Земетресение в Индонезия: Издирването продължава, след като земетресение с магнитуд 5,6 уби десетки в Западна Ява


Джакарта, Индонезия
CNN

Спасители копаят из отломките във вторник, за да намерят оцелели от мощно земетресение, което събори домове и сгради и уби повече от 100 души в гъсто населен район на индонезийската провинция Западна Ява.

Земетресение с магнитуд 5,6 удари региона Cianjur в Западна Ява в 13:21 ч. местно време в понеделник на дълбочина от 10 километра (6,2 мили), според Геоложката служба на Съединените щати (USGS), срутвайки сгради по време на училищните часове. ставаха.

Броят на загиналите в резултат на срутени сгради достигна 103 във вторник, според Националната агенция за управление на бедствия (BNPB) на страната. По-рано губернаторът на Западна Ява Ридуан Камил каза, че повече от 160 души са били убити – несъответствие, което не е ясно.

Снимките показват сгради, изравнени със земята, тухли и натрошен метал, осеяни по улиците. Според BNPB повече от 700 души са били ранени и хиляди са били разселени.

„Повечето от загиналите са деца“, каза Камил пред репортери в понеделник, като добави, че броят на жертвите вероятно ще нарасне. „В много ислямски училища имаше много инциденти.

Селяни прибират предмети от повредени къщи след земетресение с магнитуд 5,6 в Cianjur на 22 ноември 2022 г.

Повече от 50 училища са били засегнати, според групата за помощ Save the Children, тъй като мощните трусове са принудили децата да напуснат класните стаи.

Миа Сахароса, учителка в едно от засегнатите училища, каза, че земетресението „е било шок за всички нас“, според групата.

„Всички се събрахме на полето и децата плачеха от страх и се тревожеха за семействата си у дома“, каза Сахароса. „Прегръщаме се, укрепваме се и продължаваме да се молим.

READ  Tesla разкрива своя хуманоиден робот за "под $20 000"

Общински служители в Cianjur евакуират ранен колега след земетресението.

Херман Сухарман, правителствен служител в Cianjur, каза пред медиите, че някои жители са били хванати в капан сред развалините на срутените сгради. Новинарският канал Metro TV показа стотици жертви, лекувани на паркинга на болницата.

Телевизионни кадри показват жители, скупчени пред сградите, според Ройтерс.

Президентът на Индонезия Джоко Видодо, който посети засегнатите от земетресението райони във вторник, каза, че ще бъдат дадени обезщетения до 3200 долара на собствениците на тежко повредени домове.

Къщите трябва да бъдат преустроени като устойчиви на земетресения конструкции, добави Джокови.

Жител, на име Мучлис, каза, че е усетил „силен трус“ и стените и покривът на офиса му са повредени.

„Бях много шокиран. Страхувах се от ново земетресение“, каза той пред Metro TV.

Работници инспектират повредено от земетресение училище в Siangjur, Западна Ява.

Индонезийският метеорологичен център BMKG предупреди за риск от свлачища, особено ако има силен дъжд, тъй като през първите два часа след земетресението бяха регистрирани 25 вторични труса.

Спасителите не успяха веднага да стигнат до някои от заклещените хора и ситуацията остава хаотична, каза той.

Правителствени служители изграждат палатки и приюти, за да отговорят на основните нужди на жертвите.

Сградата на училището в Cianjur се срути след земетресението.

Индонезия се намира на „Огнения пръстен“, обграждащ Тихия океан, причинявайки чести земетресения и вулканична дейност. Една от най-сеизмично активните зони на планетата, тя се простира от Япония и Индонезия от едната страна на Тихия океан до Калифорния и Южна Америка от другата.

През 2004 г. земетресение с магнитуд 9,1 край северния индонезийски остров Суматра предизвика цунами, което удари 14 държави, убивайки 226 000 души по крайбрежието на Индийския океан, повече от половината от които в Индонезия.

READ  Рекорден джакпот Powerball от $1,9 милиарда, забавен от протоколи за сигурност

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.