Европейският съюз предлага постепенно ембарго на руския петрол след санкциите срещу Москва

Европейската комисия (ЕС), ръководният орган на ЕС, наложи в сряда нови санкции на Кремъл, включително шестмесечна забрана за внос на руски суров петрол.

Окупация на Украйна без руско подстрекателство, И доказателства за военни престъпления, накара ЕС да предприеме смели действия по отношение на енергийните санкции. Но налагането на мерки, които биха могли да намалят или напълно да намалят енергийните доставки на Русия за ЕС, остава сложна задача за лагера.

Това е така, защото регионът разчита на Русия за много енергийни източници, включително петрол. До 2020 г. руският внос на петрол представлява около 25% от покупките на суров петрол в лагера. Регионална статистическа служба.

„Нека бъде ясно: това не е лесно“, каза председателят на Европейската комисия Урсула ван дер Лайен в реч пред Европейския парламент в сряда.

„Някои държави-членки са силно зависими от руския петрол, но ние трябва да работим върху това. Сега предлагаме забрана на руския петрол.

Изключения

Ембаргото беше горещо обсъждана тема в ЕС, но този ход набра скорост, след като Германия подкрепи идеята. Две държави от ЕС – И Словакия, и Унгария са зависими от руската сила – изискват изключения.

Фон дер Лайен избра да не дава никакви подробности за изключенията по време на речта си, но трима служители на ЕС, които не пожелаха да бъдат посочени поради чувствителността на въпроса, потвърдиха пред CNBC, че предложението на комисията включва тази гъвкавост – дългото експулсиране на Словакия на Унгария и руски петрол.

Двама анонимни служители казаха, че двете страни ще имат време до края на 2023 г. да спрат вноса на руски петрол.

В изказване в сряда Ван дер Лайен обясни, че за повечето страни от ЕС шестмесечен период ще им даде време да се приспособят към стоковите пазари.

„Ние увеличаваме натиска върху Русия, като в същото време намаляваме общите щети за себе си и нашите съюзници по света, защото за да помогнем на Украйна, нашата собствена икономика трябва да бъде силна“, добави той.

Войната в Украйна донесе нови икономически опасения в ЕС. Тази година започна положително, две години след справянето с инфекцията с коронавирус, но приключи внезапно, когато конфликтът ескалира в Украйна.

READ  Неочакваното предложение на Полин разтърси Аляска

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.