Китайските военни изпращат лекари в Шанхай, за да прегледат 26 милиона жители

  • Към 3 април Шанхай отчете 9006 симптоматични и асимптоматични случая
  • Градът изпитва най-големия отговор на общественото здраве от появата на вируса
  • Обществеността се оплаква от лоши санитарни условия в изолирани центрове

ШАНХАЙ, 4 април (Ройтерс) – Китай изпрати войски и хиляди здравни работници в Шанхай, за да помогнат на своите 26 милиона жители да проведат теста за COVID-19, като случаите се увеличават в понеделник, един от най-големите в страната. Винаги отговорите на общественото здравеопазване.

Някои жители се събудиха в ранните часове на сутринта, докато облечените в бяло здравни работници търкаха гърлата си като част от тест за нуклеинова киселина в домашните им помещения, като мнозина стояха на опашка по пижами и стояха необходимите два метра един от друг.

Народноосвободителната армия (НОА) изпрати в неделя над 2000 медицински служители от армията, флота и съюзническите сили за логистична поддръжка в Шанхай, съобщи въоръжен вестник.

Регистрирайте се сега за неограничен безплатен достъп до Reuters.com

Държавните медии съобщиха, че досега 38 000 здравни работници са били изпратени в Шанхай от провинции като Дзянсу, Джъдзян и столицата Пекин.

Това е най-големият отговор на общественото здравеопазване в Китай след преодоляването на ранното изригване на COVID-19 в Ухан, където новият вирус на коронавируса беше открит за първи път в края на 2019 г. Държавният съвет заяви, че НОАК е изпратила повече от 4000 парамедици в провинция Хубей в Ухан. Тоест по това време.

Шанхай, който започна двуфазно блокиране на 28 март, се разшири, за да затвори почти всички жители в домовете им, като към 3 април бяха съобщени 8 581 асимптоматични случая на COVID-19 и 425 случая на COVID със симптоми. неделя.

Градът се появи като тест за китайската стратегия за ликвидиране на COVID, основана на тестване, откриване и изолиране на всички положителни случаи и техните близки сътрудници.

READ  Беше заснето първото изображение на черна дупка в центъра на галактиката Млечния път

Учението идва преди съобщенията, че Шанхай първоначално е планирал да премахне блокирането на града в най-населения град в Китай.

В страната има 12 400 компании, които могат да извършват тестове на 900 милиона души на ден, каза високопоставен китайски здравен служител миналия месец.

Китай използва предимно пул тестване, при което до 20 разменени проби се смесват заедно и се обработват по-бързо.

Градът превърна много болници, фитнес зали, апартаменти и други места в централно изолирани обекти, които могат да поберат до 15 000 пациенти с пълен капацитет, включително новия международен експо център в Шанхай.

В понеделник жителите казаха, че са получили резултати от приложението си за лична хигиена четири часа след като са били изчистени. Но някои в други части на града казаха, че все още не са получили никакво известие кога ще се проведат тестовете им.

Полицията в Шанхай заяви в събота, че лица, които отказват да разследват правителството без основателна причина, могат да бъдат изправени пред административно или наказателно наказание.

Общо разочарование

Държавната подкрепа за Шанхай нараства според изискванията на стратегията на страната за „динамично освобождаване“, като някои жители се оплакват от задръствания и нехигиенични централни изолационни центрове и трудности при осигуряването на храна и основни медицински грижи.

Някои започнаха да поставят под въпрос принципа, че кови-позитивните деца са отделени от родителите си и че леките или асимптоматични инфекции – повечето от които са случаи на Шанхай – не могат да бъдат изолирани у дома. Прочетете още

Официалният представител на Шанхай У Цяню каза на пресконференция в понеделник, че децата могат да отидат с родителите си, ако родителите им са засегнати, но ако не го направят, те ще бъдат разделени и политиките ще бъдат допълнително усъвършенствани.

READ  Илон Мъск предлага възможността да закупите Twitter: новини на живо, реакции и актуализации

Жителят на Шанхай, който отказа да бъде назован от съображения за поверителност, каза пред Ройтерс, че е бил отведен в централно изолационно заведение в неделя вечерта, след като е съобщил за положителен резултат при самоизследване преди седмица.

Друг тест за антиген в събота показа, че той вече не е заразен, но властите настояха той да бъде изпратен за изолация, където беше настанен в апартамент, където трябваше да дели тоалетна с двама други пациенти, като и двамата все още правят положителен тест.

„Как е тази самота?“, каза той и сега се страхува от повторно заразяване. „Сега не съм в настроение да правя нищо, просто не мога да спя.“

В понеделник видеоклипове, циркулиращи в новинарския процесор на WeChat, показаха голям брой хора, които се втурват да вземат легло и неща от мръсен под, плакатът казва, че е изолиран център, с повече строителни материали в помещенията.

Ройтерс не можа независимо да провери кадрите.

Работници под натиск

Натискът е върху градските здравни работници и членовете на комунистическата партия, тъй като те работят денонощно, за да управляват блокирането на града и да се справят с разочарованието на жителите.

Снимки и видеоклипове на изтощени работници и доброволци, които спят на пластмасови столове или на морава извън техните помещения или са тормозени от жители, станаха вирусни в китайските социални медии.

В събота китайските центрове за контрол на заболяванията в Пудонг заявиха, че разследват изтекло обаждане между служител и роднина на пациент, който е бил объркан от резултатите от теста за COVID на баща си.

Служителят на CDC, който беше идентифициран от местните медии като епидемиолог Джу Вейпинг, успя да го чуе да казва ядосано, че е изразил опасения относно настоящите правила за изолация и тестване и че вирусът е станал „политически“.

READ  Роман Абрамович: Смъртта и разрушенията в Украйна замъгляват наследството на руската олигархия в Челси

Ройтерс не успя да провери независимо вирусната публикация в китайските социални медии.

Потребителите на сайта за социални медии Weibo пуснаха хаштага „Protect Zhu Weiping“, който получи 2,9 милиона гледания до понеделник, на фона на опасенията, че той може да бъде наказан за изказване срещу официалния данък.

Придържайки се към политиката на „динамично разчистване“, китайският президент Си Дзинпин призова страната да контролира скоростта на експлозията възможно най-скоро. Прочетете още

В събота вицепремиерът Сун Сунлан, изпратен в Шанхай от федералното правителство, призова града да „направи твърди и бързи стъпки“ за овладяване на епидемията.

Държавната телевизия съобщи, че източният град Суджоу е открил версия на подварианта Omicron BA.1.1, която не съответства нито на вътрешната база данни, нито на нещо друго в международната база данни за проследяване на дисперсията GISAID.

Подкрепеният от държавата Scientific and Technology Daily цитира неидентифициран национален експерт, който казва, че не е ясно дали вирусът е ново дъщерно дружество на Omicron и че е нормално да се появят една или две нови версии с оглед на разпространението на Omicron в Китай. База данни.

Регистрирайте се сега за неограничен безплатен достъп до Reuters.com

Докладвани от Бренда Коу, Дейвид Гърдън и Шанхайски нюзрум; Редактиране на Стивън Коутс, Джери Дойл, Раджу Гопалакришнан и Ед Осмънд

Нашите стандарти: Принципи на доверието на Thomson Reuters.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.