Избори в Италия: Избирателите са готови да изберат Мелони, крайнодесни Fratelli d’Italia

РИМ – Италия се готви за нарушаващи нормите избори в неделя, които се очаква да дадат на страната първата жена премиер – и нейното крайнодясно правителство след падането на Мусолини.

Предвижда се гласуването да спечели коалиция, включваща две крайнодесни сили, включително някога маргиналната партия Fratelli d’Italia на Джорджия Мелони, която се зарича да защитава „традиционните“ социални ценности и да затвори пътищата за мигранти без документи. И да се противопоставят на „мрачната бюрокрация“ на Брюксел.

Възходът на Мелони и крайната десница може в крайна сметка да се превърне в епохално събитие в европейската политика – тласкайки Италия в либерален лагер с Полша и Унгария – където зигзагите са норма в Рим, където лидерите трудно се задържат на власт и типичното правителство продължава не повече от 400 дни. Малони е изправен пред незабавни изпитания у дома и в Европа, подхранвани от нарастващите цени на енергията и разделенията в собствената му коалиция за Русия и Украйна.

Изборите в неделя запълват само места в парламента; Тогава министър-председателят се избира непряко. Но ако Fratelli d’Italia излезе с повече гласове от която и да е партия в разделената система, тя ще ги даде на Мелони – 45-годишна румънка, която обича да цитира поп песни и да критикува „събудената“ левица. Указ на президента на Италия за съставяне на правителство.

Крайнодесен политик е на път да стане първата жена президент на Италия

Държавата не е лесна за ръководене. Богатството на домакинството рядко е напредвало за едно поколение. А планинският държавен дълг означава, че всяко правителство с грешни стъпки, които плашат инвеститорите, може да се насочи към финансова криза. Това ще създаде големи залози, когато Малоуни поеме работата, а служители в други столици го наблюдаваха как преценяват вкуса му към сривове.

По време на десетилетието си като ръководител на Fratelli d’Italia — Братята на Италия — той зае някои крайни позиции. Той се застъпи за разпадането на еврозоната. Той конспиративно предупреди, че неназовани сили насочват масовата имиграция към Италия в името на „етническа подмяна“.

READ  Филмът „Китът“: Брендън Фрейзър получава „огромни овации“ след първата прожекция на филма на Дарън Аронофски

Но тъй като партията му разшири подкрепата си, той ясно се придвижи към центъра по някои въпроси. Италия принадлежи на Европа, казва той, но ще се бори за нейните интереси. Той обеща да поддържа атлантическите съюзи на Италия и казва, че страната няма да предприеме авторитарен завой. В интервю за The Washington Post този месец той обеща фискална стабилност и каза, че „онези в чужбина“ са сериозни относно „първото бюджетно законодателство“ на неговото правителство.

Възходът на неговата партия беше кулминацията на продължил десетилетия процес на рехабилитация на образа и умереност на политическите фракции, инициирани от лоялни на Мусолини след Втората световна война. Fratelli d’Italia беше потомък на по-ранна, по-радикална постфашистка партия. Мелони каза, че италианската десница отдавна е предала фашизма на „историята“, но неговите противници твърдят, че неговата партия все още включва някои фашистки симпатизанти.

Интервю на Джорджия Мелони за The Washington Post

Италианските десни партии, обединени, си осигуриха по-големи изборни печалби от фрагментираната левица, която не успя да формира сравнима коалиция на фона на вътрешни борби. Когато анкетите спряха две седмици преди гласуването, анкетата на uTrent показа 45,9 процента подкрепа за десния блок, в сравнение с 28,5 за лявоцентристкия и 13,2 за аморфното, смътно настроено срещу системата Движение Пет звезди. Някои анкетьори казват, че Пет звезди са постигнали напредък оттогава, като се застъпват за защита на тяхната подписваща социална програма, известна като Доход на гражданите, популярна в Юга. Мелони е против.

Волфанго Пиколи, съосновател на консултантската компания Teneo, отбеляза, че настъплението на Петте звезди и протестите на крайнодясната Лига правят малко вероятно дясната коалиция да спечели мнозинство от две трети. своите цели.

Посетете избирателните секции в Рим в неделя, за да си припомните защо Италия е толкова трудна за водене. Италианският електорат, вместо да бъде добре разделен между леви и десни, е нарязан на безброй по-малки парчета – всеки със собствен разказ за болестите на страната. Имаше дузина партийни символи на изборите в неделя и въпреки това много избиратели казаха, че не се интересуват особено от нито една опция. Някои от онези, които се обърнаха към Мелоуни, изглежда имаха по-ясна представа за партията му – но те едва наскоро бяха преминали към партията му и не бяха сигурни, че той може да запази сплотеността си в коалиция. Мнозина казаха, че се притесняват как ще ръководи страната.

READ  1000 души попаднаха в безпрецедентни наводнения в Националния парк Долината на смъртта

„Не мисля, че се връщаме към 20-те години на миналия век, но това е основната мотивация“, каза Рита Таги, 59, данъчен консултант.

По време на предизборната кампания Енрико Лета, ръководител на италианската лявоцентристка партия, твърди, че ако италианците предадат властта на десните, това ще бъде от полза за руския президент Владимир Путин. Чрез прекъсване на износа на енергия – докато инвазията му в Украйна се проваля.

Докато Мелони продължава да подкрепя Украйна, други фигури в неговата коалиция показват привързаност към Путин. Матео Салвини носи риза с лика на Путин и подписа споразумение за сътрудничество с управляващата партия „Единна Русия“ през 2017 г.; Наскоро той постави под въпрос ефективността на санкциите. Силвио Берлускони веднъж подари на Путин завивка, на която се виждаше как се ръкува, а няколко дни по-рано той невярно заяви, че Путин отговаря на волята на своя народ и че Зеленски иска правителството да „вкара достойни хора…“

Освен Русия, Европа има причини да е на ръба за резултата.

В партията на Мелони има дълбоко чувство, че европейската интеграция трябва да бъде ограничена и че страните трябва да се самоопределят, вместо да приемат заповеди от Брюксел. Това на теория би накарало Италия да играе по-обструкционистка роля по ключови въпроси като миграцията или външните работи.

През последната година и половина Италия беше ръководена от Марио Драги, бивш централен банкер, който помогна за спасяването на еврозоната от криза преди десетилетие и има страхотна репутация в Брюксел.

„Това е първият път, когато една от големите страни в ЕС е била под модела на някой, който не е проевропейски“, каза Лета пред The ​​Post.

READ  Война между Русия и Украйна: Последни новини и съобщения на живо

Изборите в Италия ще доведат крайната десница на власт. Ето защо.

В четвъртък председателят на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен каза, че Европа разполага с „инструментите“ да се бори с Италия, ако нещата тръгнат „по трудния начин“, очевидна препратка към предложените съкращения на финансиране, насочени към Унгария заради корупцията.

Въпреки че резултатите от изборите в Италия са ясни, ще минат седмици, преди да бъде избран министър-председател – едва след официалното заседание на парламента. По това време италианският президент Серджо Матарела ще започне консултации с новите парламентарни лидери и представители на партии за съставяне на кабинет и избор на министър-председател.

Някои социологи казаха, че избирателната активност може да бъде по-ниска от нивото от 73 процента през 2018 г., което беше най-ниското по това време. Бързата смяна на правителствата – често преди лидерите да имат време да изпълнят обещанията – изостри това чувство на отчуждение. Два пъти през последните три години Италия отложи предсрочни избори със задкулисни споразумения за формиране на нови коалиции, докато партиите смениха страните си, хванаха се за ръце и след това се биеха помежду си.

Накрая такова споразумение доведе Драги до широкообхватно правителство, включващо всяка партия от Fratelli d’Italia. Докато Драги беше лично популярен, коалицията му беше развалена, тъй като няколко партии оттеглиха подкрепата си.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.