Иран обвини Салман Рушди и неговите поддръжници, че са го намушкали с нож

„Що се отнася до нападението срещу Салман Рушди, ние не разглеждаме никой друг [Rushdie] И неговите поддръжници заслужават обвинение и дори осъждане“, каза говорителят на иранското външно министерство Насър Ханани на телевизионна пресконференция в понеделник, отбелязвайки първата публична реакция на страната на инцидента.

„Освен това, което видяхме от американските медии, не видяхме нищо за лицето, извършило това деяние. Ние категорично и категорично отричаме всякаква връзка на нападателя с Иран“, каза Ханани, според иранските държавни медии.

Рушди, британски писател от индийски произход, получи десетилетия смъртни заплахи, след като Иран издаде фатва или религиозен едикт след публикуването на книгата му „Сатанинските стихове“ през 1988 г. Той прекара близо десетилетие под британска защита, преди да се премести в САЩ през последните години и беше намушкан многократно по време на нападение на сцена в западен Ню Йорк в петък.

Заподозреният е идентифициран като 24-годишният Хади Матер от Феървю, Ню Джърси. Невинен Събота за опит за убийство втора степен и други обвинения.

Въпреки че Иран не коментира официално атаката през уикенда, няколко твърдолинейни ирански вестника похвалиха заподозрения в събота – включително консервативния вестник Kayhan, чийто главен редактор е върховният лидер Али Хаменей.

„Хиляда браво, сто Бог да благослови. Целунете ръката му… Браво на воина и послушния човек, който нападна предателя и нечестив Салман Рушди. Целунете ръката на воина. Той разкъса югуларната вена на Рушди“, пише вестникът.

Друг хардлайнерски вестник, Хорасан, публикува снимка на Рушди на носилка под заглавието „Дяволът по пътя към ада“.

Рушди – син на успешен мюсюлмански бизнесмен в Индия – е получил образование в Англия, първо в Ръгби училище, а по-късно в Кеймбриджкия университет, спечелвайки магистърска степен по история.

„The Satanic Verses“, издаден през 1988 г., го прави известно име и му носи слава. Иранският лидер аятолах Рухола Хомейни издаде фетва срещу него година по-късно.

READ  „Трудно е да се повярва, че това наистина се случва“: Шанхай премахва държавното заключване

Наградата срещу Рушди така и не беше вдигната, въпреки че през 1998 г. иранското правителство се опита да се дистанцира от фетвата, като обеща да не търси изпълнение.

Но през февруари 2017 г. върховният водач на Иран аятолах Али Хаменей препотвърди религиозния мандат.

Също през 2019 г. Хаменей туитна, че фетвата на Хомейни срещу Рушди е „твърда и неотменима“, което накара Twitter да наложи ограничение на акаунта му.

Лорън Саид-Мурхаус от CNN допринесе за този доклад.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.