Китайски и тайвански военни кораби се гледат един друг

  • Китайски и тайвански кораби „котка и мишка“ кръжат в открито море
  • Четирите дни китайски учения завършват следобед
  • Китай предупреди САЩ да не създават голяма криза

ТАЙПЕ, 7 август (Ройтерс) – Китайски и тайвански военни кораби си играха на „котка и мишка“ в открито море в неделя, часове преди планирания край на четиридневни безпрецедентни китайски военни учения, стартирани в отговор на посещението в Тайван на говорителя на Камарата на представителите на САЩ. .

Посещението на Нанси Пелоси на самоуправляващия се остров миналата седмица разгневи Китай, който за първи път изстреля балистични ракети над столицата на острова и прекъсна комуникационните връзки със Съединените щати.

Около 10 бойни кораба всеки от Китай и Тайван плаваха в близост в Тайванския пролив, като някои китайски кораби пресичаха линията, неофициален буфер, разделящ двете страни, каза човек, запознат с въпроса.

Регистрирайте се сега за неограничен безплатен достъп до Reuters.com

Китайските сили „притиснаха“ тази линия, както направиха в събота, достатъчно близо, за да наблюдават тайванската страна, ако е възможно, отказвайки на китайците възможността да преминат.

„И двете страни проявяват сдържаност“, описа мъжът маневрите като „котка и мишка“ в открито море.

„Едната страна се опитва да пресече, другата стои на пътя и ги избутва твърде далеч назад и в крайна сметка се обръща обратно от другата страна.“

Тайван заяви, че неговите брегови противокорабни ракети и ракетите земя-въздух Patriot са в готовност.

Китайските учения, които са съсредоточени около шест места около острова, ще започнат в четвъртък и ще продължат до обяд в неделя. Китайските военни съобщиха в събота, че провеждат съвместни морски и въздушни учения в северната, югозападната и източната част на Тайван, като се фокусират върху тестване на способности за нападение по суша и нападение по море.

READ  Съсман, който излъга ФБР през 2016 г. за Хилари Клинтън, не е виновен

САЩ нарекоха тези учения експанзия.

„Тези действия са значителна ескалация в усилията на Китай да промени статуквото. Те са провокативни, безразсъдни и повишават риска от грешни изчисления“, каза говорител на Белия дом.

„Те противоречат на нашата дългосрочна цел за поддържане на мира и стабилността в Тайванския пролив, което светът очаква.“

„нарушаване на спокойствието“

Като част от отговора си на посещението на Пелоси, Китай прекъсна връзките си със САЩ чрез различни канали, включително военни заповеди и изменението на климата.

Държавният секретар на САЩ Антъни Блинкен обвини Китай, че предприема „безотговорни“ действия и използва сила, вместо да даде приоритет на мирното решение. Прочетете още

Тайванската армия заяви в събота, че китайски кораби и самолети, участващи в учението, са извършили симулирана атака срещу острова, който Китай твърди, че е негова територия.

Министерството на отбраната на Тайван по-късно каза, че неговите сили са преследвали самолети, за да предупредят 20 китайски самолета, 14 от които са пресекли средната линия. Освен това бяха открити 14 китайски кораба, опериращи около Тайванския пролив.

Министерството разпространи снимка, на която се вижда как тайвански моряци следят отблизо близкия китайски кораб.

В петък тайванските сили изстреляха ракети, за да предупредят за дронове, летящи над островите Кинмен и неидентифицирани самолети, летящи над островите Мацу. И двете групи острови се намират край бреговете на Китай.

READ  Д-р Оз се изправя срещу Маккормик и Барнет

„Военните учения на Китай едностранно промениха настоящата ситуация в региона и сериозно навредиха на мира в Тайванския пролив“, казаха от министерството.

„Не действай принципно“

Пелоси, дългогодишен критик на Китай и политически съюзник на президента на САЩ Джо Байдън, пристигна в Тайван късно във вторник, пренебрегвайки китайските предупреждения и отбелязвайки посещението на най-високо ниво от американски служител от десетилетия. Той каза, че посещението му показва непоклатимия ангажимент на Съединените щати да подкрепят демокрацията в Тайван.

„Светът е изправен пред избор между автокрация и демокрация“, каза той. Той също така подчерта, че посещението му „не е за промяна на статуквото в Тайван или региона“. Прочетете още

Тайван е автономен от 1949 г., когато комунистите на Мао Цзедун победиха националистите от Гоминдан на Чан Кайши в гражданска война в Пекин, което ги накара да се оттеглят на острова.

Китай твърди, че отношенията му с Тайван са вътрешни и си запазва правото да поеме контрола над острова със сила, ако е необходимо. Тайван отхвърли твърденията на Китай, че само тайванският народ може да решава бъдещето си.

Говорейки по време на посещение във Филипините, Блинкен каза, че САЩ чуват загриженост от съюзниците относно опасните и разрушителни действия на Китай, но Вашингтон се опитва да не ескалира ситуацията.

Той каза, че спирането на двустранните преговори от страна на Китай в осем ключови области е наказателен ход от страна на света.

Външният министър на Китай Ван И каза на брифинг за медиите в петък, че Блинкен разпространява „дезинформация“, като каза: „Искаме да отправим предупреждение към САЩ: не действайте прибързано, не създавайте голяма криза“.

READ  Съединените щати предоставят още 800 милиона долара военна помощ на Украйна, включително тежки оръжия

Китай не спомена спирането на военните преговори на високо ниво с американския министър на отбраната Лойд Остин и генерал Марк Мили от Обединения комитет на началник-щабовете. Въпреки че тези разговори са редки, официални лица казаха, че са критични при извънредни ситуации.

Министерството на отбраната на Япония каза при последно преброяване, че пет от деветте ракети, изстреляни към нейна територия, са се приземили в нейната изключителна икономическа зона.

Регистрирайте се сега за неограничен безплатен достъп до Reuters.com

Репортажи от Yimo Lee в Тайпе, David Brunstrom в Манила, Brenda Ko в Шанхай, Meg Shen в Хонконг, Jeff Mason във Вашингтон; Допълнителен доклад от Райън Ву; Написано от Тони Мънро и Грег Дород; Редактиране от Робърт Бирзел

Нашите стандарти: Принципи на Thomson Reuters Trust.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.