МААЕ разследва руснаци, бягащи от Чернобил поради лъчева болест | Украйна

Комисията за ядрен мониторинг на ООН разследва украинските твърдения, че руските войски, окупирали атомната електроцентрала в Чернобил, са били изложени на високи нива на радиация.

Международната агенция за атомна енергия (МААЕ) заяви, че не може да потвърди твърденията на украинската държавна енергийна компания Енергоатом и търси независима оценка.

Енергоатом каза, че руснаците са изкопали окопи в гората. Най-тежката ядрена катастрофа в светаИ войските „изпаднаха в паника при първите признаци на заболяване“, което „показа много бързо“ и се готвеха да напуснат.

Украинският вицепремиер Ирина Варещук каза, че руските войски, които копаят окоп в джунглата, са били изложени на радиация, но това не е било потвърдено независимо.

Според някои съобщения войниците са били изпратени в специализирано медицинско заведение в Беларус, след като са изстреляли радиоактивен прах и са прокарали танкове през „мъртвата зона“ около атомната централа.

Руските сили също се оттеглиха от наблизо Град СлавутичЧернобил е дом на работници, казаха от Енергоатом.

МААЕ заяви, че се готви да изпрати първата си „мисия за помощ и подкрепа“ в Чернобил на север. Украйна В следващите няколко дни.

Все пак руски войници Иззети контрола над Чернобил След нахлуването на 24 февруари украинските работници в централата продължиха да наблюдават безопасното съхранение на отработено ядрено гориво и наблюдаваха бетонираните останки от ядрения реактор, който експлодира през 1986 г., причинявайки най-тежката ядрена авария в света.

Енеркотам каза в отделно изявление, че руската страна официално се е съгласила да прехвърли отговорността за опазването на Чернобил на Украйна. Той сподели сканиране на документ, подписан от висш служител в Чернобил и идентифициран като руски военен офицер, назначен за отбраната на Чернобил. Автентичността на документа не можа да бъде потвърдена незабавно от Ройтерс.

Украйна многократно изразява загриженост за сигурността в Чернобил и призовава за изтегляне на руските войски, чието присъствие възпрепятства ротацията на персонала за определен период от време.

Министерството на отбраната на Русия не отговори на искане за коментар относно сметките на служители в Чернобил.

READ  Учените изследват химията на зелените мастила на фона на нарастващи опасения за безопасността

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.