Ексклузивно: Илон Мъск иска да намали с 10% работни места в Tesla

  • Tesla ще наеме около 100 000 души до края на 2021 г
  • Мъск предупреди служителите във вторник да се върнат в офиса или да напуснат
  • Американските ръководители звучат все по-мрачно за икономиката

Сан Франциско, 3 юни (Ройтерс) – Tesla (TSLA.O) Главният изпълнителен директор Илон Мъск има „много лошо предчувствие“ за икономиката и каза в имейл до ръководители, които е видял в Reuters, че персоналът на производителя на електрически автомобили трябва да бъде съкратен с 10%.

Съобщението, изпратено в четвъртък, дойде два дни след като милионерът каза на служителите да се върнат или да напуснат работното място под заглавието „Спрете наемането по целия свят“ и повдигна нарастващи предупреждения от бизнес лидери за рисковете от рецесия.

Акциите на Tesla паднаха с 9% в търговията в САЩ в петък след доклад на Reuters. Технологията е много Nasdaq (.IXIC) С около 2% по-малко.

Регистрирайте се сега за неограничен безплатен достъп до Reuters.com

В друг имейл, изпратен до служителите в петък, Мъск каза, че Tesla ще намали броя на наетите служители с 10%, тъй като става „повече персонал в много области“. Но „броят на главите се увеличава веднъж на час“, каза той.

„Обърнете внимание, това всъщност не важи за автомобили, батерии или всеки, който инсталира соларна енергия“, пише Мъск в имейл на Reuters.

Годишното му подаване на SEC показва, че до края на 2021 г. Tesla и нейните дъщерни дружества ще са наели близо 100 000 души. Той не разделя заплатите на броя на почасовите работници.

Разширяването на заплатите на Tesla

Базираната в Тексас компания не беше открита веднага за коментар.

Мъск предупреди за опасностите от рецесия през последните седмици, но имейлът за замразяването на наемането и заповедта за съкращаване на персонал е много директно и висококачествено съобщение от ръководителя на автомобилен производител.

READ  Китайските военни изпращат лекари в Шанхай, за да прегледат 26 милиона жители

„Илон Мъск има уникално информиран поглед върху световната икономика. Надяваме се, че посланието от него ще бъде по-достоверно“, каза Адам Джонас, анализатор в Morgan Stanley, в изявление.

Президентът на САЩ Джо Байдън дразни Мъск, че се вслушва в коментарите му за икономиката, като му пожела „много късмет“ в неговото „пътуване до Луната“. Прочетете още

Мъск, който разкритикува администрацията на Байдън за „маргинализиране на Tesla & SpaceX“, отговори в Twitter: „Благодаря ви, г-н президент!“ Той добави, че НАСА е възложила през април 2021 г. договор за 2,9 милиарда долара на SpaceX, космическата агенция на Мъск, за изграждане на космически кораб, който да докара астронавти на Луната.

Заключване в Шанхай

Досега търсенето на автомобили Tesla и други електрически превозни средства (EVs) е силно и много традиционни индикатори за спад – включително нарастващи инвентар на дилъри и стимули в Съединените щати – не работят.

Но след като ключалките на COVID-19 доведоха до скъпи неизправности, Tesla се мъчеше да възобнови производството в завода си в Шанхай.

„Винаги е по-добре да се въвеждат строги мерки, отколкото добри времена. Виждам докладите като предпазна и предпазна мярка“, каза Франк Швоуп, анализатор на NordLB в Хановер.

Много производители на автомобили направиха рекордни печалби през 2021 г., но той отбеляза, че икономическата ситуация сега е много несигурна.

Тъмната визия на Мъск отразява неотдавнашните коментари на ръководители, включително изпълнителния директор на JPMorgan Chase & Co Джейми Даймън и председателя на Goldman Sachs Джон Уолтрон.

„Има ураган по пътя ни“, каза Тимон тази седмица. Прочетете още

Инфлацията в Съединените щати е на 40-годишен връх и предизвика покачване на разходите за живот на американците, докато Федералният резерв е изправен пред нелеката задача да намали достатъчно, за да контролира инфлацията, без да причинява рецесия.

Мъск, най-богатият човек в света, според Forbes, не е посочил причините за „най-лошото си чувство“ относно икономическите перспективи в кратък имейл до Ройтерс.

Не беше веднага ясно какво влияние ще има визията на Мъск върху офертата за 44 милиарда долара за Twitter. (TWTR.N). Обнадеждаващите се регулатори на САЩ позволиха начин за сделка в петък, като Twitter увеличи дела си с 2%. Прочетете още

Много анализатори наскоро понижиха целите за цените за Tesla, която прогнозира загуба на производство в завода си в Шанхай, който е център за доставка и износ на електромобили за Китай.

Китай ще представлява една трета от глобалните дистрибуции на Tesla до 2021 г., според данните на компанията и данните за продажбите там. От четвъртък Daiwa Capital Markets изчислява, че Tesla има около 32 000 поръчки, които чакат доставка в Китай, в сравнение с 600 000 превозни средства за BYD. (002594.SZ)Най-големият му EV конкурент на този пазар.

Reuters Graphics Reuters Graphics

„Спрете всички наемания“

Преди предупреждението на Мъск, Tesla имаше около 5000 работни места в LinkedIn от продажби в Токио и инженери в новата си гигафабрика в Берлин до задълбочени учени в Пало Алто. Той беше планирал онлайн събитие за наемане на персонал за Шанхай на 9 юни на своя WeChat канал.

Искането на Мъск служителите да се върнат на работа вече срещна негативна реакция в Германия. Прочетете повече Синдикален лидер заяви, че планът му за съкращаване на работни места в Холандия, където е централата на Tesla в Европа, е изправен пред опозиция.

READ  Под натиска на Тръмп Бенц заплаши да отмени изборите, пита комисията

„Не можете просто да уволните холандски работници“, каза Ханс Валти, говорител на профсъюза на FNV.

В имейл във вторник Мъск каза, че служителите на Tesla трябва да бъдат в офиса поне 40 часа седмично и да затварят вратата за всяка отдалечена работа. Ако не дойдете, ще приемем, че сте подали оставка, каза той.

Мъск многократно споменава риска от рецесия в последните коментари.

Говорейки на телевизионна конференция в средата на май в Маями Бийч, той каза: „Вероятно ще имаме рецесия и тази рецесия ще се влоши“.

Reuters Graphics Reuters Graphics

Други компании съкращават работни места или забавят или спират наемането, тъй като търсенето намалява.

Миналия месец, Netflix (NFLX.O) Тя е съкратила около 150 души, предимно в Съединените щати, а Below заяви, че ще съкрати 2800 работни места през февруари. Мета платформи (FB.O)Uber (UBER.N) И други технологични компании забавиха наемането. Прочетете още

През юни 2018 г. Мъск каза, че Tesla ще съкрати 9% от работната си сила, докато губещата компания се бори да увеличи емисиите на електрическите седани Model 3, въпреки че нейните документи в SEC показват намаления чрез наемане до края на годината.

Регистрирайте се сега за неограничен безплатен достъп до Reuters.com

Допълнителни репортажи от Джон О’Донъл, Джу-Мин Парк, Чой Джанг, Тоби Стърлинг и Сара Морланд и Ниведита Балу от Хун Джу Джин; Редактиране от Джон Стоун Стрийт, Марк Потър и Ник Джимински

Нашите стандарти: Принципи на доверието на Thomson Reuters.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.