Китай намалява заемите, за да съживи закъсалата икономика

ФАЙЛОВА СНИМКА: Работници работят на линия за производство на авточасти по време на организирана от правителството медийна обиколка на фабриката на немската инженерна група Voith след избухването на коронавирусната болест (COVID-19) в Шанхай, Китай, на 21 юли 2022 г. REUTERS/ Али Сонг

Регистрирайте се сега за неограничен безплатен достъп до Reuters.com

ШАНХАЙ, 22 август (Ройтерс) – Китай намали основния си лихвен процент по заемите и понижи показателя си за ипотечни кредити с голяма разлика в понеделник, докато Пекин засилва усилията за съживяване на икономика, разтърсваща се от криза с активите и възстановяване. Ковид пациенти.

Китайската народна банка (PBOC) върви по въже в усилията си да съживи растежа. Тъй като Федералният резерв и други икономики повишават агресивно лихвените проценти, предоставянето на повече стимули ще увеличи инфлационния натиск и ще изложи риск от изтичане на капитал. Прочетете още

Слабото търсене на кредити обаче принуждава PBOC да се намеси, докато се опитва да поддържа балансирана икономика на Китай.

Регистрирайте се сега за неограничен безплатен достъп до Reuters.com

Основната лихва по заеми за една година (LPR) беше намалена с 5 базисни пункта до 3,65%, докато петгодишната LPR беше намалена с 15 базисни точки до 4,30% в месечния фиксинг на централната банка в понеделник.

Едногодишният LPR последно беше намален през януари. Петгодишният срок, който беше намален миналия май, се отразява върху цената на жилищните ипотеки.

„Като цяло впечатлението, което оставаме от всички скорошни съобщения на PBOC е, че политиките се облекчават, но не драматично“, каза Шина Ю, китайски икономист в Capital Economics.

READ  Стачка в Колумб: Учителите в най-големия училищен район в Охайо гласуват за стачка преди началото на учебната година

„Очакваме още две намаления с 10 базисни пункта на лихвените проценти на PBOC за остатъка от годината и прогнозираме намаляване на съотношението на задължителните резерви (RRR) през следващото тримесечие.“

Съкращенията на LPR идват, след като PBOC изненада пазарите, като намали лихвата за средносрочно кредитиране (MLF) и друг инструмент за краткосрочна ликвидност миналата седмица, на фона на поредица от скорошни данни, показващи, че икономиката губи инерция на фона на глобалния растеж и нарастващите разходи за заеми. . Прочетете още

Акции на китайски разработчици, регистрирани в Хонг Конг (.HSMPI) Акциите на котирани имоти в Китай се повишиха с 1,7% (.CSI000952) Относително стабилен в сутрешните сделки.

Но притесненията за разширяване на различията в политиките с други големи икономики доведоха китайския юан до двегодишно дъно. Оншорният юан последно се търгуваше при 6,8232 за долар.

В проучване на Reuters, проведено миналата седмица, 25 от 30 респонденти прогнозираха намаление с 10 базисни пункта на едногодишния LPR. Всички анкетирани прогнозираха намаление през петгодишния период, като 90% прогнозираха намаление с повече от 10 базисни точки. Прочетете още

Време за тестване на PBOC

Икономиката на Китай, втората по големина в света, беше предотвратена за кратко през второто тримесечие, тъй като широко разпространените блокирания и кризата с активите нанесоха тежък удар върху доверието на потребителите и бизнеса.

Стриктната стратегия на Пекин за „нулева борба с Covid“ пречи на потреблението и случаите се повишиха през последните седмици. В допълнение към мрака, забавянето на глобалния растеж и постоянните прекъсвания на веригата за доставки подкопават перспективите за силно възстановяване в Китай.

Поредица от данни, публикувани миналата седмица, показаха, че икономиката неочаквано се е забавила през юли и накара някои глобални инвестиционни банки, включително Goldman Sachs и Nomura, да преразгледат своите прогнози за растеж на БВП за цялата година за Китай.

READ  Джон Уол се съгласява да купи сделката с Rockets; Clippers имат възможност да се запишат за All-Star 5 пъти в безплатната агенция

Goldman Sachs намали прогнозата за растеж на БВП на Китай за цялата 2022 г. до 3,0% от 3,3%, доста под целта на Пекин от 5,5%. В мълчаливо потвърждение на предизвикателството за постигане на целта за БВП, правителството избегна да го спомене на неотдавнашна политическа среща на високо ниво.

Дълбокото намаление на референтния лихвен процент по ипотечните кредити подчерта усилията на политиците да стабилизират сектора на имотите, след като постоянните неизпълнения сред строителните предприемачи и спадът в продажбите на жилища удариха потребителското търсене.

Източници казаха на Reuters миналата седмица, че Китай ще гарантира нови емисии на офшорни облигации от няколко избрани частни предприемачи, които биха могли да поддържат около една четвърт от националния брутен вътрешен продукт. Прочетете още

Намаляването на LPR е необходимо, „но мащабът на намалението не е достатъчен, за да стимулира търсенето на финансиране“, каза Xing Zhaopeng, старши стратег за Китай в ANZ, който очаква едногодишният LPR да бъде намален допълнително.

Икономистите на Goldman Sachs също прогнозират по-нататъшно облекчаване, но отбелязват, че политиците са изправени пред периоди на изпитание.

Икономистът каза, че PBOC няма да „бърза да осигури повече намаления на лихвените проценти“ поради „нарастващите цени на храните и потенциалните странични ефекти от затягането на паричната политика в развитите пазари“.

Регистрирайте се сега за неограничен безплатен достъп до Reuters.com

Репортаж от Уини Чо и Бренда Ко; Редактиране от Шри Наваратнам

Нашите стандарти: Принципи на Thomson Reuters Trust.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.