Коронацията на Си Дзинпин започва през 2022 г., когато започва Националният конгрес на Комунистическата партия.


Хонг Конг
CNN

Китайски Президентът Си Дзинпин В неделя той обеща да поведе Китай през трудни предизвикателства към национално подмладяване, прокарвайки националистическа визия, която е в сблъсък със Запада.

Говори открито 20-ти партиен конгресПодчертавайки нарастващата сила и нарастващото влияние на Китай през първото си десетилетие на власт, Си е готов да си осигури нарушаващ нормите трети мандат на власт с оптимистичен тон.

Но той многократно подчерта рисковете и предизвикателствата пред страната.

Описвайки последните пет години като „много необикновени и необикновени“, Си каза, че партията е изправена пред Китай в „тежка и сложна международна ситуация“ и „големите рискове и предизвикателства идват един след друг“.

Първите предизвикателства, които Си изброи, бяха пандемията Covid-19, Хонконг и Тайван – всички от които Китай е преодолял, каза той.

Китайското правителство „защити живота и здравето на хората колкото е възможно повече“ от Covid, превърна Хонконг от „хаос в управление“ и проведе „масови протести“ срещу „силите за независимост“ на остров Тайван, самоуправляваща се демокрация Пекин твърди, че е своя територия, въпреки че никога не я е контролирала.

Уен-Ди Чунг, политолог от Програмата за изследване на Тайван на Австралийския национален университет, каза, че решението на Си да маркира проблема с Тайван в началото на речта си е отклонение от предишния прецедент и „предполага нова спешност за постигане на напредък по въпроса с Тайван… “

Когато Си отново говори за Тайван по-късно в речта, той получи бурни и продължителни аплодисменти от 2300 избрани представители.

Той каза, че Китай ще „се стреми към мирно обединение“ – но след това отправи остро предупреждение, като каза, че „никога няма да се откажем от използването на сила и си запазваме възможността да предприемем всички необходими мерки“.

„Колелата на историята се движат към обединението на Китай и подмладяването на китайската нация. Страната ни трябва да бъде напълно реинтегрирана“, каза Г.Г.

READ  Фючърсите на акциите останаха без промяна преди ключови политически решения на Фед

Си подчерта „бързите промени в международната ситуация“, които изтъниха отношенията между Китай и Запада. Мълчаливата подкрепа на Пекин за Москва след нахлуването на Русия в Украйна допълнително подхранва разрива.

Той каза, че Китай е „заел ясна позиция срещу хегемонията и политиката на сила“ и „никога не се е колебал“ срещу едностранчивостта и „тормоза“ – ход, който Пекин очевидно вижда като воден от САЩ световен ред. разтворен.

Очертавайки широки насоки за следващите пет години, Си каза, че Китай ще се съсредоточи върху „висококачествено образование“ и иновации, за да „съживи растежа“ в засегнатата от кризата икономика на страната. Китай ще „ускори усилията за постигане на по-голяма самостоятелност в науката и технологиите“, каза той, коментари, които идват месеци след като той наложи репресии срещу частния сектор в страната и големите технологични компании.

Той обеща да ускори усилията за изграждане на Народната освободителна армия (НОА) в „армия от световна класа“ и да подобри способността на НОАК да защитава националния суверенитет и да изгражда стратегическо възпиране. Той призова PLA да засили обучението си и да подобри своята „способност за победа“.

Речта на Си беше изпъстрена с китайската дума за „сигурност“, която беше спомената около 50 пъти. Той нарече националната сигурност „основата на подмладяването на китайската нация“ и призова за увеличаване на военната, икономическата и „всички аспекти“ на сигурността у дома и в чужбина.

Друга точка, върху която трябва да се съсредоточим, е марксизмът и идеологията. „Не мисля, че ще има облекчаване на идеологическия климат през следващите пет години“, каза Виктор Ших, експерт по елитната китайска политика в Калифорнийския университет в Бъркли.

Дали Янг, политолог от Чикагския университет, каза, че мерките, описани в мисията на Си, са продължение на предишната му политика. Подчертавайки предизвикателствата и борбите, той каза, че оправдава „нуждата от силна партия и нейния най-добър лидер“.

READ  SF разкрива основната причина за изхвърлянето на данните за съседните избиратели

Едноседмичната конференция започна в неделя сутринта на фона на засилени мерки за сигурност, засилени нулеви ограничения за ковид и яростна пропаганда и цензура.

Най-важното събрание на партията от десетилетия, конгресът трябва да затвърди статута на Си като най-влиятелния лидер на Китай след покойния председател Мао Цзедун, който управлява Китай до смъртта си на 82-годишна възраст. Китай удвоява своята настоятелна външна политика, за да засили международното си влияние и да пренапише водения от САЩ глобален ред.

Срещите често се провеждат при закрити врати през цялата седмица. Когато делегатите се завърнат в края на конгреса следващата събота, те ще проведат официално гласуване, за да подпечатат мисията на Си и да одобрят промени в конституцията на партията – което може да даде на Си нови титли.

Делегатите ще изберат и новия централен комитет на партията, който ще проведе първото си заседание на следващия ден, за да назначи висшето ръководство на партията – Политбюро и неговия постоянен комитет – след решения, които вече бяха обявени зад кулисите от лидерите на партията преди конгреса.

Конгресът ще бъде голям политически триумф за Си, но идва и във време на потенциална криза. Настояването на Си за безкомпромисна политика за нулева ковид подхрани нарастващото обществено разочарование и Задушен икономически растеж. Междувременно, дипломатично, неговият Приятелство „без граници“. Руският президент Владимир Путин допълнително обтегна отношенията на Пекин със Запада след нахлуването на Москва в Украйна.

Ето защо изтънченият жест на Си по време на речта кара хората да се тревожат

Преди конгреса властите в цял Китай рязко увеличиха ограниченията, за да предотвратят дори малки огнища на Covid, като наложиха широко разпространено блокиране и в няколко случая все по-масови тестове за Covid. Инфекциите, причинени от по-вирулентния вариант омикрон, продължават да се разширяват. Към събота Китай съобщи за близо 1200 инфекции, включително 14 в Пекин.

READ  Съобщава се за мощна експлозия на Керченския мост в Крим

Общественият гняв срещу нулевия ковид излезе на преден план в четвъртък Изключително рядка устойчивост Срещу Си в Пекин. Онлайн снимки показват два банера, издигнати на оживената надлеза, преди да бъдат премахнати от полицията, осъждайки Си и неговата политика.

„Кажете не на тестовете за covid, да на храната. Без заключване, само свобода. Без лъжа, да на достойнството. Няма културна революция, има нужда от реформи. Големият шеф трябва да гласува против. Не бъди роб, бъди гражданин“, гласеше транспарант.

„Стачкувайте, отстранете диктатора и предателя Си Дзинпин“, гласи друг.

Китайският народ не е обръщал много внимание на партийните конвенции в миналото – те са имали малко да кажат за реорганизацията на ръководството на страната или формулирането на ключови политики. Но тази година мнозина възлагат надежди на Конгреса за пробив в Китай, облекчавайки политиката си срещу Covid.

Въпреки това, скорошна поредица от статии в партийния рупор предполага, че това може да е самозалъгване. People’s Daily го приветства като „най-добрия избор“ за страна с нулев ковид, настоявайки, че е „устойчив и трябва да бъде следван“.

В неделя Си защити своята силно противоречива и икономически вредна политика за нулева ковид.

„В отговор на внезапното избухване на COVID-19, ние дадохме приоритет на хората и техния живот над всичко останало и усърдно следвахме динамична политика на нулев ковид, като започнахме войната на хората срещу вируса“, ​​каза той.

Алфред Ву, доцент в Училището за публична политика Лий Куан Ю на Националния университет на Сингапур, каза, че думите на Си показват, че е „невъзможно Китай да промени стратегията си за нулева ковид в близко бъдеще“.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.