ЕС е първият, който намали финансирането на Унгария за подкопаване на демокрацията

Регистрирайте се сега за неограничен безплатен достъп до Reuters.com

  • Изпълнителният орган на ЕС предлага изтегляне на 7,5 милиарда евро от Унгария
  • Унгария твърди, че предложеното средство за защита може да работи, ако се прилага добре
  • 27-те страни от ЕС имат три месеца да вземат решение и нямат право на вето
  • ЕС тества новата демократична санкция за първи път
  • Унгария се ангажира да изпълни всички задължения за отваряне на фондовете на ЕС

БРЮКСЕЛ/БУДАПЕЩА, 18 септември (Ройтерс) – В неделя изпълнителен директор на Европейския съюз препоръча замразяване на около 7,5 милиарда евро финансиране за Унгария заради корупция. закон.

Европейският съюз въведе нови финансови санкции преди две години, подкопавайки демокрацията в Полша и Унгария, като премиерът Виктор Орбан ограничи съдилищата, медиите, неправителствените организации и академичните среди, както и правата на мигрантите. , повече от десетилетие гей мъже и жени на власт.

„Става въпрос за нарушаване на правни разпоредби, които компрометират използването и управлението на фондовете на ЕС“, каза еврокомисарят по бюджета Йоханес Хан. „Не можем да заключим, че бюджетът на ЕС е адекватно защитен.

Регистрирайте се сега за неограничен безплатен достъп до Reuters.com

Той изтъкна системни нередности в унгарските закони за обществените поръчки, недостатъчни гаранции срещу конфликти на интереси, слабости в ефективното съдебно преследване и недостатъци в други мерки за борба с корупцията.

Хан каза, че комисията ще препоръча спиране на една трета от кохезионните фондове, планирани за Унгария от общия бюджет на коалицията за 2021-27 г., на обща стойност 1,1 трилиона евро.

Въпросните 7,5 млрд. евро са 5% от прогнозния БВП на страната за 2022 г. Сега страните от ЕС имат до три месеца, за да вземат решение по предложението.

READ  Михаил Горбачов, който сложи край на Студената война, почина на 91-годишна възраст, съобщиха руски медии.

Неотдавнашното обещание на Унгария да отговори на критиките на ЕС е значителна стъпка в правилната посока, но все още трябва да бъде превърнато в нови закони и практически мерки, каза Хан.

Министърът на развитието Тибор Наврасикс, който отговаря за преговорите с ЕС, каза, че Унгария ще изпълни всичките 17 ангажимента, които е поела към Европейската комисия, за да предотврати загубата на средства от ЕС.

„Унгария не е поела ангажименти да обърка комисията“, каза Наврасикс на пресконференция. „Поехме ангажименти, които можем да изпълним… Така че няма да се сблъскаме с финансови загуби.“

Корупцията

Правителството на Орбан предложи създаването на нова антикорупционна агенция през последните седмици, тъй като Будапеща е под натиск да печели пари от форинта, най-слабата икономика и най-зле представящата се валута в източната част на ЕС.

Орбан, който нарича себе си „борец за свобода“ срещу мирогледа на либералния Запад, отрича Унгария, бивша комунистическа страна с 10 милиона души, да е по-корумпирана от която и да е друга страна в Европейския съюз.

Правителството на Орбан ще внесе законодателство в парламента в петък за създаване на нова независима комисия за борба с корупцията, която да наблюдава обществените поръчки за средства от ЕС, каза Наврачич, като органът трябва да стартира през втората половина на ноември.

Унгария се ангажира да приложи повече предпазни мерки срещу корупцията, включително по-строги правила за конфликт на интереси, разширяване на обхвата на финансовите отчети и разширяване на правомощията на съдиите да преследват заподозрени корупционни действия.

Наврасич изрази надежда, че комисията ще се ангажира с прилагането на реформите и ще оттегли предложените санкции срещу Унгария до 19 ноември.

READ  Съобщения на живо: Войната на Русия в Украйна

Комисията вече блокира около 6 милиарда евро средства, планирани за Унгария в отделен стимул за икономическо възстановяване от COVID заради същите опасения за корупция.

Ройтерс документира през 2018 г. как Орбан насочва фондове за развитие на ЕС към приятелите и семейството си, практика, която правозащитни групи твърдят, че значително е обогатила вътрешния му кръг и е позволила на 59-годишния мъж да се укрепи на власт.

OLAF, органът за борба с измамите на групата, каза, че Унгария представлява близо 4% от финансовите разходи на ЕС през 2015-2019 г., най-лошият резултат сред 27-те страни от ЕС.

Орбан разтърси мнозина в групата по грешен начин, като продължи да поддържа близки връзки с президента Владимир Путин и като заплаши да се откаже от солидарността на ЕС, необходима за защита на Русия, като ѝ наложи санкции за воденето на война срещу Украйна.

https://www.reuters.com/investigates/special-report/hungary-orban-balaton/

Регистрирайте се сега за неограничен безплатен достъп до Reuters.com

Репортаж на Габриела Пачинска; Редактиране от Дейвид Еванс

Нашите стандарти: Принципи на Thomson Reuters Trust.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.