Има повече от 5000 свята извън нашата слънчева система, потвърждава НАСА

Неотдавнашното добавяне на 65 екзопланети в архива на екзопланетите на НАСА допринесе за научния етап, отбелязан в понеделник. Този архив е местоположението на откритията на екзопланетите от съвместно прегледани научни документи, които са потвърдени с помощта на редица методи за локализиране на планети.

„Това не е просто число“, каза Джеси Кристиансен, изследовател в Научния институт за екзопланети на НАСА в Калифорнийския технологичен институт в Пасадена и научен ръководител за архива. „Всеки от тях е нов свят, чисто нова планета. Вълнувам се за всеки един, защото не знаем нищо за тях.“

В момента живеем в златния век на откриването на екзопланети. Въпреки че съществуването на планети извън нашата Слънчева система е било предложено по-рано и със сигурност е изобразено в научната фантастика, тези светове са открити за първи път едва през 90-те години на миналия век.

Разнообразието от екзопланети се отнася до населението на планетите, за разлика от всичко, което се намира в нашата слънчева система. Те включват суперземи, известни също като скалисти светове, по-големи от Земята, мини-Нептуните са по-малки от Земята, но по-малки от Нептун и включват Юпитер, най-голямата планета в нашата слънчева система, и огнения Юпитер, обикалящ около своите звезди-домакини.

Учените са открили планети, обикалящи повече от една звезда и някои около останките на мъртви звезди, известни като бели джуджета.

Досега от потвърдените астероиди 30% са газови гиганти, 31% са супер-Земите и 35% са Нептун. Само 4% от пейзажа или скалисти планети като Земята или Марс.

Предишни извънземни открития са правени с телескопи и спътници, които ловуват планети. Космически телескоп SpitzerВ Космически телескоп Кеплер И този Транзитен спътник за изследване на екзопланети.

Когато Кристиансен беше аспирант в началото на 2000-те, имаше само 100 известни екзопланети.

READ  Peloton съкращава работни места, затваря магазини и повишава цените при преструктуриране на цялата компания

„Ето защо исках да отида на терен – защото е чисто нов и хората са много развълнувани да намерят планети, обикалящи около други звезди“, каза Кристиансен по време на сесия с въпроси и отговори. „Сега екзопланетите са почти нормални. Моят колега Дейвид Сиарди (главен учен в архива на екзопланетите на НАСА) изтъкна онзи ден, че половината от живите хора никога не са живели в свят, който не сме знаели за екзопланетите.“

Кеплер помогна на учените да открият две трети от 5000-те потвърдени планети, каза Кристиансен.

Новият набор от 65 планети включва няколко суперземни и под-Нептун планети, както и някои горещи планети с размерите на Юпитер. Има две планети с размерите на Земята, но те са около 620 градуса по Фаренхайт (327 градуса по Целзий), така че те приличат повече на „горещи скали“, отколкото на обитаеми планети, каза Кристиансен.

Той също така отбеляза, че малка, хладна звезда червено джудже е система от пет планети, обикалящи в орбита – за разлика от системата TRAPPIST-1, същата звезда има седем планети.

Космически лаборатории, свързани с лова

Новите телескопи само ще увеличат потенциала за откриване на екзопланети. Пуснат през декември, космическият телескоп Джеймс Уеб ще може Надникнете през атмосферите на екзопланетите.
Уеб телескопът е настроен да види тези интригуващи извънземни по безпрецедентен начин

Телескопът Webb е готов да изследва подробно системата TRAPPIST.

Римският космически телескоп Нанси Грейс ще бъде изстрелян през 2027 г. за търсене на извънземни с различни техники. Стартирана през 2029 г., мисията ARIEL на Европейската космическа агенция ще изследва атмосферата на екзопланетата.

Въпреки че учените са потвърдили повече от 5000 екзопланети, може да има стотици милиарди в цялата галактика Млечния път.

READ  Смята се, че десетки украински военнопленници са убити при ракетния удар

„От 5000 известни екзопланети, 4900 са в рамките на няколко хиляди светлинни години от нас“, каза Кристиансен. Ако го отделите от малкия балон, който ни заобикаля, в нашата галактика има много повече планети, които тепърва ще открием между 100 и 200 милиарда. Това е завладяващо.“

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.