Китайска ракета: Отломки от ракетата са навлезли отново в атмосферата над Индийския океан, съобщи американската космическа агенция.

Китайската 23-тонна ракета Long March 5B, която достави нов модул на своята космическа станция, излетя от остров Хайнан в 14:22 ч. местно време в неделя, 24 юли, и модулът успешно се скачи с орбиталния аванпост на Китай. Ракетата е била в неконтролирано спускане в земната атмосфера – третото за Китай. Обвиняем Той не се справя правилно с космическите отпадъци от своята ракетна степен.

„Никоя друга страна не поставя тези 20 тона материал в орбита за повторно влизане по неконтролиран начин“, каза Джонатан Макдауъл, астрофизик от Центъра за астрофизика Харвард-Смитсониън, пред Джим Акоста от CNN в събота следобед.

В изявление в събота в Twitter, администраторът на НАСА Бил Нелсън написа Китай „не сподели конкретна информация за траекторията“, когато ракетата падна обратно на Земята.

„Всички нации за космически полети трябва да следват установените най-добри практики и да споделят този тип информация предварително, за да позволят надеждни прогнози за потенциален риск от удар с отломки, особено за тежкотоварни превозни средства като Long March 5B, които представляват значителен риск от загуба на живот и собственост“, каза той. каза Нелсън.

„Това е от решаващо значение за отговорното използване на космоса и гарантирането на безопасността на хората на Земята“, добави той.

Останките от ракетата навлязоха отново в атмосферата в 00:55 ч. пекинско време в неделя или 12:55 ч. в събота, се казва в изявление на китайската пилотирана космическа агенция.

Компанията събра повечето от изгорелите останки, когато навлезе отново в морето Сулу между остров Борнео и Филипините.

„Това, което наистина искаме да знаем, е дали някое от парчетата наистина се е озовало на земята“, каза Макдауъл пред CNN. „Може да отнеме известно време, докато отчетите се филтрират обратно.“

READ  Nasdaq пада с повече от 3%, тъй като данните за инфлацията в САЩ предлагат известно облекчение на инвеститорите

Видеоклипове и снимки, публикувани онлайн, показват няколко ярки обекта, осеяли нощното небе над град Кучинг в Саравак, Малайзия. Местната жителка Ванеса Жулан сподели видеото с CNN, което тя направи около 00:50 сутринта местно време, същото като времето в Пекин.

В неделя Националната космическа агенция на Малайзия излезе с изявление, потвърждаващо откриването на „изгорели отломки“ от китайската ракета Long March 5B. „Останките от ракетата се запалиха при навлизане във въздушното пространство на Земята и движението на горящи отломки беше засечено в няколко области, включително пресичане на малайзийското въздушно пространство и пресичане на въздушното пространство около щата Саравак“, каза агенцията.

Йонг Сюн и Хедър Чен от CNN допринесоха за този доклад.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.