Китай разширява военните учения, увеличава заплахите срещу Тайван

Коментирайте

Китай обяви допълнителни учения с бойна стрелба в Бохайско и Жълто море, докато Пекин изрази гнева си от посещението на председателя на Камарата на представителите Нанси Пелоси (D-Калифорния) в Тайван с военни учения близо до острова.

Министерството на отбраната на Китай не обяви обхвата на разширените учения и посещението идва, тъй като посещението влошава отношенията между САЩ и Китай, но те идват, тъй като Пекин планира най-голямата си сила около Тайван след последната криза през пролива през 1995 г. 1996 г. – Наречена предупреждение към „провокаторите“, оспорващи претенциите на Пекин към Тайван, дом на 23 милиона души.

Китайската администрация за морска сигурност обяви в събота пет забранени зони в Жълто море, където ще се проведат учения от 5 до 15 август, както и допълнителни четири зони в Бохайско море, където ще се провеждат неуточнени китайски военни операции за един месец от август . 8.

Въпреки че Китай официално призова за „мирно обединение“ с Тайван – който никога не е бил управляван от Китайската комунистическа партия – това също е Постоянно заплашващ Завладяване на острова със сила, ако правителството в Тайпе обяви официална независимост.

От политика за Китай до закон за отношенията с Тайван, ето какво трябва да знаете

Дипломатически колапс Посещаемостта рязко се увеличи в петък, когато Пекин наложи санкции на Пелоси и нейното най-близко семейство, отмени военни преговори и спря друго двустранно сътрудничество по въпроси, включително разговорите за климата и транснационалната престъпност.

Белия дом Призовани Китайският посланик Цин Ган за „безотговорни“ военни действия, включително изстрелване на ракети във водите около Тайван. Външният министър Антъни Блинкен нарече ученията „сериозен, непропорционален и краен военен отговор“.

READ  Селтикс срещу. Топлинен резултат: Бостън близо до Маями във финал 6, актуализации за плейофите на НБА на живо

Белият дом привика китайския посланик, тъй като кризата ескалира

Но Китай не показва никакви признаци за забавяне на военните си учения. Командването на Източния театър на Народната освободителна армия (НОА) заяви в неделя, че ще продължи съвместните въздушни и военноморски учения, както е планирано, като се фокусира върху удари на далечни разстояния срещу въздушни цели в райони около Тайван.

След като голям брой китайски военни самолети прелетяха близо до въздушното пространство на Тайван в петък, 14 самолета пресякоха централната линия на Тайванския пролив, докато 14 китайски военни кораба действаха наблизо в събота. Преди три години пресичането на неофициалната граница, разделяща водния път, беше нечувано.

Министерството на отбраната на Тайван описа китайските учения в събота сутринта като „симулирана атака срещу главния остров на Тайван“.

Тайван съобщи за дронове и неидентифицирани обекти, летящи над Кинмен и Мацу, двата управлявани от Тайван острова, които са най-близо до бреговете на китайската провинция Фудзиен. Командването на отбраната на Кинмен изстреля предупредителни ракети срещу три дрона, които летяха над забранените води в събота.

Meng Xiangqing, професор в университета за национална отбрана, свързан с PLA, каза пред държавната телевизия China Central Television в интервю, публикувано в неделя, че ученията демонстрират способността на Китай „напълно да прекъсне така наречената неутрална линия“ и да предотврати чужда намеса. Конфликт за блокиране и контролиране на канала Баши, жизненоважен воден път между Западния Тихи океан и Южнокитайско море.

Китайските тренировки с бойни стрелби от всички страни на Тайван, които започнаха в четвъртък, симулираха възможна блокада на острова, казаха военни анализатори, но правителството на Тайван каза, че смущенията в морските пътища и полетите досега са били минимални.

READ  Тръмп каза, че е одобрил песните на 6 януари за обесването на Пенс

Пелоси завърши обиколката на своята делегация от Конгреса в Азия в петък, като обеща, че Китай няма да успее да изолира Тайван.

Китайската комунистическа партия преследва глобална позиция от десетилетия кампания за натиск Дипломатическо изолиране на демократично избраното правителство на Тайван чрез преследване на неговите дипломатически партньори и силно противопоставяне на обмена между Тайпе и чуждестранни служители.

Посещението на Пелоси в Тайван поставя началото на нова фаза от кампанията за натиск върху Китай

Китай обвинява САЩ, че пренебрегват политиката си за „единен Китай“, като не оспорват или признават претенциите на Пекин към острова, с действия за укрепване на неофициалните си отношения с Тайван, включително първото посещение на говорителя на Камарата от 25 години. Политиката на Белия дом остава непроменена.

Въпреки безпрецедентния военен натиск, тайванското общество до голяма степен запази спокойствие пред ескалиращите китайски заплахи. Президентът Цай Инг-уен каза в четвъртък: „Ние сме спокойни и няма да действаме прибързано. Ние сме рационални хора и няма да се поддаваме на провокации“, каза той.

Годишни упражнения Военното поведение на Тайван седмица преди посещението на Пелоси не беше отменено въпреки все по-гневните предупреждения от Пекин. Когато ученията започнаха, туристи, посещаващи Xiaoliuqiu, малък остров край югозападното крайбрежие на Тайван, се стекоха към брега, за да видят дали могат да видят китайски ракети, кацащи в близките води, съобщиха местни медии.

Фондовият пазар на Тайван се възстанови от краткия спад в средата на седмицата до петък.

Пей Лин Ву от Тайпе допринесе за този доклад.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.