Земетресение във Филипините: земетресение с магнитуд 7,1 удари провинция Абра, ударът е усетен в Манила

Земетресение с магнитуд 7,0 удари Филипините в сряда, съобщи Геоложката служба на САЩ (USGS).

Земетресението удари в 8:43 сутринта местно време (20:43 ч. ET) в северен Лузон, най-населеният остров в страната, според USGS. Агенцията първоначално определи земетресението като 7,1 по скалата на Рихтер, като го понижи до 7,0.

Епицентърът му е бил на около 13 километра (8 мили) югоизточно от малкия град Долорес в провинция Абра, с дълбочина от 10 километра (6,2 мили), според USGS.

Министърът на вътрешните работи Бенджамин Аполос младши каза на правителствена пресконференция, че са докладвани по два смъртни случая в Абра и Бенге.

Той каза, че са докладвани 58 свлачища и 218 града в 15 провинции са били засегнати от земетресението. Три моста са разрушени в Абра.

Земетресението е усетено на 400 километра (около 250 мили) в столицата Манила, където работници и жители избягаха от сградите и се събраха по улиците.

Земетресението предизвика и свлачища, като снимки показват големи камъни и камъни, падащи върху път в град Бауко, южно от епицентъра. Други снимки показват хора, които работят за разчистване на отломки.

Филипинският институт по вулканология и сеизмология (Phivolcs) каза на гражданите да се подготвят за всякакви вторични трусове, но каза, че не е издал никакво предупреждение за цунами, тъй като то е било открито на място.

Абра е регион без излаз на море, известен със своите дълбоки долини и планински терен.

В изявление женската представителка на Конгреса на провинция Абра. Сингх Бернос каза, че земетресението е „повредило няколко къщи и заведения“ и е било „усетено в различни части на Лусон и е предизвикало предпазни мерки на много места“.

READ  Рич Орнбергер взе Том Брейди, Брус Ариънс в печелившата обиколка

Снимки от Abra показват сгради, повредени от земетресението и отломки, покриващи земята. Вижда се една сграда с пукнатини в стените, а друга е наклонена настрани.

Повредена сграда лежи настрани след земетресение във филипинската провинция Абра на 27 юли.

Бернос каза, че неговият офис наблюдава ситуацията и оценява степента на щетите и помоли жителите да останат бдителни „в светлината на възможността от вторични трусове“.

Президентът на Филипините Фердинанд „Бангбанг“ Маркос младши нареди незабавното изпращане на спасителни и помощни екипи в Абра и ще посети засегнатите райони „след като всичко е ясно“, каза неговият прессекретар на пресконференция в сряда.

Корекция: По-ранна версия на тази история неправилно е посочила статуса на Сингх Пернос. Тя е конгресмен от провинция Абра. По-ранна версия на тази история също погрешно посочи кога се е случило земетресението. Във Филипините е сряда.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.