Илон Мъск започна да решава съдбата на своята заплата от 56 милиарда долара в Tesla

Уилмингтън, Делавър, ноем. 14 (Ройтерс) – В понеделник започна разследване на твърдения на акционери, че пакетът от заплати на главния изпълнителен директор на Tesla Илон Мъск от 56 милиарда долара е бил нагласен с меки цели за ефективност и инвеститорите са били измамени. По-късно тази седмица.

Тесла (TSLA.O) Акционерът се надява да докаже по време на петдневния процес, че Мъск е използвал господството си в борда на производителя на електрически автомобили, за да диктува условията на пакета за 2018 г.

Мъск, най-богатият човек в света, ще даде показания в сряда, каза Грег Варало, адвокат на акционера Ричард Торнета, в понеделник в съда в Уилмингтън, Делауеър.

Разследването започна с Ира Еренпрейс, член на борда на Tesla от 2007 г. и председател на борда, който ръководеше пакета за заплащане, описвайки подробно процеса за разработване на споразумение за компенсация за постижения.

„Исках да се уверя, че Илон е лидер на Tesla в дългосрочен план“, свидетелства Еренбрайс.

В съда беше показано кратко видео от показанията на Мъск по делото. Той описа, че Еренпрайс му се е обадил, за да обсъдят създаването на пакет за заплащане, който да замени договора му за заплащане от 2012 г., който е на път да изтече. Мъск каза, че е препоръчал Ehrenpreis за „по-голяма сума, но с по-трудни етапи“ от договора от 2012 г.

Torneta поиска от съда да отмени пакет от заплати, шест пъти по-голям от заплатите на 200 изпълнителни директори от 2021 г., според Амит Бхатиш от изследователската фирма Equilar.

Подсъдимите Мъск и директорите на Tesla отрекоха обвиненията. Пакетът от заплати, твърдяха те, имаше за цел да направи точно това – да гарантира, че предприемачът успешно води Tesla през критичен период, който помогна за увеличаването на акциите десетократно.

READ  Джон Робъртс се присъединява към либералите в критиката на присъдата за „сенчест“.

Делото на акционерите на Tesla твърди, че пакетът от заплати е трябвало да изисква Мъск да работи на пълен работен ден в Tesla.

Акционерите на компанията са загрижени, че Мъск се разсейва от Twitter, за който той предупреди, че няма да преживее икономическия спад.

Случаят ще бъде решен от председателя на съда на Делауеър Катлийн Маккормик. Той ръководи съдебна битка между Twitter Inc и Мъск за покупката на сайта за социални медии за 44 милиарда долара миналия месец.

Говорейки на бизнес конференция в кулоарите на срещата на върха на Г-20 в Бали, Индонезия в понеделник, Мъск каза, че в момента има много неща.

Правни експерти казаха, че Мъск е в по-добра правна позиция в случая със заплатите, отколкото в случая с Twitter, което му попречи да се откаже от придобиването.

Според правни експерти управителните съвети имат широка свобода да определят възнаграждението на изпълнителния директор.

Ако обаче акционерът контролира пакета от заплати, директорите трябва да отговарят на по-строги правни тестове и част от този тест ще се съсредоточи върху това дали този профил отговаря на Мъск. Въпреки че той притежаваше само 21,9% от Tesla през 2018 г., ищците вероятно ще цитират неговата доминираща личност и предполагаеми връзки с директорите.

Противоречивият пакет позволява на Мъск да закупи 1% от акциите на Tesla с голяма отстъпка всеки път, когато достигне допълнителни резултати и финансови цели. В противен случай Кастури не получава нищо.

Според съдебните документи Tesla е постигнала 11 от 12 цели и стойността й за кратко е нараснала от 50 милиарда долара до повече от 1 трилион долара.

READ  Терорист от "Ислямска държава" беше осъден на доживотен затвор в САЩ за убийството на американски заложници

Решението ще бъде взето три месеца след процеса и може да бъде обжалвано пред Върховния съд на Делауеър.

Репортаж от Том Холс в Уилмингтън, Делауеър; Допълнителен репортаж от Hyunjoo Jin в Сан Франциско; Редактиране от Джонатан Отис, Нолен Уолтър и Бил Бергрод

Нашите стандарти: Принципи на Thomson Reuters Trust.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.