Михаил Горбачов, който сложи край на Студената война, почина на 91-годишна възраст, съобщиха руски медии.

Регистрирайте се сега за неограничен безплатен достъп до Reuters.com

МОСКВА, 30 август (Ройтерс) – Михаил Горбачов, който сложи безкръвен край на Студената война, почина във вторник на 91 години, след като не успя да предотврати разпадането на Съветския съюз, предадоха руските информационни агенции, цитирайки болнични служители.

Горбачов, последният президент на Съветския съюз, създаде споразумения за разоръжаване със Съединените щати и съюзи със западните сили, за да разруши Желязната завеса, която раздели Европа след Втората световна война и да обедини отново Германия.

„Михаил Горбачов почина тази нощ след тежко и продължително боледуване“, се казва в изявлението на Централната медицинска болница на Русия, цитирано от агенция Интерфакс.

Регистрирайте се сега за неограничен безплатен достъп до Reuters.com

Горбачов ще бъде погребан до съпругата си Раиса, починала през 1999 г., на московското Новодевическо гробище, съобщи агенция ТАСС, позовавайки се на източник, запознат с желанието на семейството.

Когато продемократичните протести се разпространиха в страните от съветския блок от комунистическа Източна Европа през 1989 г., той се въздържа от използване на сила – за разлика от предишните лидери на Кремъл, които изпратиха танкове, за да потушат въстанията в Унгария през 1956 г. и Чехословакия през 1968 г.

Но протестите предизвикаха стремежи за автономия в 15-те републики на Съветския съюз, които се разпаднаха през следващите две години по хаотичен начин.

Горбачов напразно се бореше да спре този упадък.

Ставайки генерален секретар на Съветската комунистическа партия през 1985 г., едва на 54 години, той започва да обновява системата, като въвежда ограничени политически и икономически свободи, но реформите му излизат извън контрол.

READ  ФБР иззе 11 комплекта секретни материали от дома на Тръмп в Мар-а-Лаго, докато разследваше възможни нарушения на шпионажа.

Неговата политика на „гласност“ – свобода на словото – позволи немислима преди критика на партията и държавата, но насърчи националистите, които започнаха да настояват за независимост в балтийските републики Латвия, Литва, Естония и другаде.

Много руснаци никога не простиха сътресенията, които реформите на Горбачов отприщиха.

След като се срещна с Горбачов в болница на 30 юни, либералният икономист Руслан Гринберг каза пред информационната агенция на въоръжените сили Zvesta: „Той ни даде цялата свобода – но ние не знаем какво да правим с нея.“

Регистрирайте се сега за неограничен безплатен достъп до Reuters.com

Доклад на Дейвид Лунгрен; От Гай Фалконбридж; Редактиране от Кевин Лифи

Нашите стандарти: Принципи на Thomson Reuters Trust.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.