ЕКСКЛУЗИВНО: DOJ търси потенциален специален адвокат, ако Тръмп се кандидатира през 2024 г


Вашингтон
CNN

Като Доналд Тръмп инча по-близо И тогава да започнат поредните президентски избори Междинни избориСлужители на Министерството на правосъдието обсъдиха дали Тръмп би създал необходимостта от специален адвокат, който да наблюдава двамата кандидати. Широко разпространени федерални разследвания Източници, запознати с въпроса, близки до бившия президент, казаха за CNN.

Министерството на правосъдието обслужва своите разследвания с опитни прокурори, така че е подготвено за всякакви решения след временния период, включително безпрецедентния ход за импийчмънт на бивш президент.

В седмиците преди изборите съдебната система наблюдава традиционен период на спокойствие, без явни ходове, които биха могли да имат политически последици. Но зад кулисите следователите са били заети с използването на агресивни призовки на съдебните заседатели и тайни съдебни битки, за да принудят показания от свидетели както в усилията на Тръмп да подкопае изборите през 2020 г., така и в предполагаемото му злоупотреба с документи за националната сигурност, съхранявани в дома му в Палм Бийч. .

Сега федералните следователи планират да разбият свързаните с Тръмп разследвания на следизборни дейности. Това включва перспективата за повдигане на обвинения срещу сътрудниците на Тръмп – ходове, които могат да бъдат още по-сложни, ако Тръмп обяви, че се кандидатира за президент.

„Могат да им повдигнат обвинения, ако искат“, каза защитник, работещ по въпроси, свързани с 6 януари, който „няма представа“ кой в ​​крайна сметка ще бъде обвинен.

„Това е нещо ужасно“, каза адвокатът.

Тръмп и съюзниците му също са изправени пред съд в Джорджия, където окръжният прокурор на окръг Фултън Фани Уилис Бийч разследва усилията на Тръмп да подкопае изборите през 2020 г. в щата. Приключете нейното изследване до края на годината.

Импийчмънтът на активен кандидат за Белия дом със сигурност ще разпали политическа буря. Въпреки че не е взето решение дали в бъдеще ще е необходим специален адвокат, служители на DOJ обсъдиха дали да изолират Министерството на правосъдието от обвиненията, че администрацията на Джо Байдън е насочена към главния му политически съперник. CNN.

Специалните прокурори, разбира се, рядко са имунизирани срещу политически атаки. И двамата са бивши спецпрокурори Разследването на Русия на Робърт Мюлер и специален съветник Процесът срещу Джон Дърам Произходът на разследването на ФБР за Русия е обект на суха критика от неговите недоброжелатели.

READ  Фючърси на Dow Jones: Ралито на пазара се съживява; Ключов показател в отчета за работните места в петък

Министерството на правосъдието отказа да коментира тази история.

Министерството на правосъдието е привлякло мозъчен тръст за главен адвокат в разследването на Тръмп, според хора, запознати с този ход.

Висши служители на правосъдието посетиха базирания в Канзас Сити федерален прокурор и експерт по национална сигурност Дейвид Ръскин, както и Дейвид Роди, бивш прокурор, превърнал се в защитник и стара гвардия от бивши прокурори за Южния окръг на Ню Йорк. Специализира в случаи на банди и конспирации и е работил широко с правителствени сътрудници.

Участието на Роди не беше съобщено по-рано и през последните седмици той напусна доходоносно партньорство в престижната фирма за корпоративна сигурност Sidley Austin, за да стане старши съветник в криминалния отдел на DOJ във Вашингтон, според неговия профил в LinkedIn и източници, запознати с този ход. .

Екипът в офиса на прокуратурата на САЩ, който се занимава с ежедневните операции по изслушванията на 6 януари, също се разраства. Бунтовни случаи Десните екстремисти ще бъдат преследвани.

Няколко други адвокати се присъединиха към екипа за изслушване на 6 януари, включително високопоставен прокурор за измами и публична корупция, който напусна надзорна позиция и се премести в екипа, както и прокурор с дългогодишен опит в работата по обжалване на наказателни дела. Някои функции на голямото жури.

Взети заедно, промените в прокурорите представляват интензивно и снежна топка разследване на Тръмп и неговия вътрешен кръг.

Решението дали да бъдат повдигнати обвинения срещу Тръмп или неговите сътрудници в крайна сметка ще бъде взето от главния прокурор Мерик Гарланд. Джо Байдън беше избран за президент След републиканците в Сената, мандатът му като съдия му предложи известна дистанция от партийната политика. блокиран Назначаването му във Върховния съд през 2016 г.

Номинираният за главен прокурор Мерик Гарланд по време на изслушването му пред съдебната комисия на Сената.

Много бивши прокурори смятат, че разполагат с фактите за дело за импийчмънт. Но Гарланд трябва да се ориентира в политически рискованото и историческо решение как да подходи към потенциалния импийчмънт на бившия президент.

През март Гарланд отказа да отговори на въпроса на CNN за перспективата за специален адвокат за разследвания, свързани с Тръмп, но каза, че Министерството на правосъдието „не се свени от спорни, емоционални или политически случаи“.

READ  Изстрелването на Artemis ще предизвика голямо задръстване в понеделник

„Това, което избягваме и което трябва да избягваме, е всякакъв елемент на пристрастност при вземането на решения относно дела“, каза Гарланд. „Имам намерение да гарантирам, че решенията на отдела се вземат по заслуги, че се основават на фактите и закона и че не се основават на никакви предубедени съображения.“

Трудните решения на Гарланд надхвърлят Тръмп. The Продължителният процес на Хънтър Байдън, синът на президента, е към края си, твърдят запознати. И в очакване на времето: окончателният резултат от разследването на републиканеца от Флорида Мат Гец, След като прокурорите препоръчаха срещу обвиненията.

Няма да отнеме много време след междинните изпити, за да обърнем внимание на президентската надпревара през 2024 г. Други източници, запознати с вътрешната работа на Министерството на правосъдието, казаха, че това може да насърчи висшите служители на DOJ да вземат важни решения за обвинения много по-рано, включително дали да повдигнат обвинения срещу Тръмп или други високопоставени политици.

„Те няма да повдигнат обвинение, преди да са готови да обвинят“, каза бивш служител на Министерството на правосъдието, предлагайки известна представа за мисленето около разследванията. „Но ще има допълнителен натиск за преразглеждане“ на по-ранни случаи от типичния петгодишен период за повдигане на обвинения в DOJ.

Нещата може да се усложнят от ситуацията в Джорджия, където Уилис разследва усилията на Тръмп да промени резултатите от изборите през 2020 г. Уилис каза, че се стреми специално голямо жури да завърши разследването си до края на годината.

Уилис наблюдава собствената си версия за спокоен период около междинните избори и се опита да доведе свидетели пред голямото жури през следващите седмици. По-рано източници казаха на CNN, че обвиненията може да бъдат повдигнати най-скоро през декември.

сенатор от Южна Каролина Сред свидетелите са ключови съюзници на Тръмп, включително Линдзи Греъм и бившият началник на кабинета на Белия дом Марк Медоус. Те са се опитали да се преборят с призовките Държавно разследване на възможна намеса в изборите в Грузия през 2020 г.

READ  Настоятелно призовава потребителите да намалят потреблението на енергия от френските енергийни компании

Начинът, по който тези спорове се разрешават в Грузия – включително дали съдилищата принуждават свидетелски показания – може да подобри способността на DOJ да събира информация. Изслушване на 6 януари от Камарата на представителите Добавен към следствените следи на DOJ от Белия дом на Тръмп.

Месеците, предшестващи изборите, не предложиха малко почивка от политическата и правна дейност около разследванията. Прокуратурата на окръг Колумбия – все още е на рамото Повечето от изслушванията на 6 януариОт повече от 800 бунтовници на територията на Капитолия, прокурорите се стремят да преследват или да признаят за виновни стотици други.

Тръмп също осуети усилията на Министерството на правосъдието да запази нещата в тишина през седмиците преди изборите, което доведе до постоянен порой от заглавия, свързани с разследването.

Правният екип на Тръмп беше успешно приет Сложен съдебен процес Да сортира хилядите документи, иззети от Мар-а-Лаго, за да определи дали те са привилегировани и забранени за разследващите. Но Министерството на правосъдието и разузнавателната общност са имали достъп от седмици до около 100 класифицирани записа, съхранявани от Тръмп във Флорида.

Резултатът от разследването на тези документи може да определи дали са повдигнати наказателни обвинения, според източник, запознат с подхода на Министерството на правосъдието.

И в двете разследвания обаче, Съдебната дейност под печата не стихнаСи Ен Ен по-рано съобщи, че Министерството на правосъдието се опитва да накара поне петима свидетели около Тръмп да предоставят повече тайна информация по време на изслушванията им във Вашингтон, окръг Колумбия.

Във вторник федерален съдия нареди адвокат на Тръмп Каш Пател ще свидетелства пред голямо жури, разследващо обработката на федерални записи в Мар-а-Лаго, според двама души, запознати с разследването.

Съдия от окръжния съд на окръг Колумбия Берил Хауъл освободи Пател от съдебно преследване за всякаква информация, която той предостави на процеса – още една важна стъпка, която приближава Министерството на правосъдието към повдигане на обвинение по случая.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.