто единствен управител е той. Vanguard е вторият по големина акционер на Twitter с 8,79% дял, според данните на Refinitiv.

READ  Уил Смит пусна видео на Крис Рок, който се извинява за Оскарите

Акциите на Twitter нараснаха с 27,1% до $49,97 в понеделник. Акциите, които се понижиха с 38% за последните 12 месеца, приключващи петък, добавиха 8,38 милиарда долара към пазарната си капитализация в понеделник, сега възлизат на 39,3 милиарда долара.

Купуване?

„Истинската инвестиция на Мъскин е много малък процент от неговото богатство и не трябва да се изключва“, пише анализаторът на CFRA Анджело Джино в бележка на клиента.

Райън Джейкъб, главен изпълнителен директор на Jacob Asset Management, каза, че акциите в Twitter имат повече положителни ефекти върху акционерите, отколкото отрицателни, добавяйки, че Twitter е една от най-големите акции във фонда.

„Ако (Кастури) реши да заеме активна позиция и Twitter стане частен, това ще бъде по-скъпо, отколкото е сега“, каза той. „Ако представляваше интерес за други компании (за получаването на Twitter), би било по-скъпо, отколкото е сега.“

Мъск преди това е правил първоначални инвестиции в компании, включително процесорът за онлайн плащания Stripe Inc. и компанията за изкуствен интелект Vicarius.

Той е основател и главен изпълнителен директор на SpaceX и ръководи стартиращата компания с мозъчни чипове Neuralink и инфраструктурната компания Boring.

Twitter беше насочена от Elliott Management Corp., амбициозен инвеститор през 2020 г., когато Джак Дорси, тогава основател и съосновател на компанията за социални мрежи на хедж фондовете Джак Дорси, твърди, че Twitter не обръща много внимание, когато става дума за управление на какво се нарича Square Inc. (SQ.N).

Дорси, който притежава повече от 2% от Twitter, се оттегли като главен изпълнителен директор и председател през ноември миналата година и предаде властта на старши Барак Агарвал.

READ  Полетът е отменен в уикенда на Деня на паметта

Междувременно Мъск и Дорси откриха някои общи причини за отхвърляне на така наречената децентрализирана версия на Интернет, така наречената Web 3. Прочетете още

Регистрирайте се сега за неограничен безплатен достъп до Reuters.com

Доклад от Ниведита Балу, Ева Матюс, Акаш Шрирам, Правин Парамасивам и Мария Понелат в Бангалор; Допълнителни репортажи от Шийла Танг в Далас и Хюн Джу Джин в Сан Франциско; Редактиране от Анил де Силва, Матю Люис, Рашми Айч и Арун Кьор

Нашите стандарти: Принципи на доверието на Thomson Reuters.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.