Звездата Бетелгейзе имаше безпрецедентна масивна експлозия

Бетелгейзе за първи път привлече вниманието в края на 2019 г., когато червената подобна на скъпоценен камък звезда на горното дясно рамо на Орион претърпя неочаквано затъмнение. Свръхгигантът продължава да намалява през 2020 г.

Някои учени спекулираха, че звездата ще избухне като свръхнова и се опитаха да определят какво се е случило с нея.

Сега астрономите са анализирали данни от космическия телескоп Хъбъл и други обсерватории и смятат, че звездата е претърпяла титанично изхвърляне на повърхностна маса, губейки значителна част от видимата си повърхност.

„Никога преди не сме виждали масивно изхвърляне на маса на повърхността на звезда. Случва се нещо, което не разбираме напълно“, казва Андреа Дюпри, астрофизик в Центъра за астрофизика | В доклад от Harvard & Smithsonian в Кеймбридж, Масачузетс.

„Това е напълно нов феномен. С Хъбъл можем директно да наблюдаваме повърхностни детайли. Гледаме еволюцията на звездите в реално време.“

Нашето Слънце редовно претърпява изхвърляне на коронална маса, при което звездата изхвърля части от външната си атмосфера, известна като корона. Ако това космическо време удари Земята, то ще засегне сателитните комуникации и електрическите мрежи.

Но повърхностното изхвърляне на маса, преживяно от Бетелгейзе, беше освободено 400 милиарда пъти по-голяма маса от коронарната маса на Слънцето.

Живот на звезда

Наблюдението на Бетелгейзе и неговото необичайно поведение позволи на астрономите да видят какво се случва в края на живота на една звезда.

Докато Бетелгейзе изгаряше гориво в сърцевината си, тя се разду много и се превърна в червен свръхгигант. Масивната звезда е с диаметър 1 милиард мили (1,6 милиарда километра).

В крайна сметка звездата ще избухне в свръхнова, която ще бъде видима за кратко на Земята през светлата част на деня. Междувременно звездата изпитва гневен гняв.

Количеството маса, която звездите губят по-късно в живота си, когато изгарят чрез ядрен синтез, може да повлияе на оцеляването им. Но според астрономите дори загубата на значително количество повърхностна маса не е знак, че Бетелгейзе е готов да се взриви.

READ  Бил Козби трябва да възобнови дискусиите, след като журито на гражданския процес почти достигне присъда

Астрономи като Дюпри изследваха как звездата се държи преди, по време и след експлозията. Опитвайки се да разбера какво се е случило.

Учените смятат, че конвекционен ток, простиращ се на 1 милион мили (1,6 милиона километра) напречно, произлиза от вътрешността на звездата. Шлейфът създаде удари и импулси, които предизвикаха експлозията, отлепвайки част от външната обвивка на звездата, наречена фотосфера.

Фрагмент от ореола на Бетелгейзе, тежащ няколко пъти теглото на Луната, беше пуснат в космоса. Докато масата се охлаждаше, тя образува голям облак прах, който блокира светлината на звездата, както се вижда през телескопите на Земята.

Бетелгейзе е една от най-ярките звезди в нощното небе на Земята, така че нейното затъмняване – продължаващо няколко месеца – заслужава да се отбележи Обсерваториите и телескопите в задния двор са подобни.

Възстановява се от взрива

Астрономите са измервали ритъма на Бетелгейзе в продължение на 200 години. Пулсацията на тази звезда е неясен и ярък цикъл, който се повтаря на всеки 400 дни. Пулсът засега е спрял – доказателство за това колко последователна е била експлозията.

Дюпри смята, че вътрешните конвективни клетки на звездата все още отекват от експлозията и го оприличава на плискане на небалансирана вана на пералня.

Данни от телескопа Бавното възстановяване на Бетелгейзе показва, че външният слой на звездата се е върнал към нормалното, но повърхността му остава еластична, докато ореолът се възстановява.

Ръководство за начинаещи за наблюдение на звездите (CNN подчертано)

„В момента Betelgeuse прави някои наистина необикновени неща“, каза Дюпре. „Интериорът е някак подскачащ.“

Астрономите никога преди не са виждали звезда да губи видимата си повърхност, което предполага, че изхвърлянето на повърхностна маса и изхвърлянето на коронална маса може да са две различни неща.

READ  Украйна: Зеленски уволнява висши служители Ирина Венедиктова и Иван Баганов заради „сътрудничество“ на персонала с Русия.

Изследователите ще имат повече възможности за проследяване, за да наблюдават масата, изхвърлена от звездата, с помощта на космическия телескоп James Webb, който може да разкрие допълнителни улики чрез невидима инфрачервена светлина.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.