Климатични активисти блокираха частни самолети на летище Схипхол в Амстердам

АМСТЕРДАМ, 5 ноември (Ройтерс) – Стотици облечени в бяло еколози влязоха в района, където се съхраняват частни самолети на летище Схипхол в Амстердам, и седнаха пред колелата им в събота, спирайки самолета за няколко часа.

Военна полиция се намеси и беше видяна да отвежда десетки протестиращи в автобуси. Националната телевизия NOS съобщи, че повече от 100 активисти са арестувани.

Протестът беше част от ден на демонстрации в и около въздушния център, организиран от Greenpeace и Extinction Rebellion в подготовката за преговорите за климата COP27 в Египет.

Няма закъснения на търговски полети.

„Имаме нужда от по-малко самолети, повече влакове и забрана на ненужните полети на къси разстояния и частни самолети“, каза лидерът на кампанията на Грийнпийс Холандия Дюи Слох.

Schiphol е най-големият източник на емисии на въглероден диоксид в Холандия, отделяйки 12 милиарда килограма годишно, според екологичната организация.

Стотици демонстранти в и около централната зала на летището държаха плакати с надписи „Ограничете въздушния трафик“ и „Повече влакове“.

В отговор на протеста Schiphol заяви, че има за цел да стане летище с нулеви емисии до 2030 г. и подкрепя целите на авиационната индустрия за постигане на нетни нулеви емисии до 2050 г.

Военната полиция, отговаряща за сигурността на летището, заяви в изявление, че е „задържала няколко лица, които са били на територията на летището без разрешение“.

Холандското правителство обяви планове през юни да ограничи годишния брой пътници на летището до 440 000, с около 11% под нивата от 2019 г., позовавайки се на опасенията за замърсяването на въздуха и климата.

READ  Потвърдено е, че първата дама Джил Байдън е заразена с вируса Корона

Министърът на транспорта Марк Харпърс каза пред парламента миналия месец, че неговата служба не може да контролира нарастващия трафик на частни самолети и правителството обмисля дали да включи въпроса в своята политика за климата.

Тоби Стърлинг Репортаж от Тоби Чопра, Хелън Попър и Андрю Хевънс Редактиране

Нашите стандарти: Принципи на Thomson Reuters Trust.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.