Мерик Гарланд ще обяви „значими дела за националната сигурност“

Министерството на правосъдието в понеделник ще оповести „значими дела за националната сигурност“, свързани със „схеми за злонамерено влияние и престъпна дейност от национален държавен актьор“ в Съединените щати, според изявление на министерството.

Главният прокурор Мерик Гарланд трябваше да проведе пресконференция, на която да обяви повече подробности в 13:30 ч.

„Актьори от национална държава“ обикновено се отнасят до висококвалифицирани киберхакери, работещи от името на чуждестранен противник и насочени към високопоставени цели като армията, правителствената инфраструктура или широкомащабни дезинформационни или пропагандни кампании.

Главният прокурор Мерик Гарланд трябваше да проведе пресконференция, на която да обяви повече подробности в 13:30 ч.
Сара Силбигер-Пул/Гети изображения

Не беше ясно за кой щат се отнася съдебното съобщение. През последните месеци обаче DOJ обяви обвинения в два случая, включващи членове на руското правителство.

През юли прокурорите обвиниха Александър Викторович Йонов, че е набирал политически групи във Флорида, Джорджия и Калифорния и ги е насочвал да разпространяват подкрепяни от Кремъл промосковски изказвания.

Александър Викторович Йонов
През юли прокурорите обвиниха Александър Викторович Йонов в набиране на политически групи във Флорида, Джорджия и Калифорния.
@alexander.ionov.54/Facebook

Твърди се, че Йонов е плащал на членове на групите да присъстват на спонсорирани от правителството конференции в Русия и демонстрации в Съединените щати срещу усилията на социалните медии да потиснат онлайн подкрепата за нахлуването на Москва в Украйна.

Съобщението на Гарланд идва 15 дни преди междинните избори на 8 ноември.

Това е разрастваща се история.

READ  Жената, която нападна чернокож тийнейджър, я обвини фалшиво в кражба на телефона й и се призна за виновна, че ненавижда обвинението.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.