Исторически съдебни документи, свързани с търсенето на Мар-а-Лаго

Прокурорите разкриха нови подробности за текущото наказателно разследване на неправилното боравене от страна на Тръмп на секретни документи, отнесени от Белия дом в курорта и дома му във Флорида. Тръмп и съюзниците му отричат ​​каквото и да е нарушение.

Общо правителството на САЩ е възстановило повече от 320 класифицирани документа от Мар-а-Лаго от януари, включително повече от 100, иззети при претърсването през август, казва DOJ.

Подаването идва в отговор на предложението на Тръмп „Специален майстор“ Седмици след като ФБР претърси Мар-а-Лаго по граждански иск срещу Министерството на правосъдието. Съдията, който се занимава с делото, назначен от Тръмп, каза, че „първоначалното му намерение“ е да привлече специален майстор. Изслушването е насрочено за четвъртък.

Някои ключови изводи от подаването, какво научихме и накъде да вървим оттук нататък.

Документите може да са преместени и скрити от разследващите

Министерството на правосъдието заяви във вторник, че документите са били „вероятно скрити и премахнати“ от складово помещение в Мар-а-Лаго като част от опит за „възпрепятстване“ на разследването на ФБР.

Нещо повече, Министерството на правосъдието заяви, че претърсването „хвърля сериозно съмнение“ върху твърденията на неговите адвокати, че е имало „настоятелно претърсване“ за връщане на класифициран материал в отговор на призовка на голямото жури.

Адвокат на Тръмп подписа изявление до Министерството на правосъдието през юни, че всички секретни материали в Мар-а-Лаго са били върнати.

„ФБР възстанови два пъти повече документи за броени часове, отколкото съветът на бившия президент и други представители имаха седмици, за да поставят под сериозно съмнение твърденията, направени в свидетелските показания от 3 юни, за броени часове, които биха надхвърлили „същественото търсене“. Степента на сътрудничество по този въпрос буди съмнения“, пише DOJ.

READ  Не пропускайте! Този уикенд е времето за съвпад планета-луна

DOJ отхвърля критиките и лъжите на Тръмп относно издирването на ФБР

Декларацията на Министерството на правосъдието даде възможност на федералните следователи да опровергаят много от твърденията, направени от Тръмп, неговите адвокати и политическите му съюзници, които бяха подложени на критика за безпрецедентната атака на ФБР в дома му.

Документът на Министерството на правосъдието „съдържа подробно рецитиране на релевантни факти, много от които са предоставени, за да коригират непълните и неточни разкази, изложени в документите на ищците“.

В документацията се цитират няколко примера, опровергаващи твърденията на екипа на Тръмп за претърсването и случилото се преди него.

Например висш служител на DOJ твърди, че федералните следователи са били ограничени в това, което са могли да видят по време на посещение в курорта Мар-а-Лаго през юни – противно на разказа на екипа на Тръмп за пълно сътрудничество.

Адвокатите на Тръмп не са казали, че документите са класифицирани

Разказът на DOJ подкопава твърденията на Тръмп и неговите съюзници, че бившият президент е класифицирал въпросните материали.

„Докато са изготвяли документите, нито адвокатът, нито защитата са твърдяли, че бившият президент е класифицирал документите или е предявявал претенции за изпълнителна тайна“, се казва в заявлението.

„Вместо това адвокатът се справи с документите по начин, по който адвокатът вярваше, че са класифицирани: продуктът се състоеше от единичен червен плик, двойно увит в лента, съдържащ документа“, добавиха адвокатите.

Една снимка струва хиляда думи

Последната страница от 54-страничното съдебно досие включваше снимка, показваща класифицирани документи, подредени на пода на офиса на Тръмп в Мар-а-Лаго, които включваха изключително чувствителни документи като човешки ресурси.

READ  Каубои срещу Резултат на Бронкос, изводи: Джош Джонсън хвърля 2 TD, докато проблемите на Далас с дузпите продължават и през 2021 г.

Снимката доведе до съобщението, че Министерството на правосъдието изглежда предлага най-силната защита на своето търсене във вторник.

Mar-a-Lago разбива 7-те основни области на фотографията

Правителството конфискува документи от Мар-а-Лаго три пъти тази година: Тръмп доброволно предаде 15 кутии на Националния архив през януари, екипът на Тръмп предаде някои елементи с призовка през юни, а агентите на ФБР конфискуваха още 33 кутии. Търсете Mar-a-Lago от този месец.

Агентите на ФБР са открили 100 лични секретни документа по време на обиск на Мар-а-Лаго на 8 август, казаха прокурорите.

Относно паспорта

Тръмп атакува ФБР, че са взели паспортите му, но по-късно те са били върнати, заявявайки, че са иззети извън обхвата на заповедта и неправилно.

Но паспортите са открити в чекмедже на бюрото, което съдържа поверителни документи, настоя правителството, добавяйки, че държавните архиви „идват с други документи“.

„Местоположението на паспортите е подходящо доказателство в разследване на неоторизирано задържане и злоупотреба с информация за националната сигурност; въпреки това правителството реши да върне паспортите по свое усмотрение“, пише DOJ.

Специален майстор би предотвратил преглед на рисковете за националната сигурност, казва DOJ

Министерството на правосъдието твърди в своята съдебна документация във вторник, че назначаването на специален адвокат, който да прегледа материалите, взети от дома на Тръмп, би навредило на националната сигурност.

„Назначаването на специален ръководител би попречило на текущото наказателно разследване на правителството и ако на специален ръководител бъде възложено да преглежда класифицирани документи – това би попречило на разузнавателната общност да продължи да преглежда риска за националната сигурност от неправилно съхраняване на тези изключително чувствителни документи. поради материали от“, пишат юристи от Министерството на правосъдието.

READ  Путин даде гражданство на Едуард Сноудън, който разкри подслушване от САЩ

Отделът подчерта тези рискове, тъй като специалният капитан твърди, че това е „ненужно“, тъй като вътрешният екип за филтриране на Министерството на правосъдието вече е изпълнил задачата да отдели привилегированите документи от материала, иззет за привилегировани документи, и „правителственият разследващ екип вече е прегледал всички останали материали, включително тези, които са обект на претенции за привилегии на изпълнителната власт.“ “

„Освен това, назначаването на специален магистър би попречило на текущото наказателно разследване на правителството“, твърди DOJ.

Подаването на DOJ подготвя сцената за отговора на Тръмп и изслушването в четвъртък

С новоподадените разкрития, часовникът тиктака, за да може Тръмп да отговори в друга съдебна декларация в сряда и след това в съда в четвъртък следобед.

Крайният срок на Тръмп да подаде писмен отговор на доклада на отдела е сряда в 20:00 часа.

По-късно в четвъртък двете страни ще спорят пред назначената от Тръмп окръжна съдия на САЩ Айлийн Кенън във федералния съд в Уест Палм Бийч. В събота Кенън посочи, че Тръмп иска да изпълни специална главна молба. Но той каза, че все още няма окончателно решение по въпроса.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.