Индия забранява износа на пшеница, тъй като горещата вълна се отразява на добивите и нарастването на вътрешните цени

Колективно находище на пшеница, прибрано в количка на трактор на 16 март 2022 г. в поле в покрайнините на Ахмедабад, Индия. REUTERS / Амит Дейв

Регистрирайте се сега за неограничен безплатен достъп до Reuters.com

  • Забраната може да тласне световните цени на пшеницата до нови върхове
  • Индия си е поставила за цел да изнесе 10 милиона тона пшеница преди забраната
  • Горещата вълна намалява размера на реколтата от пшеница и вдига цените
  • Държавните покупки са намалели с повече от 50% спрямо миналата година

Мумбай, 14 май (Ройтерс) – Индия забрани износа на пшеница, тъй като въздействието на жаркото слънце намали производството и повиши вътрешните цени до рекордно високо ниво.

Правителството заяви, че все пак ще позволи износ към страни, които вече са издали акредитиви и търсят стоки, „за да задоволят нуждите си от продоволствена сигурност“.

В резултат на руската окупация на Украйна на 24 февруари и срива на износа от Черно море, глобалните купувачи банкираха доставки от втория по големина производител на пшеница в света. Преди забраната Индия си беше поставила за цел да изнесе рекордните 10 милиона тона тази година. Прочетете още

Регистрирайте се сега за неограничен безплатен достъп до Reuters.com

Въпреки че не е един от водещите износители на пшеница в света, забраната на Индия може да издигне световните цени до нови висоти, като се има предвид и без това ограниченото предлагане, което засяга особено силно бедните потребители в Азия и Африка.

„Забраната е шокираща“, каза дилърът на глобална търговска компания, базирана в Мумбай. „След два до три месеца очаквахме експортни ограничения, но данните за инфлацията изглежда промениха мнението на правителството.

READ  2022 MLB Field of Dreams Резултат от играта: Дрю Смайли Пауър Къбс победи Редс с 4-2 в Айова Корнфийлд

Повишаващите се цени на храните и енергията повишиха годишната инфлация на дребно в Индия до осемгодишно дъно през април, засилвайки очакванията, че централната банка ще повиши още по-рязко лихвените проценти. Прочетете още

Цените на пшеницата в Индия са най-високи за всички времена, нараствайки с 25 000 рупии (320 долара) за тон на някои спот пазари, много над минималната цена за подкрепа на правителството от 20 150 рупии.

Нарастващите разходи за гориво, труд, транспорт и опаковане също повишават цената на пшеничното брашно в Индия.

„Не е само пшеница. Цялостната инфлация породи опасения за инфлацията, поради което правителството трябваше да забрани износа на пшеница“, каза висш правителствен служител, добавяйки, че дискусиите за ограниченията за износ са били лични.

„За нас това е много предпазливо“, каза той.

Малка реколта

Индия тази седмица очерта рекордната си експортна цел за фискалната година, започваща на 1 април, като заяви, че ще изпрати търговски представители в страни като Мароко, Тунис, Индонезия и Филипините, за да проучат начини за увеличаване на износа.

Правителството прогнозира производството от 111,32 милиона тона през февруари, шестата поредна рекордна реколта, но през май то падна до 105 милиона тона. Прочетете още

Дилърът каза на глобална търговска фирма, базирана в Ню Делхи, че реколтата може да бъде около 100 милиона тона или по-малко с повишаване на температурите в средата на март.

„Държавните покупки са паднали с повече от 50%. Спот пазарите получават много по-малко продукти от миналата година. Всичко това показва по-ниска доходност“, каза търговецът.

С глобалните цени на пшеницата, които се покачват след руската окупация на Украйна, Индия изнесе 7 милиона тона пшеница през финансовата година до март, което е с 250% повече от предходната година.

READ  Вижте последния тест на свободна практика на ракетата Artemis Moon

„Повишението на цените на пшеницата е умерено и цените в Индия са значително по-ниски от световните“, каза Раджеш Бахария Джайн, бизнесмен от Ню Делхи.

„Всъщност цените на пшеницата в някои части на страната се покачиха до сегашните нива дори миналата година, така че ходът за забрана на износа не е нищо повече от реакция на коляното“.

Джайн каза, че Индия е могла да изнесе поне 10 милиона тона пшеница през тази финансова година, въпреки спада в производството и държавните поръчки от държавната хранителна корпорация на Индия (FCI).

FCI досега е закупила 19 милиона тона пшеница от местни фермери, в сравнение с 43,34 милиона тона общи покупки през миналата година. FCI купува зърно от местни фермери, за да управлява програма за хуманно отношение към бедните.

За разлика от предишни години, фермерите искат да продават пшеница на частни търговци, които предлагат по-добри цени от определените от правителството.

През април Индия е изнесла 1,4 милиона тона пшеница и вече е подписала споразумения за износ на около 1,5 милиона тона през май. Прочетете още

„Индийската забрана ще повиши световните цени на пшеницата. В момента няма голям доставчик на пазара“, каза друг търговец.

(1$ = 77,4700 индийски рупии)

Регистрирайте се сега за неограничен безплатен достъп до Reuters.com

Доклад от Раджендра Джадхав в Мумбай и Маянк Бхардвадж в Ню Делхи; Монтаж: Уилям Малард и Саймън Камерън-Мур

Нашите стандарти: Принципи на доверието на Thomson Reuters.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.