Индия забранява износа на пшеница след криза с доставките

Заместител, когато се зареждат действията на статията

След като Русия нахлу в Украйна – две страни, които представляват почти една трета от световните доставки на пшеница – и изпрати цените на храните до рекордно високи нива, Индия трябва да се намеси, за да запълни празнотата. Вече не.

Вторият по големина производител на пшеница в света забрани в петък износа на зърнени култури заради собствените си опасения за продоволствената сигурност, изостряйки рязкото покачване на глобалните цени на храните, засягайки милиарди хора и заплашвайки продоволствената сигурност по целия свят.

Индийските служители казаха, че решението е взето по нареждане на Министерството на търговията, като се вземат предвид собствените нужди на Индия и нуждите на съседните страни. Министерството заяви, че продоволствената сигурност на Индия е „застрашена“ поради нарастващите международни цени.

Съобщението дойде само седмици след като индийски официални лица и международни анализатори говориха за възможността Индия да увеличи значително износа, за да запълни празнината, създадена от войната в Украйна. Международни цени на храните Той се покачи до най-високото си ниво през последните месеци, оказвайки натиск върху милиарди хора, особено бедните по света, предупредиха служители на ООН.

Индия се опитва да се справи с силната жега, но плаща висока цена

Но рекордна гореща вълна тази пролет – Март е най-горещият месец в Индия – Повредени индийски култури и в някои случаи намалено производство на пшеница с една четвърт. Според индийски селскостопански изследователи и правителствена статистика, индийското правителство е имало затруднения при набавянето на храна за собствената си местна хранителна банка и схема за дажби, тъй като търговците бързат да купуват храна за продажба на международния пазар.

READ  Тръмп е класиран на пето място в офиса на New York AG повече от 440 пъти

Подобно на много страни, Индия се бори с нарастващата инфлация, която се отразява дори на домашния бюджет и диетата. Хранителна инфлация Правителството заяви, че се е повишило с 8,3 процента през април.

Египет, най-големият вносител на руска и украинска пшеница в света, наскоро води преговори с Индия за внос. 1 милион тона. През последните седмици много държави в Турция и Африка, които зависят от вноса на пшеница от Черно море, се редят на опашка за покупка от Индия. Индия наскоро изпрати търговски представители в девет страни, включително Тунис, Мароко и Индонезия, за да обсъдят увеличаването на износа.

„Във момент, когато светът е изправен пред недостиг на пшеница, индийските фермери излязоха да нахранят света“, каза премиерът Нарендра Моди по-рано този месец. Посещение в Германия. „Винаги, когато човечеството се сблъска с криза, Индия предлага решение.

Да помогна Увеличете износа на пшеницаПравителството на Индия побърза да създаде 200 лаборатории за тестване на качеството при износ, добави още влакови вагони за транспорт и даде приоритет на износа от пристанища.

Египет признава Индия като доставчик на пшеница През април министърът на търговията Пиюш Гоял каза в туит, че „страната е готова да служи на света“.

Сега не е ясно какви сделки ще се случат. Министерството на търговията, което наблюдава търговията, заяви в заповедта си от петък, че износът, издаден с невъзстановими акредитиви, ще бъде разрешен да продължи. Правителството на Индия може също така да даде специално разрешение за износ в страни, „за да посрещнат техните нужди от продоволствена сигурност“. В противен случай всички експорти ще бъдат деактивирани.

READ  Печалби на General Motors (GM) за второто тримесечие на 2022 г

Тунис е една от най-засегнатите страни от войната в Украйна

Анализатори казаха, че решението за спиране на износа е правилно пред лицето на глобалната несигурност.

„Трябва да бъдем излишък по отношение на проблемите с изменението на климата и продоволствената сигурност“, каза експертът по селскостопанска политика Девиндер Шарма. „Имаме толкова голямо население. Кой знае [whether] Не трябва ли епидемията да се върне?“

Чрез епидемията федералното правителство предоставя пет килограма (11 паунда) пшеница или ориз на човек на месец в допълнение към съществуващите хранителни субсидии за един килограм (2,2 паунда). По-рано тази година програмата беше удължена до септември.

Но натискът върху организацията стана ясен, когато правителството обяви миналата седмица, че ще осигури повече Ориз вместо пшеница По схемата.

Правителствените покупки на пшеница са ниски Тази година е най-ниската от 15 години Под 20 милиона тона след рекордните 43 милиона тона през 2021 г. Износът беше основен фактор.

Повишаващите се глобални цени на пшеницата са били от полза за търговците. Очаква се цените на пшеницата на Световната банка да достигнат рекордно високо през април Роза през цялото време Тази година той се е увеличил с повече от 40 процента. Износът на пшеница от Индия се е утроил.

Намаляването на производството, нарастването на износа и по-високите цени на горивата доведоха до рязко покачване на цените на пшеницата на вътрешния пазар през последните седмици. Пшеницата е един от най-популярните хранителни продукти в страната и потребителите са сериозно засегнати от покачващите се цени.

Експерти казват, че това е последното за Индия Пшеничната криза През 2005 г. той действаше като предупредителна история. Големият износ на Индия намали нейните резерви и я принуди да внася пшеница през следващите години.

READ  ЕС е първият, който намали финансирането на Унгария за подкопаване на демокрацията

„Индия не трябва да прави същата грешка“, каза Шарма. Ако търсенето възникне през следващата година, „запасите може да не са налични и цените няма да бъдат достъпни“.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.