Леонардо дел Векио: италиански милионер и собственик на Ray-Ban умира

„EssilorLuxottica с съжаление обявява днес, че нейният председател е починал“, се казва в изявление на групата, добавяйки, че групата може да „определи следващите стъпки“.

Дел Векио е израснал в сиропиталище от ранна възраст и е натрупал милиарди евро богатство чрез една от най-известните истории за дрипи до богатство в следвоенното икономическо възстановяване на Италия.

„Леонардо дел Векио беше велик италианец. От сиропиталището до ръководството на бизнес империята, неговата история звучи като история от друга ера, но това е пример днес и утре. RIP“, каза в Twitter европейският икономически комисар Павло Джентилони. .

Италианският предприемач основа Luxotica през 1961 г. и сформира компания, собственост на марката Ray-Ban, а през 2018 г. се слива с Esciler от Франция при голямо сливане.

Той беше изпълнителен председател на EssilorLuxottica до декември 2020 г., когато предаде ежедневното ръководство на компанията на главния изпълнителен директор Франческо Милър. Когато се сформира свързаната група, той лично подкрепи Милари като ръководител на френско-италиански компании за стъкло.

Влиянието на Дел Векио се простира отвъд собствения му бизнес и до края на 2021 г. той ще бъде вторият най-богат човек в Италия след Джовани Фереро, според продуцентската група на Forbes Nudella.

Неговата холдингова компания Delfin е най-големият акционер в италианската група за финансови услуги Mediobanca и притежава по-малко от 10% дял в Generali, най-голямата италианска застрахователна компания. Тя притежава около 7% от Covivio, компания за недвижими имоти, регистрирана както в Париж, така и в Милано.

„Със смъртта на Дел Векио Милан губи една от най-емблематичните фигури в новата си история“, написа в Twitter кметът на Милано Джузепе Салах.

READ  Кайри Ървинг крещи „Стреляй, Бен“ под коша на Бен Симънс

Акциите на Mediobanca паднаха с повече от 4% след доклада, като цяло с близо 2,5%, докато EssilorLuxottica – която контролира 32% от Delfin – остана непроменена на 148 евро.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.