Кардинг за супер тайфун: Филипините са в червена тревога, когато Нору се приближава

Бурята, известна на местно ниво като Супер Тайфун Кардинг, внезапно се засили и достигна статус на супертайфун рано сутринта в неделя местно време във Филипините.

„Най-високото ниво на готовност и протокол за реагиране при извънредни ситуации е въведено в района на Метро Манила, Централен Лузон, Калабарзон, Мимаропа и Бикол“, каза Националният съвет за намаляване на риска от бедствия и управление.

Тъй като през следващите 18 часа се очакват силни ветрове, се препоръчва на хората да бъдат внимателни

Очаква се тайфунът да достигне северната част на Кесон или южната част на Аурора вечерта, каза Филипинската администрация за атмосферни, геофизични и астрономически услуги (PAGASA) в почасово телевизионно предаване.

Той каза, че не е изключил по-ранно достигане до островите Болильо следобед.

Училищата в няколко града, включително Muntinlupa City и Aurora, преустановиха занятията в понеделник, 26 септември, тъй като бурята наближава.

Според Си Ен Ен метеорологичното време Нору вече има ветрове, еквивалентни на ураган от категория 5 в САЩ.

Очаква се да донесе големи вълни и бурни вълни, проливни дъждове и ветрове със скорост до 200 км (124 мили в час) на Лусон през следващите 24 часа.

PAGASA издаде предупреждение за островите Болило в очакване на големи щети, причинени от бурята.

Предупреждението беше издадено, след като бурята бързо се засили в ранните часове на неделя сутринта.

Той се усили от 140 км (85 мили в час) ураган до 250 км (155 мили в час) ураган само за шест часа, съобщи Обединеният център за предупреждение за тайфуни.

По-рано в неделя PAGASA издаде четвърто сигнално предупреждение за островите Полило и предупреждения от второ и трето ниво за големи щети и по-голямата част от Лузон, включително Метро Манила.

READ  Директни съобщения: Русия окупира Украйна

Това е разрастваща се история. Предстои още много

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.