Лунната ракета от следващо поколение Artemis на НАСА е готова за първото си изстрелване

КЕЙП КАНАВЕРАЛ, Флорида, 3 септември (Ройтерс) – Наземните екипажи в космическия център Кенеди в събота започнаха да зареждат с гориво гигантския ракетен кораб от следващо поколение на НАСА за първото му изстрелване на безпилотен тестов полет до Луната. Възпрепятстван от технически проблеми.

32-етажната ракета Space Launch System (SLS) и нейната капсула Orion ще излетят от Кейп Канаверал, Флорида в 14:17 ч. EDT (1817 GMT), поставяйки началото на амбициозната мисия Artemis на американската космическа агенция от Луната до Марс . Проект 50 години след последната лунна мисия на Аполо. (Графика: https://tmsnrt.rs/3PPRsbN)

По-ранен опит за изстрелване в понеделник беше спрян поради инженерни проблеми. НАСА казва, че техниците са отстранили проблемите.

Регистрирайте се сега за неограничен безплатен достъп до Reuters.com

Допълнителен фактор извън контрола на НАСА е времето. Последната прогноза изисква 70% шанс за благоприятни условия по време на двучасов прозорец в събота, според космическите сили на САЩ в Кейп Канаверал.

Преди разсъмване екипажите за изстрелване започнаха дългия и деликатен процес на пълнене на горивните резервоари на основната степен на ракетата с няколкостотин хиляди галона суперохладен течен кислород и течен водород.

Инженерите спряха да зареждат течния водород около 7:30 сутринта, около час след началото на сложния процес, за да поправят теча.

Ако обратното броене спре отново, НАСА може да отложи друг опит за изстрелване за понеделник или вторник.

Мисията, известна като Artemis I, бележи първия полет както на ракетата SLS, така и на капсулата Orion, построена по договор на НАСА с Boeing Co. (BA.N) и Lockheed Martin Corp (LMT.N)съответно.

Това бележи голяма промяна в посоката на програмата на НАСА за човешки космически полет след Аполо, която в продължение на десетилетия се фокусираше върху ниска околоземна орбита с космическите совалки и Международната космическа станция.

READ  Целта предупреждава за висок марж натиск, тъй като излишното тегло на товара е голямо

Наречена на богинята, която е била сестра близначка на Аполон в древногръцката митология, Артемида има за цел да върне астронавтите на лунната повърхност още през 2025 г., въпреки че много експерти смятат, че крайният срок може да се изплъзне.

Дванадесет астронавти са ходили на Луната по време на шестте мисии на Аполо от 1969 до 1972 г., единствената космическа мисия, която все още не е поставила хора на лунната повърхност. Но Аполон, роден от американско-съветската космическа надпревара по време на Студената война, беше по-малко ориентиран към науката от Артемида.

Проектът New Moon привлече търговски партньори като SpaceX и космическите агенции на Европа, Канада и Япония, за да установят в крайна сметка дългосрочни лунни операции като трамплин към още по-амбициозни човешки мисии до Марс.

Стрес тест за космически полети

Извеждането на космическия кораб SLS-Orion от земята е важна първа стъпка. Първата му мисия имаше за цел да изпробва превозното средство с тегло 5,75 милиона паунда чрез строг тестов полет, с цел да надскочи границите на дизайна си и да докаже, че космическият кораб е годен за астронавти да летят.

Ако мисията е успешна, екипажът на Artemis II може да обиколи Луната още през 2024 г., последван от първото лунно кацане на астронавти, включително жена, с Artemis III в рамките на няколко години.

Обявена за най-мощната и сложна ракета в света, SLS представлява най-голямата нова система за вертикално изстрелване, разработена от НАСА след Сатурн V от ерата на Аполо.

С изключение на трудностите в последната минута, четирите основни двигателя RS-25 на ракетата за обратно броене в събота и нейните двойни ракетни ускорители с твърдо гориво ще задвижат 8,8 милиона паунда тяга, с 15% повече от Saturn V, изпращайки космическия кораб към небето.

READ  Бизнесът на Никс Алек Бергс ще освободи място, за да преследва Джалан Брънсън от Нерленс Ноел до Пистънс, според доклада

Около 90 минути след изстрелването горната степен на ракетата ще изведе Орион от околоземната орбита при 37-дневен полет. Очаква се капсулата да падне в Тихия океан на 11 октомври.

Въпреки че на борда няма хора, Orion носи трима симулирани членове на екипажа – един мъж и два женски манекена – оборудвани със сензори за измерване на радиацията и други натоварвания, изпитвани от астронавтите в реалния живот.

Космическият кораб също ще изстреля полезен товар от 10 миниатюризирани научни сателита, наречени CubeSats, включително един, предназначен да картографира изобилните ледени отлагания на южния полюс на Луната.

Основната цел на мисията беше да се тества издръжливостта на топлинния щит на Орион, докато той навлиза отново в земната атмосфера от лунна орбита при 24 500 мили в час (39 429 км / ч), или 32 пъти скоростта на звука. Най-честите повторни влизания на капсули, връщащи се от околоземна орбита.

Топлинният щит е проектиран да издържа на триене при повторно влизане, което се очаква да повиши температурата извън капсулата до близо 5000 градуса по Фаренхайт (2760 по Целзий).

След повече от десетилетие забавяне на разработката и преразход на бюджета, космическият кораб SLS-Orion е струвал на НАСА поне 37 милиарда долара досега. Службата на главния инспектор на НАСА прогнозира, че общата цена на Artemis до 2025 г. ще бъде 93 милиарда долара.

НАСА защитава програмата като благодат за изследване на космоса, която ще създаде десетки хиляди работни места и милиарди долари в бизнеса.

Регистрирайте се сега за неограничен безплатен достъп до Reuters.com

Джоуи Роулет докладва в Кейп Канаверал, Флорида

READ  Джеймс Гордън напуска "The Late Late Show" през 2023 г

Нашите стандарти: Принципи на Thomson Reuters Trust.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.