Кибератака извади някои уебсайтове на летищата в САЩ офлайн

Уебсайтовете на някои американски летища, включително Атланта, Чикаго, Ню Йорк и Лос Анджелис, бяха изключени по време на кибератаката в понеделник, въпреки че полетните операции не бяха засегнати, казаха служители.

Мениджърите на няколко летища казаха, че са уведомили ФБР и Администрацията за сигурност на транспорта за кибератаките. В изявление ФБР каза, че е запознато с инцидента, но няма повече информация. TSA отказа коментар, насочвайки разследванията към отделни летища.

Атаките са извършени от проруска хакерска група, известна като Killnet, каза Джон Хултквист, вицепрезидент по разузнаването в американската фирма за киберсигурност Montiant. Gilnet призова за координирани атаки за отказ на услуга срещу кибер цели от списък, който публикува в своя канал в Telegram – списък, който включва няколко големи американски летища. Атаките с отказ на услуга възникват, когато целта е претоварена с трафик, докато спре да реагира или се срине.

Въпреки че са много видими, Hultquist характеризира подобни атаки като „общи неудобства“, а не като сериозни заплахи за сигурността, тъй като те не са насочени към критични вътрешни системи, които биха могли да засегнат операциите на летището. И все пак, когато се случват, каза той, те са ефективни за привличане на вниманието на хората.

Служители на Агенцията за киберсигурност и сигурност на инфраструктурата, която е натоварена с разбирането, управлението и смекчаването на рисковете за кибер и физическата инфраструктура на нацията, не отговориха на искане за коментар в понеделник.

Пристанищните власти на Ню Йорк/Ню Джърси казаха, че уебсайтът на летище LaGuardia е претърпял инцидент с отказ на обслужване около 3 часа сутринта в понеделник, което е довело до периодични закъснения за тези, които се опитват да получат достъп до сайта.

READ  Алекс Джоунс е предупреден от съдия, тъй като процесът за клевета срещу Санди Хук излиза извън релсите

„Системата за защита на киберсигурността на пристанищните власти свърши работата си, като бързо откри инцидента и разреши проблема в рамките на 15 минути и ни помогна да предупредим другите, като незабавно уведомихме федералните власти“, се казва в изявление на компанията. Всички съоръжения на пристанищните власти.

На международното летище в Денвър атаката е започнала около 11 часа сутринта, казаха служители.

Мениджърите на международното летище в Лос Анджелис заявиха в изявление, че уебсайтът на летището е бил частично засегнат и ограничен до публични части на сайта. ИТ екипът на летището е възстановил всички услуги и разследва причината, казаха те.

„Никакви вътрешни летищни системи не бяха компрометирани и нямаше оперативни смущения“, се казва в изявлението.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.