Когато украинските сили се изправят пред Киев, Русия преследва цели

  • Желенски казва, че руските сили се справят с „мощни удари“
  • Русия сигнализира, че се фокусира върху Източна Украйна
  • Властите смятат, че при взрива в театъра на Мариупол са загинали 300 души

Мариупол / LVV, Украйна, 26 март (Ройтерс) – Украинският президент Владимир Желенски предложи да проведе допълнителни преговори с Русия, но Москва намали амбициите си да се съсредоточи върху територия, претендирана от проруските сепаратисти на изток след прекратяване на огъня на други места.

В изявление, публикувано в петък, руското министерство на отбраната заяви, че първата фаза на операцията му е до голяма степен завършена и сега ще се съсредоточи върху граничния район на Русия Донбас, който има промосковски сепаратистки райони. Прочетете още

„Бойната способност на украинските въоръжени сили е значително намалена, което дава възможност да насочим основните си усилия към постигането на освобождението на Донбас, основната цел“, каза Сергей Руцкой, началник-щаб на руската гражданска служба. Оперативна дирекция.

Регистрирайте се сега за неограничен безплатен достъп до Reuters.com

Подкрепяните от Русия сили се бият с украинските сили в Донбас и прилежащата Луганска област от 2014 г. Скоро след нахлуването на 24 февруари те обявяват независимост с благословията на Москва – но не са признати от Запада.

Военните анализатори казват, че преразглеждането на целите на Русия ще улесни президента Владимир Путин да запази лицето си. Прочетете още

Москва заяви, че нейните цели за така наречените „специални операции“ включват премахването на армията и „намаляването“ на съседните страни. Западни служители казват, че инвазията е несправедлива и незаконна, целяща свалянето на пронатовското правителство на Зеленски.

READ  Nestl спира производството на няколко продукта в Русия, включително KitKat

Мирните преговори, които продължават от седмици, не постигнаха значителен напредък. На видеоконференция късно в петък Желенски каза, че опозицията на неговите войски срещу Русия е нанесла „мощни удари“.

„Нашите защитници водят руското ръководство към проста и логична идея: трябва да говорим смислено, спешно и справедливо“, каза Желенски.

В основно обръщение в Полша в събота президентът на САЩ Джо Байдън призова официалните лица да коментират обединените усилия на свободния свят да подкрепи украинския народ, да държи Русия отговорна за нейната брутална война и да си осигури сигурно бъдеще. Каза Белият дом в изявление.

Организацията на обединените нации потвърди 1081 цивилни смъртни случаи и 1707 ранени в Украйна след инвазията, но казва, че действителният брой може да е по-голям.

Украинската държавна прокуратура съобщи в събота, че около 136 деца са били убити досега по време на инвазията. Прочетете още

Министерството на отбраната на Русия съобщи, че 1351 руски войници са убити и 3825 са ранени, според агенция Интерфакс. Украйна съобщи, че са убити 15 000 руски войници. Ройтерс не можа независимо да провери твърденията.

Бяха изхвърлени отпадъци

Въпреки клането, руските войски окупираха Украйна и не превзеха нито един голям град за един месец. Вместо това те бомбардираха градове, изхвърляха боклука в градските райони и изгониха една четвърт от 44 милиона жители на Украйна от домовете им.

READ  Руската централна банка намалява основните лихвени проценти, като се позовава на намаляващите рискове за стабилността

Повече от 3,7 милиона от тях са избягали в чужбина, като половината от тях бягат в съседна Полша на запад, където Байдън се срещна с войски, укрепващи източната част на алианса на НАТО на 82-ата въздушна дивизия на американската армия в петък. Прочетете още

„Милиони хора са откъснати от помощта на руските сили и са обсадени на места като Мариупол“, каза Байдън. — Това е нещо като научнофантастичен филм.

Изгледите към югоизточното пристанище, дом на 400 000 души преди войната, показват разрушени сгради, опожарени превозни средства и оцелели от снаряди, бягащи за вода и съоръжения. Жителите са погребали жертвите във временни гробове, докато земята се топи.

Местните власти, позовавайки се на разкази на свидетели, изчисляват, че 300 души са загинали при атентата на 16 март в театър в Мариупол.

Общинският съвет преди това не е платил такса и уточни, че точният брой не може да бъде определен след инцидента. Русия отрече да е бомбардирала театъра или да е била насочена към цивилни. Прочетете още

Контраатаки около Киев

Бойните линии край Киев са замразени от седмици, с две големи руски бронирани колони на северозапад и изток от столицата. Докладът на британското разузнаване описва украинската контраатака, която изтласка руснаците обратно на изток.

„Украинските контраатаки и руските сили се оттеглиха по преувеличени линии за снабдяване, което позволи на Украйна да превземе градове и отбрана до 35 км (22 мили) източно от Киев“, се казва в доклада.

Владимир Борисенко, кмет на Бориспол, източното предградие, където се намира главното летище на Киев, каза, че 20 000 цивилни са евакуирали района и са отговорили на призивите към украинските войски да предприемат контраатака.

READ  Смята се, че десетки украински военнопленници са убити при ракетния удар

В друга важна точка извън Киев, северозападно от столицата, украинските сили се опитват да обградят руските войски в предградията Ирбин, Пуча и Хостомол.

Градовете Чернигов, Харков и Суми в северната и източната част на Киев също бяха засегнати от катастрофални бомбардировки. Неговият губернатор каза, че Чернигов е ефективно обграден от руски сили.

По искане на украинското правителство Великобритания заяви, че ще осигури хранителни доставки на стойност 2 2 милиона (2,6 милиона долара) в райони, обкръжени от руски сили. Прочетете още

Японски медии съобщиха в събота, че Русия провежда военни учения на острови, за които претендира Токио, на хиляди мили от Украйна, и че Москва е преустановила мирните преговори с Япония поради санкциите срещу нахлуването на Украйна. Прочетете още

Регистрирайте се сега за неограничен безплатен достъп до Reuters.com

Журналисти на Ройтерс в Мариупол, Клеп Каранич в Киев, Наталия Гинец и Мария Старкова, репортиращи по целия свят в бюрото Elviv и Reuters; Написано от Lincoln Feast; Монтаж: Уилям Малард

Нашите стандарти: Принципи на доверието на Thomson Reuters.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.