Китай откри втората черна кутия на катастрофиралия самолет – държавни медии

Спасителни работници отиват към мястото на катастрофата на Boeing 737-800 на China Eastern Airlines, който излетя от Кунмин за Гуанджоу на 24 март 2022 г. в Wuzhou, автономен район Гуанси, Китай. REUTERS / Карлос Гарсия Роулинс / Файлова снимка

Регистрирайте се сега за неограничен безплатен достъп до Reuters.com

ПЕКИН, 27 март (Ройтерс) – Втора черна кутия от останките на самолет на China Eastern Airlines – записващо устройство за данни за въздуха беше открито от спасителните екипи в неделя. (600115SS) Самолет Boeing 737-800 се разби в планините в Южен Китай.

Полет MU5735, със 132 души на борда, беше на път от югозападния град Кунминг до крайбрежния град Гуанджоу в понеделник.

Няма надежда оцелелите да намерят някого. На пресконференция в събота вечер властите обявиха, че всички на борда, включително девет членове на екипажа, са мъртви. Прочетете още

Регистрирайте се сега за неограничен безплатен достъп до Reuters.com

Другата черна кутия – диктофонът на пилотската кабина – беше открита в сряда и изпратена в Пекин за експертиза.

Държавните медии съобщиха, че втора черна кутия е била изкопана от склона на мястото на катастрофата в 9:20 ч. (01:20 GMT) местно време при кална ситуация след дъжд през последните дни.

Според държавните медии устройството е открито на 40 метра от мястото на катастрофата и на 1,5 метра (5 фута) под повърхността на земята.

Според местните медии черната кутия е изпратена в Пекин за тестване.

Това беше най-тежката самолетна катастрофа в континенталната част на Китай през 1994 г., когато се разби полет на China Northwest Airlines от Сиан до Гуанджоу, при което загинаха всичките 160 души на борда. Прочетете още

READ  Актуализации на живо: войната на Русия в Украйна

Слухове

Според уебсайта за наблюдение на полети Flight Radar 24, самолетът е излязъл от носа си, преди да кацне отново.

Данните на FlightRadar24 показват, че самолетът пада със скорост от 31 000 фута в минута.

Властите казаха, че ръководителите на полети и пилотите, които са направили многократни обаждания от близките самолети, не са реагирали при бързо кацане.

Трагедията шокира нацията и изпрати социалните медии в по-голям смут, тъй като нетизените анализираха малко известно за улики.

Китайската организация за наблюдение на киберпространството нареди на уебсайтове и уебсайтове да се борят срещу Netizen, които разпространяват слухове и конспиративни теории и всякакви онлайн шеги за бедствието.

След катастрофата властите забраниха на потребителите да обработват повече от 167 000 слухове и затворени акаунти, вариращи от смъртта на седем директори на компания до божествени прогнози за самолетна катастрофа до края на март.

Откриването на причината за произшествието е много бързо и експертите казват, че инцидентите обикновено са резултат от комбинация от фактори.

Китай провежда разследване на инцидент. Съединените щати са поканени да участват в Boeing 737-800, който е проектиран и построен там.

Националният съвет за безопасност на транспорта на САЩ (NTSB) заяви, че ще работи с властите на САЩ и Китай за разрешаване на проблемите с изолацията на визи и COV, преди да участва.

Регистрирайте се сега за неограничен безплатен достъп до Reuters.com

Доклад от Ryan Woo и Huiling Zhou; Монтаж: Кристофър Кушинг и Джери Дойл

Нашите стандарти: Принципи на доверието на Thomson Reuters.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.