Иън беше понижен до посттропическа буря, след като удари Южна Каролина и уби най-малко 42 души във Флорида.

Бележка на редактора: Поразен от буря? Използвайте CNN Lite сайт За ниска честота. Можете да изпратите SMS или WhatsApp вашите истории за Иън на CNN +1 332-261-0775.CNN

Иън По-късно е понижен до посттропически циклон Петък следобед в Южна Каролина След като съчета разрушителни ветрове и животозастрашаващи бури и уби най-малко 42 души във Флорида, бедствието остави следа от разрушения.

Бурята, която стигна до сушата близо до Джорджтаун като ураган от категория 1, има устойчиви ветрове от 70 мили в час, докато се движи във вътрешността над Каролините.

„Трябва да се подчертае, че опасността не е отминала, тъй като Иън се превръща в посттропически ураган“, предупреди Националният център за ураганите. „Опасни бури, внезапни наводнения и силни ветрове все още са в прогнозата за този ураган.“

Съобщенията за материални щети, прекъсвания на електрозахранването и обаждания за водни спасители се умножиха, тъй като властите в целия щат продължават да издават ужасни предупреждения към жителите да останат на закрито.

Следвайте актуализациите на живо

Предупреждение за торнадо беше издадено от река Савана на щатската линия Джорджия-Южна Каролина до нос Фиър, Северна Каролина. Възможни са значителни наводнения от морска вода и дъжд, особено в части от крайбрежната Южна Каролина Буря Възможни са 7 фута и 4 до 12 инча дъжд. Синоптиците казват.

Според Центъра за прогнозиране на бури, наблюдението на торнадо е в сила за Каролините и части от Вирджиния, включително Миртъл Бийч, Уилмингтън, Норфолк и Вирджиния Бийч, обхващащи около пет милиона души до 22:00 часа.

повече от Повече от 200 000 прекъсвания на електрозахранването бяха докладвани в Южна Каролина и повече от 138 000 прекъсвания бяха докладвани в Северна Каролина до 15:50 ET. PowerOutage.us. Във Вирджиния повече от 17 000 клиенти загубиха електричество, предимно в източните и южните части на щата.

Освен това два кея в Южна Каролина – кея Cherry Grove в Норт Мъртъл Бийч и кея на остров Паулис северно от Чарлстън – частично се срутиха в петък поради бурята.

„Това е доста страшна сцена“, каза кметът на Мъртъл Бийч Бренда Бетюн за урагана Иън. „Виждам много коли да минават. Не мисля, че хората осъзнават колко опасно е да си навън в подобни ситуации. Виждали сме коли на много хора да засядат и екип на спешната помощ да излиза и да спасява хора.

Приютите в окръг Чарлстън ще останат отворени в събота до 16:00 часа, се казва в прессъобщение на окръга. Автобусите ще започнат да превозват хората от приютите до първоначалните им места за събиране в събота сутринта.

„На много молитви беше отговорено“, каза губернаторът на Южна Каролина Хенри Макмастър. „Тази буря не е толкова лоша, колкото можеше да бъде, но все още не разочаровайте бдителността си. Не сме извън гората, има вода по пътищата, все още има силни ветрове и все още е опасно в много части на щата.

Летището на международното летище Чарлстън беше затворено в петък поради силни ветрове казах. И жителите на Мъртъл Бийч са помолени да останат вътре по време на бурята, каза кметът Бренда Бетюн пред CNN.

Плажовете в Джорджия и Южна Каролина могат да претърпят значителни промени, тъй като мощни вълни и бурни вълни, причинени от Иън, могат да наводнят крайбрежните пясъчни дюни. Геоложки институт на САЩ.

Освен че наводняват общности зад дюни, бурите могат да избутат пясъка обратно и да го отложат във вътрешността, което може да „намали височината на защитните пясъчни дюни, да промени профилите на плажовете и да направи зоните зад дюните по-уязвими за бъдещи бури“, каза агенцията. .

Междувременно Флорида продължава да се бори с вихрушката на Ion в голяма част от полуострова, след като удари югозападното крайбрежие в сряда и четвъртък. Буря от категория 4 и се отглежда в централните и североизточните райони.

Съобщава се за най-малко 42 смъртни случая в щата. Домовете по крайбрежието бяха отнесени в морето, сградите бяха разрушени в целия щат, а наводненията унищожиха домове и предприятия, както и блокирани жители във вътрешността на места като района на Орландо.

Извършени са стотици спасявания по суша, въздух и море, като жители са били блокирани в къщи или на покриви, а търсачите са извършили многобройни здравни проверки, особено Форт Майерс А в части от Неапол бурята наводни улици и домове.

Роджър Дежарле, управител на окръг Лий, който включва Форт Майерс, каза пред CNN в петък, че ураганът Иън е опустошил части от района и че „би трябвало да има много жертви“ не е преувеличение.

„Изглеждаше, че някой е вдигнал хотелите и сградите от небето и ги е отнесъл. Така че на много места дори нямаше отломки“, каза Дежарле. „Знаем също, че не толкова много хора са били евакуирани от тези острови, колкото ние Знаем, че трябва да има много повече жертви, които трябва да бъдат отчетени.

Президентът Джо Байдън продължи да обещава федерална подкрепа за справяне с опустошенията, причинени от бурята във Флорида, която според него ще бъде „една от най-лошите в историята на нацията“.

„Тепърва започваме да виждаме мащаба на това опустошение“, каза Байдън, добавяйки, че най-големият екип от експерти по търсене и спасяване „в новата история“ е изпратен в щата. „Ще отнеме месеци, години за възстановяване.“

Сега, последствията от бурята представя своите нови, смъртоносни опасности. Някои застояли води са електрифицирани, предупредиха служители, докато маневрирането на осеяни с отломки сгради и улици – много от тях без пътна сигнализация – може да причини наранявания. Липсата на климатик може да доведе до топлинна болест, а неправилното използване на генератор може да причини отравяне с въглероден окис.

В Норт Харбър, между Форт Майерс и Сарасота, Розана Уокър стоеше в разрушен от наводнение дом в четвъртък, където току-що беше преживяла бурята. Част от тавана й от гипсокартон висеше надолу.

„Внезапно водата влезе през вратите – отгоре, отдолу, през прозорците“, каза той пред Джон Берман от CNN. „В гардероба ми има всичко; Трябва да си изпразня шкафовете.

— Всичко е съсипано.

Ето какво трябва да знаете за опустошенията във Флорида:

• Смъртни случаи във Флорида: Най-малко 42 смъртни случая, за които се предполага, че са свързани с Иън, са съобщени във Флорида. Това включва 16 в окръг Лий, 12 в окръг Шарлот, осем в окръг Колиър, три в окръг Волусия, един в окръг Полк и два в некорпоративен окръг Сарасота. Случаите на непотвърдени смъртни случаи се обработват от местни съдебни експерти, които решават дали са свързани с бедствие, каза държавният директор за управление на извънредни ситуации Кевин Гътри.

• Прекъсвания на захранването: Флорида имаше повече от 1,6 милиона прекъсвания на електрозахранването към петък следобед PowerOutage.us. Югозападът има най-много окръзи с най-висок процент жители без електричество, включително Лий, Шарлот, ДеСото и Харди.

• Исторически наводнения във Флорида: Рекордни наводнения бяха отчетени в централна и северна Флорида Поне три реки Той постави рекорди за наводнения за всички времена. Длъжностни лица в Орландо предупредиха жителите за опасни наводнения, които в някои райони надвишават един фут.

• Стотици спасявания и хиляди евакуации: Досега във Флорида са извършени повече от 700 спасителни операции, каза губернаторът в четвъртък, и се съобщава за хиляди евакуирани. В окръг Лий болнична система трябваше да евакуира повече от 1000 пациенти, след като водоснабдяването й беше прекъснато, докато се съобщава за други широко разпространени евакуации. Затвори И Болница. Във Форт Майерс шефът на пожарната се чувстваше „доста удобно“ до петък сутринта, където всички, които се нуждаеха от помощ, бяха спасени, каза кметът Кевин Андерсън.

Голяма част от Форт Майерс Бийч е разрушена: А Полет с хеликоптер Форт Майерс показва опустошението по крайбрежието: празни или опустошени парцели, където са били домове и фирми, и лодки, натикани в мангровите гори. „Говорите за никаква система. … Говорите за къщи, хвърлени в залива. Това е дългосрочно решение и може да промени живота“, каза шерифът на окръг Лий Кармайн Марчено.

• Бреговата охрана продължава спасяването на самолети във Флорида в петък: Бреговата охрана спаси 95 души във Флорида в четвъртък, включително транспортиране на хора от наводнените райони с хеликоптер, и ще продължи спасителните полети в петък, каза контраадмирал Брендън Макферсън. „Ще намерим всеки друг, който се нуждае от помощ“, каза той.

• Офшорни острови, изолирани от континента: Островите Санибел и Каптива в югозападна Флорида бяха откъснати от континента, след като части от критична пътека се откъснаха. Най-малко двама души загинаха при бурята Санибел, а местните власти казаха, че мостът трябва да бъде напълно възстановен. Чип Фарар живее на малкия остров Матлача. каза пред CNN Важен 50-футов път за достигане до моста на континента е бил отнесен, а вторият мост наблизо също е рухнал.

• Застрахованите загуби във Флорида могат да бъдат огромни: Iain може да е причинил до 47 милиарда долара застраховани загуби във Флорида, според оценки на компанията за анализ на активи CoreLogic. Втората най-скъпа буря в историята на щата При коригиране на инфлацията след урагана Андрю през 1992 г.

READ  Юридическият екип завежда колективен иск от името на групата за застъпничество и заселниците отлитат към Martha's Vineyard.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.