Избори в Ливан: Ливанският народ гласува на най-важните парламентарни избори

Няколко нови политически групи се появиха от опозиционното движение и се състезават в надпреварата в неделя, като се изправят лице в лице с партиите на истаблишмента.

Политическите наблюдатели смятат изборите за силно конкурентни и непредсказуеми. По-рано тази година трикратният премиер Чад Харири, най-голямата сунитска мюсюлманска парламентарна група в страната, се оттегли от политиката и взе сунитските гласове.

Харири призова хората в своите избирателни райони да бойкотират надпреварата. Но във втория избирателен район на Бейрут – една от крепостите на Харири – се явиха сравнително голям брой гласоподаватели, като мнозина казаха, че са гласували за CNN „промяна“.

Дълги опашки бяха забелязани в неделя сутринта в една от избирателните секции в близост до Тарик ел Дждидех в Бейрут.

Позовавайки се на дългите опашки пред пекарни и бензинови помпи през някои трудни дни от миналогодишната икономическа криза, Халид Джадхари каза: „Опашките, в които стоим, са опашки от срам“. „Тази линия е линията на гордостта.“

Ралф Дебас, базиран в Ню Йорк съветник по реформисткия избирателен списък, каза пред CNN, че „чувствах, че е мой граждански дълг да дойда и да гласувам за Ливан“. 43-годишният добави: „Имаме нужда от вълна от промяна. Имаме нужда от вълна от порядъчни и отговорни хора в парламента.“

Близо три години рецесия и Експлозия в пристанището през август 2020 гМного се обвинява политическият елит на страната и голям брой ливанци може да бъдат насърчени да гласуват за нови партии.
Финансовата криза в Ливан Нивото на бедност се повиши до 75%, валутата му се обезценява и инфраструктурата му бързо се влошава. В Обединените нации И Световната банка обвини лидерите на страната за изостряне на рецесията.

Хизбула, подкрепяна от Иран въоръжена политическа група, също беше обект на много дебати по време на изборите в Ливан. Много политически групи обещаха да се опитат да разоръжат Шиитската партия – която според тях доминира на политическата арена – и все още имат широка подкрепа сред нейните членове.

READ  Фючърсите на акциите бяха малко променени, тъй като инвеститорите се подготвиха за S&P 500, за да тестват най-ниските си нива през юни.

Предизборните митинги на Хизбула – лидерът на групата Хасан Насрала призова хората да гласуват масово – привлякоха хиляди поддръжници тази седмица.

Коалицията за Хизбула – която включва други шиити и християнски съюзници – притежава мнозинство в сегашния парламент.

Премиерът на Ливан Наджиб Микоти гласува на парламентарните избори на 15 май в избирателна секция в северния ливански град Триполи.

Малката държава от източното Средиземноморие има конфесионална система за споделяне на властта от създаването си преди век. Парламентът е разделен поравно между мюсюлмани и християни, като министър-председателят заема позицията на сунитски мюсюлмани, президентският маронит християнин и неговият председател на парламента шиитски мюсюлманин.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.