Европейските акции се понижиха, след като ръстът на данните в Китай добави към проблемите

ЛОНДОН, 16 май (Ройтерс) – Европейските фондови пазари отвориха по-ниско в понеделник поради опасения от забавяне на растежа, тъй като цените на петрола паднаха по време на азиатската сесия и неочаквано по-слабите икономически данни на Китай.

Продажбите на дребно в Китай през април паднаха с 11,1% на годишна база, почти двойно повече от прогнозата за есента, тъй като в десетки градове бяха наложени частични ключалки за COVID-19. Индустриалното производство спадна с 2,9%, тъй като анализаторите очакваха леко увеличение. Прочетете още

Инвеститорите се притесняват, че повишаването на лихвените проценти ще навреди на инфлацията. Тези страхове накараха световните акции да достигнат 18-месечно дъно миналата седмица.

Регистрирайте се сега за неограничен безплатен достъп до Reuters.com

В 07:32 GMT, MSCI Global Equity Index (.MIWD00000PUS)Проследявайки запасите в 50 държави, денят беше равен, но все още остава на най-ниското ниво от миналата седмица.

Европейският STOXX 600 с 0,5% по-нисък (.STOXX) Лондонският FTSE 100 падна с 0,4% (.FTSE).

„Календарът на събитията тази седмица е сравнително тих, така че пазарите винаги са на милостта на заглавията, свързани с перспективите за глобален растеж“, пишат стратезите на ING Ratio в бележка до клиентите.

„Въпреки вече мрачното усещане за риск, инвеститорите показаха, че фокусът им е повече върху риска от рецесия.

10-годишните печалби на Германия нараснаха с 3 базисни пункта до около 0,974% – най-ниското ниво на европейските държавни ценни книжа от осемгодишния връх от 1,19% миналия понеделник.

Политическият анализатор на ЕЦБ Пабло Ернандес де Гаус каза в събота, че Европейската централна банка ще реши на следващото си заседание да прекрати пакета си от стимули през юли и да повиши лихвените проценти „много скоро“. Прочетете още

READ  NASCAR Cup Series в Pocono Резултати: Дени Хамлин, Чейс Елиът печелят след дисквалифициране на Кайл Буш

Безопасни убежища

Анализаторите на ING казват, че опасенията за икономическия растеж ще позволят на държавните облигации да действат като сигурно убежище.

„Ще отнеме много увереност, за да тестваме 10-годишните облигации и пакета от 3% и 1% с главата надолу според нас“, казаха те.

В 07:41 GMT 10-годишната доходност на САЩ беше 2,9221%.

Индексът на долара, който достигна 20-годишен връх от 105,01 миналата седмица, се понижи с 0,1% до 104,47. Опасни валути като австралийския долар и британската лира паднаха.

Това беше най-ниското след Евро 2017. Политическият анализатор на ЕЦБ Франсоа Вилерой дьо Галау каза, че слабостта на еврото може да застраши усилията на централната банка да изтласка инфлацията към целта си. Прочетете още

Данните за пазара на труда в Обединеното кралство се очакват във вторник, а данните за инфлацията в Обединеното кралство ще бъдат публикувани в сряда.

Високата инфлация и нарастващите лихвени проценти сринаха потребителското доверие в САЩ до 11-годишно дъно в началото на май и засилиха продажбите на дребно във вторник. Прочетете още

Цените на петрола паднаха, тъй като инвеститорите постигнаха печалби от възстановяването от предишната сесия. Прочетете още

Фючърсите за суров петрол Brent паднаха с 1,2% до $110,26 за барел в 07:55 GMT, докато фючърсите на суровия суров CLc1 на САЩ West Texas Intermediate (WTI) паднаха с 0,8% до $109,59 за барел.

Биткойн се търгува на около 29 532 долара. Миналата седмица падна до 25 401,05 долара – най-ниското ниво от декември 2020 г. Вече засегнати от апетита за риск, криптовалутите бяха продадени миналата седмица, когато популярният Staplecoin TerraUST падна и загуби стойността си в долара.

Доклад от Елизабет Хаукрафт, издаден от Ед Осмънд

Нашите стандарти: Принципи на доверието на Thomson Reuters.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.