Лидерът на шведските демократи иска партията да премине към членство в НАТО, ако Финландия кандидатства за присъединяване към коалиция

СТОКХОЛМ (Ройтерс) – Втората по големина опозиция в Швеция, Финландия, каза за всекидневника Svenska Dagbladet, че нейната партия ще препоръча промяна в позицията си в полза на членството на Швеция, ако кандидатства за присъединяване към НАТО.

Промяната на позицията на Шведските демократи би означавала преминаване към парламентарно мнозинство в полза на присъединяването към дълго неутралната шведска коалиция.

Въпреки че Швеция беше по-неохотна от Финландия, която има 1300 км граница с Русия, инвазията на Русия в Украйна накара двете страни да обмислят присъединяване.

Финландското правителство заяви, че ще изясни следващите стъпки през следващите седмици относно възможния резултат от членството.

„Амбицията ми е да отида в партийния съвет с искане да променим решението си, ако Финландия кандидатства“, каза в интервю в събота лидерът на Демократическата партия на Швеция Джими Акесен, цитиран от БТА.

„Това, което се промени сега, е, че Финландия много ясно се движи към член на НАТО и има много индикации, че това може да се случи в бъдеще.

Националистическите шведски демократи миналия месец заявиха, че преразглеждат позицията си, след като анкета показа за първи път, че мнозинството от шведите подкрепят присъединяването към НАТО.

(Доклад на Анна Рингстрьом; редактиране на Ангъс Максуан)

READ  Blackhawks Business Marc-André Fleury to Wild: Източници

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.