Икономиката на САЩ се свива с 1,4% в началото на 2022 г., което показва най-лошото тримесечие от 2 години

В американска икономика През първите три месеца на годината се наблюдава значително охлаждане, тъй като веригите за доставки, рекордно високата инфлация и недостигът на работна ръка натежаха върху растежа и забавиха възстановяването на епидемията.

Министерството на търговията заяви при първото си четене на данните в четвъртък, че БВП, най-широката мярка за стоки и услуги, произведени в икономиката, се е свил с 1,4% на годишна база през тримесечния период от януари до март.

Намаляващото търсене на камиони прогнозира рецесия

Рефинитивните икономисти очакват докладът да покаже, че икономиката се е разраснала с 1,1%. Това е най-лошото представяне от пролетта на 2020 г., когато икономиката на САЩ все още беше дълбоко в желаната рецесия.

януари 12, 2022 Хората купуват хранителни стоки в супермаркет в Глендейл, Калифорния. (Робин Бек / AFP чрез Getty Images) / Getty Images)

„Днешният шокиращ спад на БВП е предупредителен знак, че икономиката не е толкова силна, колкото всички си мислехме“, каза Крис Сакеръл, главен инвестиционен директор в Независимата консултативна коалиция. „БВП вероятно ще се ревизира повече следващия месец, с първото издание и две ревизии, но това е предупредителен знак.“

Тъй като бизнес секторът изчислява БВП на тримесечна база, заглавието често замъглява цялата картина, тъй като това ниво на растеж продължава цяла година; По време на периоди на големи колебания, той увеличава както спадът на растежа, така и последващото възраждане.

READ  Кайлър Мъри: Да мисля, че не съм положил достатъчно работа, е неуважително

Разглеждайки тримесечните данни, БВП на страната е намалял с около 0,3% от четвъртото тримесечие до първото тримесечие, което се е увеличило с 1,68% между третото и четвъртото тримесечие.

Икономика на Порт Калифорния

Контейнери са открити в пристанището на 22 март 2018 г. в Сан Педро, Калифорния. (Ройтерс / Боб Риха младши / снимки на Ройтерс)

Значителният спад увеличава търговския дефицит, като Съединените щати внасят повече, отколкото изнасят: през тримесечния период от януари до март вносът се е увеличил с почти 20%, тъй като фирмите и потребителите купуват повече стоки от чужбина. Но износът падна с около 6% – дисбаланс, който увеличава търговския дефицит.

В САЩ се наблюдава по-бавен темп на инвестиции в бизнес инвентар през първото тримесечие, тъй като компаниите рестартираха в очакване на сезона за пазаруване по празниците, след увеличаване на инвеститорите в края на 2021 г.

Но ключовите стълбове на икономиката – потребителските разходи и бизнес инвестициите – бяха стабилни през последното тримесечие: предприятията и потребителите увеличиха разходите си с 3,6% в началото на годината, в сравнение с 6,1% миналата година. Друга светла точка в икономиката е пазарът на труда. Безработицата спадна до 3,6% миналия месец, най-ниското ниво от началото на епидемията през февруари 2020 г., а търсенето на безработица продължава да намалява на фона на изключително стегнати пазари на труда.

„Това е голям пропуск в БВП тази сутрин, но гледането на заглавията е подвеждащо“, каза Клиф Ходж, главен инвестиционен директор в Cornerstone Wealth. „Ще оценим доклада като изцяло неутрален. Търговията, запасите и държавните разходи бяха забавени, но устойчивостта на потребителите и бизнес инвестициите бяха силни.“

Последните данни идват на фона на нарастващите опасения на Уолстрийт, че рецесията може да избухне през следващите две години в резултат на руската война в Украйна, нарастващата инфлация и нарастващия Федерален резерв. С висок индекс на потребителските цени от 40 години, Федералният резерв на САЩ се движи бързо, за да повиши лихвите в опит да намали търсенето.

Политиците на Фед повишиха базовия лихвен процент на федералния фонд с 25 базисни пункта през март и съобщиха, че стръмните повишения с 50 пункта са „на масата“ на срещите, започващи през май.

Вземете Fox Business, като щракнете тук

Новите предизвикателства накараха икономистите да намалят очакванията си за годината. Международният валутен фонд заяви в последната си глобална икономическа прогноза, че ръстът на глобалния БВП ще бъде 3,6% през тази година, което е с 0,8% по-малко от прогнозата от януари.

Джером Пауъл, председател на централната банка, е оптимист, че по-нататъшното затягане от централната банка ще отблъсне рецесията и се надява, че централната банка може да постигне фин баланс, за да контролира инфлацията, без да съкруши икономиката.

Вземете Fox Business, като щракнете тук

Той обаче призна трудността да се придвижи напред и каза, че е „абсолютно важно“ централните банки да възстановят ценовата стабилност.

„Нашата цел е да използваме нашите инструменти за повторно синхронизиране на търсенето и предлагането, така че инфлацията да се върне на мястото си без рецесия“, каза Пауъл по време на скорошна дискусия с МВФ и Световната банка. „Не мисля, че ще чуете някой във Федерер да го каже директно и лесно. Ще бъде предизвикателство.“

READ  Жената, която нападна чернокож тийнейджър, я обвини фалшиво в кражба на телефона й и се призна за виновна, че ненавижда обвинението.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.