Кабул: Страшна експлозия избухна в джамия в Кабул, столицата на Афганистан

Халид Садран, говорител на началника на полицията в Кабул, каза пред CNN, че взривът е причинил жертви, но не предостави повече подробности.

Инцидентът е станал в полицейски район 17 на града и силите за сигурност са пристигнали на място и разследват.

Най-малко трима души са загинали, съобщиха от здравната система.

„След днешната експлозия приехме 27 пациенти в нашия хирургичен център за жертви на войната в Кабул, включително петима непълнолетни, едното от които е 7-годишно момче“, каза Стефано Соса, директор на отдела за извънредни ситуации в Афганистан, пред CNN.

Двама пациенти починаха, един почина в спешното“, каза той.

„Само през месец август се справихме с шест масови жертви в нашата болница, с общо близо 80 пациенти. През цялата година продължихме да получаваме жертви на огнестрелни рани, рани от шрапнели, прободни рани и експлозии от мини и самоделни експлозиви. ежедневно, бъдещето на болницата е силно подкопано.“Страната страда от последствията от дълъг конфликт“, добави той.

Говорителят на талибаните Забихула Муджахид потвърди броя на убитите и ранените цивилни, но не каза колко са. Той написа в Туитър, че талибанското правителство „категорично осъжда“ експлозията и обеща, че „отговорните за подобни престъпления ще бъдат заловени и наказани за техните отвратителни действия“.

Друг заместник-говорител на талибаните, Билал Карими, осъди експлозията в туит в сряда вечерта.

„Онези, които убиват цивилни и извършват подобни престъпления, скоро ще бъдат заловени и наказани за действията си, с Божията воля“, пише Карими.

Брент Суейлс и Джони Халам от CNN допринесоха за репортажите.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.