ЕЦБ повишава лихвите с безпрецедентните 75 базисни точки, за да се бори с инфлацията

Регистрирайте се сега за неограничен безплатен достъп до Reuters.com

  • Повишаване на лихвения процент по депозита от нула до 0,75%
  • Инфлацията в еврозоната е неприятно висока и расте
  • Новите прогнози на ЕЦБ показват по-висока инфлация, по-нисък растеж
  • Отбелязани са още увеличения на цените
  • Лагард говори в 1245 GMT

ФРАНКФУРТ, 8 септември (Ройтерс) – Европейската централна банка повиши основните си лихвени проценти с безпрецедентните 75 базисни пункта в четвъртък и сигнализира за нови повишения.

При инфлация от половин век и наближаваща двуцифрена територия, политиците се притесняват, че бързият растеж на цените може да пусне корени, да подкопае стойността на спестяванията на домакинствата и да причини цикъл на заплатите и цените.

След повишаването на лихвения процент през юли ЕЦБ повиши лихвения си процент по депозитите от нула до 0,75% и основния си лихвен процент по рефинансиране до 1,25%, най-високите им нива от 2011 г. насам, като се очакват допълнителни ходове през октомври и декември.

Регистрирайте се сега за неограничен безплатен достъп до Reuters.com

„Имаме още много да извървим напред“, каза президентът на ЕЦБ Кристин Лагард на пресконференция, добавяйки, че има единодушно съгласие сред политиците, че е необходимо увеличение от 75 базисни пункта, за да „напредне“ движението към привеждане на лихвите в линия. Инфлацията е на средносрочната си цел от 2%.

Ройтерс Графика

Политиците се колебаеха между увеличение от 50 и 75 базисни пункта в продължение на седмици, но поредният скок както в основната, така и в основната инфлация изглежда разреши дебата, тъй като ръстът на цените сега прониква в по-широката икономика, което го прави още по-трудно. Изкоренен.

READ  Последни новини за войната в Русия и Украйна

Наистина, ЕЦБ повиши още веднъж своите прогнози за инфлацията, като повиши перспективата си за 2023 г. до 5,5% от 3,5% и запази темпа за 2024 г. на 2,3% над целта си от 2%.

Въпреки това, докато анкетираните от Ройтерс икономисти бяха по-равномерно разделени, пазарите не бяха изненадани, тъй като инвеститорите вече бяха оценили над 80% вероятност за движение от 75 базисни пункта.

Пазарите очакват още 50 базисни пункта на срещата на ЕЦБ през октомври, тъй като докладът на ЕЦБ ясно показва, че ще са необходими допълнителни повишения на лихвените проценти.

Запитана за бъдещата посока и темпото на промените в лихвените проценти, Лагард каза: „Ние не казваме „трябва да повишаваме на 75“, тъй като ако 75 е норма – не е“.

сериозно

Отивайки на срещата, консерваторите се страхуваха, че всичко различно от уклончив ход ще сигнализира, че ЕЦБ не е сериозна по отношение на мандата си за борба с инфлацията – официално нейната единствена цел.

Това рискува да повиши вече високите дългосрочни инфлационни очаквания, сигнализирайки за загуба на доверие в ЕЦБ и повдигайки въпроси относно рамката на банката за таргетиране на инфлацията.

Паническият ход рискува да отслаби еврото и допълнително да подхранва инфлацията със скъп внос на енергия.

Недалеч от дъното от две десетилетия по-рано този месец, еврото отслабва спрямо долара от седмици.

Това означава скъп износ на всичко – от петрол до автомобили, което след това повишава цените за потребителите.

Ройтерс Графика

Политиците призоваха за първоначално повишаване на лихвените проценти, за да изпратят силен сигнал за ангажимента на централната банка за справяне с дефлацията и да направят повечето повишения преди началото на рецесията.

READ  Ароматът Capri Sun може да съдържа „почистващ разтвор“

Тъй като високите цени на енергията намаляват покупателната способност, последствията са неизбежни. Паричната политика обаче често е безсилна срещу предизвиканите от сътресения в предлагането спадове, което подкрепя аргумента за повишения дори когато икономиката страда.

Малко политици сега открито говорят за рецесия, а новите прогнози на ЕЦБ също показват много малък растеж през следващите години.

Все пак повърхностното забавяне би било от полза, твърдят някои, тъй като пазарът на труда на групата е все по-стегнат и спадът може да осигури облекчение на компаниите, които сега се борят да намерят работници.

Банката предвижда икономиката на еврозоната да се разшири с 3,1% тази година и 0,9% през 2023 г. Въпреки че прогнозата за растеж беше леко повишена тази година, тя беше рязко намалена за 2023 г.

Въпреки това неговият така наречен сценарий „надолу“, който включва политики, включително доставки на руски газ и енергийни доставки, може да потопи еврозоната в рецесия през следващата година, като се очаква свиване от 0,9%.

Регистрирайте се сега за неограничен безплатен достъп до Reuters.com

Редактиране от Джон Стоунстрийт, Томаш Яновски и Хю Лоусън

Нашите стандарти: Принципи на Thomson Reuters Trust.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.