ЕКСКЛУЗИВНО: Марк Медоус се съобразява с призовката на DOJ на изслушването на 6 януари

Медоус предаде същите материали, които предостави на Камарата на представителите, разследваща нападението срещу Капитолия, каза източник, изпълнявайки задълженията на призовка на Министерството на правосъдието, която не беше оповестена преди това.

Миналата година Медоус предаде хиляди текстови съобщения и имейли на комисията на Камарата, преди да спре да сътрудничи. Речи, които той изнесе между деня на изборите през 2020 г. и встъпването в длъжност на Джо Байдън, получени преди това от CNN, предоставиха прозорец към дейностите му в Белия дом, въпреки че той не произнесе стотици съобщения.

В допълнение към бившия началник на кабинета на Тръмп, Бен Уилямсън, един от висшите представители на Белия дом на Медоус, също наскоро получи призовка от голямо жури, каза друг източник, запознат с въпроса, пред CNN. Призовката беше подобна на тези, получени от други в орбитата на Тръмп. Той е изслушал свидетелски показания и записи, свързани с усилията за промяна на изборите от 6 януари и 2020 г. Уилямсън преди това е сътрудничил на Комитета на 6 януари. Той отказа коментар пред CNN.

Медоус се съобразява с призовката, докато Министерството на правосъдието засилва своето разследване на 6 януари на почти всеки аспект от усилията на бившия президент Доналд Тръмп да отмени загубата си на изборите през 2020 г. – включително конспирации за измама на гласоподаватели и усилия за отблъскване. неоснователни твърдения за изборни измами и как парите са изтичали в подкрепа на тези различни инициативи; CNN съобщи тази седмица.

Адвокат на Медоус отказа коментар. Министерството на правосъдието не отговори на исканията на CNN за коментар.

Федералните следователи са издали най-малко 30 призовки на хора, свързани с Тръмп, включително високопоставени служители в неговите операции по набиране на средства и предишни кампании.

Като началник на кабинета на Белия дом Медоус беше в центъра на усилията на Тръмп да отмени изборите през двата месеца между деня на изборите и встъпването в длъжност на Байдън. Медоус се свърза с няколко длъжностни лица, опитвайки се да открият изборни нередности и подбуди различни схеми за подкопаване на изборите. Текстови съобщения, получени от CNN Meadows е подадена на комисията по избор на Камарата. Дори ливади Той споделяше неоснователни теории на конспирацията Заедно с лидерите на Министерството на правосъдието Тръмп се опита да получи помощта на Министерството на правосъдието в своя натиск и изборите бяха откраднати от него.

След като Медоус спря да сътрудничи на комисията на Камарата на представителите, Конгресът го насочи към Министерството на правосъдието за неуважение към Конгреса. DOJ отказа да го преследва за неуважение по-рано тази година.

READ  Supreme Court Row срещу Wade: Актуализации на живо

Все още не е ясно дали Министерството на правосъдието ще потърси допълнителни материали от Медоус като част от текущото наказателно разследване, което може да доведе до съдебна битка за привилегия на изпълнителната власт.

След претърсване на ФБР в дома и курорта на Тръмп във Флорида миналия месец, Медоус предаде невъзстановени текстови съобщения и имейли от времето му в администрацията на Националния архив. CNN съобщи по-рано. Миналата година Медоус разговаря с Тръмп за документите, които е донесъл в Мар-а-Лаго, които Националният архив иска обратно.
Тръмп е посъветван да прекъсне всякакъв контакт с Медоус и някои от адвокатите на Тръмп смятат, че Медоус може да бъде в прицела на следователите и се притесняват, че тя може да стане фактически свидетел, ако бъде принудена да сътрудничи. CNN съобщи миналия месец. Въпреки това източник, запознат с отношенията им, каза, че Тръмп и Медоус са разговаряли няколко пъти.

Друг източник описа връзката им като „не това, което беше преди“, докато бяха в Белия дом, но каза, че те все още имат връзка, тъй като Тръмп се оплакваше от Медоус на други.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.