Ледникът на Туейтс от „страшния съд“ се топи по-бързо от предполагаемото

Коментирайте

Голям ледник в Антарктика, който може да повиши морското равнище с няколко фута, се разпада по-бързо от последното прогнозирано, според ново проучване, публикувано в понеделник в списанието Естествени науки за Земята.

Ледникът Туейтс – наречен „Ледникът на Страшния съд“, тъй като без него и поддържащите го ледени шелфове учените изчисляват, че морското ниво може да се повиши с повече от 3 до 10 фута – се намира в западната част на континента. След скорошно картографиране с висока разделителна способност, международен екип от изследователи установи, че разширяването на ледниците е претърпяло фаза на „бързо отстъпление“ през последните два века – за период от по-малко от шест месеца.

Според съобщение за новини, придружаващо проучването, изследователите заключават, че ледникът е „изгубил контакт с билото на морското дъно“ и сега се оттегля със скорост от 1,3 мили на година – двойно повече от това, което са прогнозирали между 2011 и 2019 г.

За разлика от някои други ледници, прикрепени към сушата, Thwaites се приземява на морското дъно, което е силно уязвимо към затоплящите се води в резултат на климатичните промени, предизвикани от човека. Туейтс вече представлява 4 процента от годишното покачване на морското равнище.

Критичният антарктически леден покрив може да се провали в рамките на пет години, казват учени

„Не можете да отведете Thwaites и да оставите останалата част от Антарктида непокътната“, каза Алистър Греъм, морски геолог от Университета на Южна Флорида и съавтор на изследването, каза в телефонно интервю.

Той описва последствията от загубата на „съществуване“ на Туейтс.

READ  Клиентите на Wendy се разболяват, CDC разследва епидемия от E.coli в четири щата

Както е посочено в него Обединените нацииПовече от 40 процента от населението на света живее в рамките на 60 мили от брега – райони, които са най-засегнати от нарастващите приливи и отливи.

„Туейтс наистина се държи днес за ноктите си и трябва да очакваме големи промени в малки времеви мащаби в бъдеще – дори от една година на друга – докато ледникът се оттегля отвъд плитък хребет в коритото си“, каза той. Робърт Лардър от British Antarctic Survey, съавтор на изследването.

Сателитни изображения, направени в края на миналата година, показват признаци на пукнатини в леда, използван за стабилизиране на източния хълм на ледника Туейтс – което според учените може да причини ефект на „паяжина“ по целия клин, ако бъде ударен от силни ветрове. Вашингтон пост.

Изследователите обаче казват, че срутването на шелфа може да не допринесе незабавно за покачване на морското равнище, въпреки че може да ускори ерозията на ледника Туейтс, причинявайки земния лед да се плъзне от структурата в океана.

Греъм казва, че неговият екип не може да предскаже с увереност дали и кога ледената система ще се стопи напълно, но намаляването на затоплящите планетата емисии през следващите 75 години е от решаващо значение за нейното оцеляване.

„Точно сега можем да направим нещо по въпроса – особено ако океаните спрат да се затоплят“, каза той.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.