Използване на звук, за да премахнете ужаса от сънищата

Регистрирайте се за серията бюлетини Sleep, But Better на CNN. Нашето ръководство от седем части съдържа полезни съвети за постигане на по-добър сън.CNN

С разтуптяно сърце седнах изправена в леглото, зачервена, потна и напълно паникьосана. Мозъкът ми ме изтръгна от сън — толкова опасен сън, че се събудих.

Имал съм само един или два нощни ужаса, но за хора, които страдат от травма, посттравматично стресово разстройство, депресия или тревожност, кошмарите идват нощ след нощ, съсипвайки съня им и в крайна сметка здравето им.

Виденията от сънищата проникват в светлината на следващия ден като тъмни сенки, нарушавайки способността на човек да се фокусира и мисли. Настроението пада, тревожността се увеличава. Дните могат да бъдат изпълнени със силен страх от заспиване и предизвикване на нов кошмар.

Такива симптоми могат да доведат до диагноза кошмарно разстройство, състояние на съня, което засяга 4% от възрастните. Според Американската академия по медицина на съня.

Лечението включва: Намаляване на стреса, консултиране, постепенна десенсибилизация и лекарства, но златният стандарт е репетиционната терапия с изображения, форма на когнитивно поведенческо обучение, което учи хората да преформулират мечтите си с положителни резултати. Експертите обаче казват, че не всеки с кошмарно разстройство реагира на лечението.

Сега ново проучване добави обрат – възпроизвеждането на звук по време на REM (бързо движение на очите) или етап на сън на съня се свързва с по-положителен ефект върху паметта на човека. Ефектът е четиристранен Намаляване на кошмарите само при основно лечение.

„Доколкото знам, това е първото клинично и терапевтично проучване, което използва целенасочено активиране на паметта за ускоряване и подобряване на лечението“, каза д-р. Женева

„Това е обещаващо развитие. Добавянето на звук в точното време по време на REM сън изглежда увеличава ефекта от репетиционната терапия с образи… Това е стандарт и едно от най-ефективните нефармакологични лечения в този момент“, каза д-р Тимъти Моргенталер. Американска академия на съня Медицински насоки На мечтите.

„Резултатът трябва да бъде възпроизведен“, каза Моргенталер, който не участва в проучването. „Но бях много развълнуван от тази нова възможност.“

Има четири основни стъпки в Image Rehearsal Therapy, които могат да бъдат преподавани за един ден. Експертите казват. Първо, хората са помолени да запишат всеки детайл от мечтите си. След това всеки човек пренаписва кошмара с положителен обрат, като гарантира, че той завършва с приятно или овластяващо решение или резолюция.

Сега започва обучението. Преработен сън трябва да се репетира Пет до 20 минути всеки ден го свързват във веригите на паметта на мозъка. След като е на мястото си, е време да го приложите в действие, като повторите новия сън преди лягане.

В новото проучване, публикувано в четвъртък В Current Biology Journal, изследователите добавиха обрат към лечението. Осемнадесет души с разстройство на сънищата чуха неутрален звук – акорд на пиано – и те преоткриха сънищата си по по-положителен начин. Контролна група от 18 души с разстройство на сънищата не чуват допълнителен звук, докато преработват сънищата си.

На всичките 36 бяха дадени шлемове, наречени актиметър, които да носят през нощта в продължение на две седмици. Освен че проследява етапите на съня, устройството също така доставя звук по начин, който не събужда спящия – чрез костна проводимост.

„Едно от забележителните неща за интервенцията на това проучване е използването на сравнително нова технология, която може да определи времето на стимулацията до истински REM сън много точно“, каза Моргенталер, професор по медицина в Медицинския факултет на клиниката на Майо.

„Повечето устройства за носене не измерват точно действителния REM сън“, добави той. „Разбира се, по-нататъшно проучване може да установи, че времето не е толкова важно – но това остава да се определи.“

И на двете групи се представя звук на всеки 10 секунди по време на двуседмичното състояние на сън. В този случай „репетиционната терапия с изображения работи за всички участници, включително контролната група“, каза Перокамврос.

„Но в експерименталната група, „Там, където звукът е положително свързан, намалението е значително по-голямо – те са имали почти четири пъти по-малко кошмари“, добави той.

Репетиционната терапия с изображения намалява общия дистрес, настроението и качеството на съня и в двете групи, но намаляването на кошмарите се случва по-бързо в експерименталната група и продължава при тримесечно проследяване, каза Перокамврос. Освен това членовете на групата, които са чули звука, съобщават за по-приятни сънища по време на сънищата си от тези в контролната група.

Необходими са повече изследвания, за да се проверят тези резултати и да се разшири концепцията, но Perokamvros се надява, че техниката може да доведе до подобрения при приблизително 30% от пациентите, които не отговарят на репетиционната терапия с изображения, известна също като IRT.

„Концепции, базирани на хипотезата, че целевото реактивиране на паметта може да увеличи ефектите от IRT, и този елегантен тест на тази хипотеза подсилва тази теория“, каза Моргенталер.

READ  Северна Корея съобщава за първото изригване на COVID-19, нарежда блокиране при „тежка спешна ситуация“

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.