Европейските акции отново нарастват, тъй като движението на китайския курс помага за настроенията

ЛОНДОН, 20 май (Ройтерс) – Акциите отново се повишиха в петък, след като Китай понижи ключов кредитен рейтинг, за да подкрепи икономиката си, въпреки рекордната загуба на световния седмичен фондов пазар на фона на опасенията на инвеститорите от бавния растеж и високата инфлация.

Китай понижи основния лихвен процент по петгодишния дълг (LPR) – който се отразява на цените на ипотечните кредити – с 15 базисни пункта в петък сутринта, по-резки намаления от очакваното, тъй като официалните лица се стремят да смекчат въздействието на рецесията. Това беше една година LPR без промяна. Прочетете още

В 08:33 GMT, паневропейски STOXX 600 (.STOXX) Повиши се с 1,2%, поставяйки първата си дневна печалба за една трета.

Регистрирайте се сега за неограничен безплатен достъп до Reuters.com

MSCI Global Equity Code (.MIWD00000PUS). Данните са разширени до януари 1988 г.

„Инвеститорите очевидно искат да потърсят малко изгодни сделки, защото някои акции изглеждат толкова евтини в момента“, каза Нейтън Суини, CIO заместник на множество активи в Marlborough, инвестиционен мениджър.

Той добави, че намаляването на LPR в Китай „показва, че не всички централни банки се опитват да създадат среда за пазарни продажби“.

Печалбите дойде в Европа и Азия, след като Dow Jones Industrial Average се повиши късно в четвъртък на Уолстрийт. (.DJI) 0,75% по-малко, S&P 500 (.SPX) 0,58% намаление и Nasdaq съединение (.IXIC) Намалена с 0,26%.

Ценните книжа на еврозоната се повишиха след два дни рязък спад, тъй като възприемането на риска се подобри след намаляването на лихвите в Китай.

Доходността на 10-годишните държавни облигации на Германия беше 3 базисни пункта (bps) 0,969%, което е спад от осемгодишния връх от миналата седмица от 1,189%.

READ  ООН казва, че има "нарастваща информация", потвърждаваща съществуването на масови гробове в Мариупол.

С юлската среща на Европейската централна банка паричните пазари вече са определени на 38 базисни пункта. Това предполага, че покачването с 25 bps е с пълна цена и че пазарите добавят приблизително 52% вероятност за движение с 25 bps.

10-годишната доходност в САЩ беше 2,860% на половината от базовата точка от края на четвъртък и 2,873% в петък. Двугодишната доходност се повиши с 2 базисни пункта при 2,631%, в сравнение с затварянето в САЩ от 2,611%.

На валутните пазари движенията спрямо долара бяха относително стагниращи, но 10% от началото на февруари, което се насочва към още по-лоша седмица след 14-седмично покачване.

Индексът на долара, който измерва валутата спрямо шест основни съперника, се търгува на ниво от 102,91.

С поевтиняването на долара цените на златото се стабилизираха и определиха първите си седмични печалби от средата на април. Спот златото се повиши с 0,1% до $1844 за унция, достигайки едноседмичен връх от 1,4% в четвъртък.

Цените на петрола паднаха, тъй като инвеститорите се притесняваха, че глобалният икономически растеж и строгата парична политика на централната банка могат да ограничат възстановяването на търсенето на горива. Прочетете още

Фючърсите на Брент с доставка през юли се понижиха с 31 цента, или 0,28%, до 111,73 долара за барел, докато американският суров петрол от Западен Тексас (WTI) с доставка през юни поевтиня с 56 цента, или 0,5%, до 111,65 долара.

Биткойн беше 30 295 долара. Етерът, най-малкият конкурент, се повиши с 0,6% до 2030 долара.

Регистрирайте се сега за неограничен безплатен достъп до Reuters.com

READ  Резултати от колежански футбол, класации, акценти: USC, круиз в Орегон до най-добрия франчайз на Pac-12

Доклад от Самюел Индик в Лондон и Андрю Калбрайт в Шанхай; Редактиране от Джон Стоун Стрийт

Нашите стандарти: Принципи на доверието на Thomson Reuters.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.