Китай проверява диктофона в пилотската кабина от катастрофирал самолет

WUZHOU, Китай, 24 март (Ройтерс) – Китайски следователи започнаха да изследват диктофона на пилотската кабина на полет на China Eastern Airlines. (600115SS) Самолет със 132 души на борда се разби в планина в четвъртък, докато спасителните екипи са търсили втора черна кутия в кално поле.

Записов материал от първата черна кутия, открита в сряда, изглежда е оцелял сравнително добре от удара на катастрофата в понеделник, каза служител на Китайската администрация за гражданска авиация (CAAC). Прочетете още

Диктофонът на пилотската кабина предоставя на следователите подробности за комуникацията между тримата пилоти на самолета, един повече, отколкото обикновено се изисква на Boeing. (BA.N) 737-800 Полет.

Регистрирайте се сега за неограничен безплатен достъп до Reuters.com

Търсенето на записващото устройство на самолета продължи.

Отломки от реактивния самолет, включително лопатки на двигателя, хоризонтални стабилизатори на опашката и други отломки на крилата, се натрупаха в рамките на 30 метра от основната точка на удар на дълбочина от 20 метра.

Дълъг 1,3 метра парче, за което се подозира, че е било в самолета, е открито на около 10 километра, което предизвика значително разширяване на зоната на търсене, съобщиха служители на пресконференция.

Не са открити оцелели и експерти казват, че никой не може да избяга от подобно въздействие.

Полет MU5735 беше на път от югозападния град Кунминг за Гуанджоу на брега, когато внезапно падна от височина точно когато се канеше да започне да каца към местоназначението си.

Разследването се провежда от Китай, но САЩ бяха поканени да участват, тъй като самолетът е проектиран и произведен там.

READ  Украинският президент Владимир Желенски говори в Конгреса на САЩ в сряда - На живо | Американски новини

Въпреки това, Националният съвет за безопасност на транспорта на САЩ заяви в сряда, че не е определил дали следователите ще пътуват до Китай въз основа на строги изисквания за виза и изолация, а китайските служители отказаха да кажат кога ще бъдат извикани служители на NTSB.

„Нашата мисия все още е приоритет в търсенето и спасяването, докато в началния етап на разследването на катастрофата ние извършваме събиране на доказателства и ремонтни дейности“, каза Джу Тао, ръководител на авиационната сигурност на CAAC.

Въпреки това, когато влезем в етапа на разследване на произшествието, ние ще поканим заинтересованите страни да участват в разследването на произшествието съгласно съответните правила“, каза той.

Бавно търсене

Според уебсайта за въздушно наблюдение Flight Radar 24, изглежда, че самолетът е излязъл от носа си, преди да потъне отново на хълмист горист склон в Гуанси.

Властите казаха, че пилотите не са отговорили на многократни обаждания от ръководителите на полети, докато са кацали бързо.

Откриването на причината за инцидента става много бързо, казват специалистите, което обикновено е резултат от комбинация от фактори.

„Трудността сега е, че се стремим да намерим оцелелите възможно най-скоро, но нашата мисия е да търсим внимателно и бавно“, каза Хуанг Шанху, заместник-директор на учебния офис на пожарните и спасителните сили на Гуанси. .

Екипите за търсене са използвали термовизионни камери и животоспасяващи устройства и дронове.

READ  Apple потъва дълбоко в автомобилите със софтуер за арматурното табло на автомобила

От над 1600 души, участвали в операцията по издирването в четвъртък, „районът на търсене беше много голям и два дни дъжд направи пътя много хлъзгав“, каза Джоу.

Капитанът на самолета е имал 6709 часа летателен опит, докато първият и вторият офицер са летели съответно 31 769 часа и 556 часа, каза представител на източната страна на Китай в сряда. Вторият пилот е бил наблюдател, за да създаде преживяването, каза авиокомпанията, без да разкрива имената на пилотите.

Phoenix Weekly цитира авиационен експерт, който казва, че капитанът е Янг Хонгда, син на бивш капитан на Китайския изток, и че първият офицер е Джан Джънпин, пилот с 40-годишен опит като наставник на други пилоти.

32-годишният Ян има едногодишна дъщеря, а Джанг, на 59 години, е старши пилот с безупречен опит в безопасността и се очаква да се пенсионира тази година, пише Southern Weekly. Друга медия, Jimu News, идентифицира втория най-неопитен офицер като Ни Конгтао, 27-годишен.

Китай не отговори веднага на искане за коментар по източните доклади.

Регистрирайте се сега за неограничен безплатен достъп до Reuters.com

Допълнителни репортажи от Бренда Ко в Шанхай, Райън Уу, Стела Кю в Пекин, Ела Цао и Сю Ин и Дейвид Шепърдсън във Вашингтон; Написано от Джейми Фрид и Тони Монро; Редактиране от Саймън Камерън-Мур, Робърт Брюксел

Нашите стандарти: Принципи на доверието на Thomson Reuters.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.