Лодката на руския олигарх Виктор Векселберг е задържана по обвинения в банкова измама и пране на пари

Лодката „Танго“, собственост на руския милиардер Виктор Векселберг, която беше лицензирана от САЩ на 11 март, беше забелязана на 15 март 2022 г. в яхт клуб Палма де Майорка на испанския остров Майорка, Испания.

Джон Медина | Ройтерс

Американски служители обвиниха лидера на руската олигархия Виктор Векселберг в заговор за банкиране и присвояване на пари, а неговата мега лодка беше заловена в Испания в понеделник.

Векселберг, който е роден в Украйна, но основава групата Renault, базирана в Русия, видя лодката му Tango, задържана от испански следователи, след като е била атакувана от САЩ и западните съюзници.

Последните санкции на САЩ идват в резултат на руската окупация на Украйна. Санкциите бяха насочени към ферибота и частния самолет на Wexelberg.

Лодката е иззета от испанските власти по искане на Министерството на правосъдието на САЩ, се казва в изявление на ведомството. Видеото е публикувано на страницата на Министерството на правосъдието в YouTube Показва ФБР и испанските офицери, които се качват на лодката на Векселберг.

Тангото е дълго повече от 250 фута и се смята, че струва 90 милиона долара, съобщиха от съдебната власт. Векселберг е една от олигархичните групи, одобрени от администрацията на бившия президент Доналд Тръмп през 2018 г. Forbes оценява нетната му стойност на по-малко от 6 милиарда долара.

Лодката на Векселберг е най-новата собственост, собственост на руската олигархия Тогава Инвазия в Украйна. Съединените щати и техните съюзници се стремяха да потиснат руския елит като част от усилията да накажат Москва за войната.

Нов Поръчка Изземването на лодката, подписано от представител на Федералното бюро за разследване, предоставя преглед на твърденията, че Векселбърг е заговорничил за извършване на банкова измама и пране на пари. ФБР обвини Векселбърг, че използва тази тактика, за да прикрие претенцията си към Tango.

READ  Starbucks е обвинен в повече от 200 трудови нарушения в жалба на NLRB

Представителят на Wexelberg не отговори на искане за коментар.

В заповедта се твърди, че Wexelberg е накарал TANGO да бъде плащан от различни фиктивни компании, за да попречи на американските финансови институции да изпълнят точно своите KYC. [Know Your Customer] За да се избегнат ограничения за подаване и SAR [Suspicious Activity Reports] Свързани с неговите финансови транзакции.“

В заповедта на ФБР се казва, че проектът е свързан с мрежа от малки известни компании, които се интересуват от финансиране на лодката на Векселберг. Много от тези по-малки компании са се събрали отново с руски милионери, казаха от бюрото.

ФБР заяви, че планът е в сила от 2011 г.

Според заповедта лодката е на името на фирма Arinder. ФБР казва, че RE.AM Management Ltd, един от директорите на компанията, има дъщерна компания в Русия със същото име и е пряко свързана с компанията Renault на Векселберг.

Основателите на Arinter са двама граждани на Панам, които са ръководители на компания, наречена Lamesa Transport LLC, под заповед. ФБР заяви, че дружеството с ограничена отговорност „изглежда, че е дъщерно дружество на други фиктивни компании, притежавани или контролирани от Wexelberg“.

Бюрото твърди, че „тази сложна организация за управление и собственост изглежда е имала за цел да притъпи отношенията на Векселберг с Tango, за да изолира кораба от разследвания на парите, платени от негово име“.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.