Земетресение в Китай: Броят на жертвите на земетресението в провинция Съчуан достигна 65.

Вторични трусове все още се усещаха във вторник, ден след като Геоложката служба на Съединените щати (USGS) съобщи, че земетресение с магнитуд 6,6 по Рихтер е ударило югозападно от столицата на Съчуан Чънду в 13:00 часа в понеделник, съобщиха държавните медии.

Държавните медии съобщиха, че 248 души са били ранени досега, а най-малко 12 са в неизвестност.

Снимки показват как спасители пренасят ранени хора през импровизирани мостове в окръг Лудинг, близо до епицентъра.

Епицентърът е бил на 43 километра (27 мили) югоизточно от Kangding, град с около 100 000 души, каза USGS. Изчислено е, че повече от един милион жители в околните райони са преживели умерени трусове след земетресението.

Появиха се изображения, показващи някои домове, сериозно повредени от земетресението, с цели сгради, срутени в купчини тухли и дървени греди.

Срутени къщи в окръг Лудинг, провинция Ганси, провинция Съчуан, Китай на 5 септември 2022 г.

Според държавния съвет на Китай Китай е активирал спешна реакция от ниво 3 и е изпратил спасители в окръг Лудинг в понеделник. Китайският телевизионен оператор CGTN съобщи, че спасителите помагат за разчистването на пътища, блокирани от предизвикани от земетресението свлачища.

Съчуан, провинция с 84 милиона души, беше изправена пред много предизвикателно лято преди силното земетресение. През последните два месеца провинцията издържа Суша И е Най-лошата жега от 60 години.

Зоната без излаз на море е предразположена към земетресения поради падината Longmenshan, която минава през планината Съчуан.

А През 2008 г. Съчуан беше ударен от земетресение с магнитуд 7,9 Беше един от най-разрушителните в страната. Близо 90 000 души бяха убити, а трусовете бяха усетени в градове на 1450 километра (900 мили).
Миналата годинаЗеметресение с магнитуд 6,0 удари Съчуан, убивайки трима души и ранявайки 60, съобщиха тогава държавните медии.
READ  Сайтовете на социалните медии бяха затворени в Шри Ланка заради полицейски час и протести на опозицията

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.