Монологът „SNL“ на Дейв Чапел е критикуван от еврейската общност

Някои активисти казват, че шегите на Шапел за антисемитизма нормализират опасна тема.

Дейв Чапълпоследен“Събота вечер на живо” Монологът очаквано започна да предизвиква полемика, но не по причините, които мнозина очакваха. Комедиантът ясно избягва проблемите, свързани с пола и сексуалността, но шегите му относно скорошните проблеми с антисемитизма в Америка предизвикаха известна обратна реакция, която изглежда нараства.

Chappelle посвети значителна част от своя 15-минутен монолог на подигравки с Kanye West и Kyrie Irving за техните скорошни антисемитски коментари. Той започна, като се подигра с грешките им в PR, посочвайки, че Кание е трябвало да се извини, за да си „спечели малко време“ и се пошегува, че рапърът е толкова антисемит, че Ървинг си е направил неприятности по асоциация.

Комикът обясни защо смята антисемитизма, особено идеята, че еврейският народ колективно управлява света, като погрешна идеология. Той използва примери за расизъм срещу чернокожите в различни части на Съединените щати като доказателство, че присъствието на голям брой хора от определена раса в определен район не означава власт.

„Бил съм в Холивуд и ето какво видях: има много евреи, наистина много“, каза той. „Но това не означава нищо. Има много черни хора във Фъргюсън, Мисури, но това не означава, че ние управляваме мястото.

Монологът започна да привлича известна критика в социалните медии в неделя, като някои еврейски лидери и коментатори критикуваха Шапел за това, че омаловажава сериозна тема. Някои смятат, че обясняването на расистка идеология, дори по хумористичен начин, е пренебрежително към нея, ненужно нормализиране на токсична идеология.

READ  ЕКСКЛУЗИВНО: DOJ търси потенциален специален адвокат, ако Тръмп се кандидатира през 2024 г

Джонатан Грийнблат, главен изпълнителен директор на Лигата за борба с клеветата, отиде в Twitter, за да осъди коментарите на Чапъл. Неговата организация по-рано излезе с официални изявления, осъждащи коментарите на Уест и Ървинг, и той изрази съжаление, че Чапел се шегува с антисемитизма на собствената си сцена.

„Не трябва да очакваме Дейв Чапъл да служи като морален компас на обществото, но е обезпокоително да видим „SNL“ не само да нормализира, но и да популяризира антисемитизма.“ Той написа. „Защо еврейските чувства се отричат ​​или минимизират почти на всяка крачка? Защо нашият шок предизвиква аплодисменти?“

Регистрирам: Бъдете в крак с най-новите актуални филмови и телевизионни новини! Запишете се за нашите имейл бюлетини тук.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.